Özel Ento Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi'nden Op. Dr. Ümit Filiz, kulak burun boğaz hastalıklarının tanı ve tedavisinde büyük konfor sağlayan, kısa sürede benimsenen ve rutin uygulanır hale gelen, sonuçlarıyla yüz güldüren popüler 10 uygulama hakkında bilgi verdi
Endoskopik muayene
Kulak burun boğaz muayenesinde artık rutin hale gelen kamera, ışık ve ekranın kullanıldığı endoskopik muayene, doğru ve zamanında tanı şansı ile tedavilerde devrim niteliğinde gelişmelere yol açtı. Op. Dr. Ümit Filiz, "Eskiden çok küçük bir ışık düşürerek baktığımız yerleri artık çok daha iyi aydınlatma sistemleri ile muayene edebiliyoruz. Küçücük bir görüntüyü ekranda büyütülmüş haliyle görebiliyoruz. Büyüterek görmek çok daha küçük ayrıntıları yakalamamızı sağlıyor. Endoskopik muayene gerek kanser gibi kitleleri, gerekse daha önce kolay değerlendiremediğimiz geniz bölgesindeki hava yollarını tıkayan problemlerin ortaya konmasını kolaylaştırıyor. Eskiden geniz etinin sadece çocuklarda görülen bir problem olduğu düşünülürdü. Endoskopik muayene sonrasında sadece kemik eğriliği sebebi ile burun tıkanıklığı olduğunu düşündüğümüz kişilerin kamera sistemi ile genzine baktığımızda kocaman geniz etleri görmeye başladık. Artık bu sayede 30 yaşında, 35 yaşında geniz eti alınan hastalar var. Kanser tanıları çok daha hızlı ve erken dönemde konulabiliyor ki bu hastalar için hayat kurtarıcı oluyor.
Video laringo stroboskobi
Endoskopik muayenenin içine katılmış "video laringo stroboskobi sistemi ile saatte 4000-5000 defa titreşen ses tellerinin hareketleri ağırlaştırılarak (diskolardaki hareketli ışık sisteminin benzeri bir etki ile) daha sağlıklı değerlendirme şansımız oluyor. Yöntem, ses tellerindeki yer kaplayan kitleler dışında ses hastalıklarında da normal bir bakışla değerlendiremeyeceğimiz kadar kıymetli bilgilere ulaşmamızı sağlıyor.
Endoskopik sinüs cerrahisi
Ben burnumuzun içini bir koridora, sinüsleri de bu koridora bağlanan odalara benzetiyorum. Her odanın içinde her taraf halıyla kaplı ve bu halının tüyleri hareketli. Bu tüyler öyle hareketli ki, odada bir yere su veya pislik döküldüğü zaman bunu kendi üzerinde titreştirerek kapıdan dşarıya fırlatıyor. Böyle bir mekanizma ile korunuyoruz. Sinüsler kendilerini burun içi ve geniz yoluyla bu şekilde temizliyor. Sigara içenlerde bu tüylerin boyu kısalıyor maalesef. Bu tüyler sinüslerin içinde atılması gereken şeyleri doğal kapıdan atıyor. Siz başka bir kapı açsanız bile hala o kapıdan atmaya çalışıyor. Endoskopik sinüs cerrahisi de kamera yardımı ile bilgisayarlı tomografide edindiğimiz görüntüler üzerinde sinüs ağzını daraltan yapıları ortadan kaldırmamızı sağlıyor. Bu sayede çok daha az doku hasarı meydana geliyor ve hastanın ameliyat sonrası iyileşme süresi kısalıyor. Bunun dışında burnun dışından büyük kesilerle girilip çıkarılabilecek tümörler artık kamera sistemi ile endoskopik olarak çıkarılabiliyor. Hatta "hipofiz tümörü" dediğimiz beynin tabanındaki hipofiz bezinin tümörü bile burun içinden kamera sistemi ile çıkarılabiliyor.
Thermal Welding yöntemi ile bademcik ameliyatı
Bademcik ameliyatı dünyada yılda 4 milyon kişiye yapılan çok ciddi bir ameliyat. Çocukluk döneminin en sık görülen hastalığı. Bademcik ameliyatı ile ilgili değişik cerrahi teknikler tanımlanmış. Thermal welding sistemi ile yapılan ameliyatın avantajları ise şunlar:
1. Ameliyatın çok daha kısa sürmesi (Hastanın daha kısa anesteziye maruz kalması)
2. Yüksek ısı kullanarak bademcik dokusunun diğer dokulardan serbestleştirilmesi. Bu sayede kan basıncının 4 katı kadar basınca dayanıklı damar ucu sağlanması. Böylece ameliyat esnasında da sonrasında çok daha az kanama görülmesi.
3. Ameliyat sonrası ağrının daha az olması.
Uyku testi
Horlama ve uyku apnesi günümüzde önemi giderek daha çok oranda ortaya konan ciddi rahatsızlıklar. Horlama ve uyku apnesinin değerlendirmesinde uyku laboratuvarlarının ve polisomnografi??? dediğimiz cihazların devreye girmesi, kişinin uykuda nefesini kaç defa tuttuğunun matematiksel olarak değerlendirilebiliyor olması, horlama ve uyku apnesinin tedavisinde büyük avantaj sağladı.
CPAP
Uyku apnesi tedavisinde cpap denilen maskeler, cerrahi kadar önemli bir yer tutuyor. CPAP kişi ameliyat olmadan horlama ve uyku apnesi şikayetinden kurtulmasını sağlayan bir yöntem. Burundan basınçlı hava vererek küçük dil, yumuşak damak ve dil kökünün öne doğru itilmesi ve ciğerlerin havalanması prensibi ile çalışıyor. Tabii ki her hasta CPAP'a, her hasta da ameliyata uygun olmuyor. Bunun değerlendirilmesi için mutlaka uyku testinin yapılması gerekiyor.
Radyofrekansla horlama tedavisi
"Horlamada ameliyatsız yöntem" veya "10 dakikada horlama tedavisi" olarak da bilinen radyofrekans da teknolojik gelişmelerin sağladığı iyi bir tedavi yöntemi. Radyofrenkans çok yüksek frekansta ses dalgalarının gerek burun içindeki etlerin küçültülmesinde, gerekse küçük dil ve yumuşak damakta dokuların sertleştirilmesi ve sıkılaştırılmasında kullanılan bir yöntem. Yüksek frekanslı ses dalgaları doku içine veriliyor. Orada elektron hareketi hızlandırılıyor ve bir ısı oluşuyor. Tedavide bu ısının yüz güldürücü etkisinden faydalanılıyor. Kesinlikle ağrısız ve ayaktan uygulanabilen ve gündelik yaşamı kısıtlamayan bir yöntem. Hasta uygulamadan sonra dilerse gidip halı sahada futbol bile oynayabilir. Burun içinde tek uygulama yetiyor ama küçük dil ve yumuşak damakta 4 seansa kadar uygulama gerekebiliyor. Bu durumda her seans arasında bir aylık bir ara veriliyor.
Rhinolight: Allerjide fototerapi-ışık tedavisi
Rhinolight gebeler de dahil olmak üzere 16 yaş üzeri tüm hastalarda kolaylıkla uygulanabilen ve tekrarlanabilen, yoğunlaştırılmış güneş ışınlarından oluşan masum bir tedavi yöntemi olarak teknolojinin sağladığı bir nimet. Maalesef ilaç da kullansalar, aşı tedavisi de olsalar şikayetleri aynı yoğunlukta devam eden hastalarımız var. Bu hastalar için rhinolight önemli avantajlar sağlıyor. Allerji testi müspet olan hastada rhinolight ile ışık tedavisi, bir-bir buçuk yıl süresince hastanın bütün şikayetlerini ortadan kaldıran bir tedavi.
Her iki burun deliğine ikişer dakika uygulama ile başlayan, gün aşırı uygulanarak 6-8 seanslık tedavi sonrasında hastanın burun akıntısı ve burun tıkanıklığı, hapşırması bir ila bir buçuk yıl süresince ortadan kalkıyor.
Anestezi uygulamaları
Günümüzde anestezi ilaçlarında ve anestezi cihazlarında da büyük gelişme var. Eskiden hastayı ameliyat sonrası iki üç gün hastanede yatırarak yapılan ameliyatlar bu sayede günümüzde ayaktan yapılan ameliyatlara dönmüş durumda. Hasta ameliyat öncesi tahlillerini yaptırdıktan sonra ameliyat öncesi "sedasyon" adı verilen rahatlatıcı ilaç tedavisini alıyor ve ameliyatla ilgili bir ayrıntıyı hatırlamadan genel anestezi altında veya yarı uykulu bir şekilde ameliyatını oluyor. Anestezi ilaçlarındaki gelişmeler riskleri de oldukça azaltmış durumda. Anestezi doktorlarımız "Ameliyatınız kaç dakika sürecek?" diye soruyor. 40 dakika demişsek, neredeyse 41. dakikada hasta uyandırılabiliyor. Modern anestezi ilaçları sayesinde hastaya gerektiği kadar ilaç verilmesi, anestezinin yan etkilerinden ve risklerinden de hastayı koruyor.
Dijital işitme cihazları
Teknolojik gelişmelere paralel olarak dijital işitme cihazlarına eklenen özellikler, günümüzde hastaların duymu konforunu oldukça artırıyor. Örneğin hasta gürültülü bir ortama girdiğinde tek bir tuşa basarak aldığı destek sayesinde, sadece duyması gereken sesleri alabiliyor, buna karşılık olarak ortamdaki diğer gürültü faktörlerinin etkisi azalıyor. Gürültüyü maskeleyen ve sadece duyulması gereken sesi seçen işitme cihazlarının yanı sıra günümüzde kulak çınlamasında da kullanılan işitme cihazları var. Kulağa çınlamanın frekansında maskeleyici bir ses verip çınlamayı ortadan kaldıran işitme cihazları hastaların yaşam konforunu artırıyor.