• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Alerjisi olduğunu bilmeyen çok kişi var! FİLİZ İÇKE ÖNAL

"Alerjisi olduğunu bilmeyen çok kişi var!"

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30 Nisan 2013, 15:22
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Kertmen: Birçok hastamız alerjisi olduğu halde bunun alerji olduğunu bilmiyor. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burunda kaşıntı ve hapşırık şikayetleri olanların bir kulak burun boğaz hekimine başvurması gerekiyor

Alerjinin nezle, grip ya da sinüzitle karıştırılabildiğini dile getiren Op. Dr. Mustafa Kertmen, "Bu hastalarımız boşu boşuna uzun süre ilaç tedavisi kullanmak zorunda kalıyor" diyor. Özel Egepol Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mustafa Kertmen'le alerjik nezle ve rhinolight adı verilen tedavi yöntemi hakkında konuştuk.
-Rhinolight nedir?
Rhinolight; bir alerji tedavi yöntemidir. Alerji ise kronik bir hastalık olduğu için kolay tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Yıl boyu süren ve bahar döneminde görülen olmak üzere iki tipi vardır.
Bahar alerjisi, genellikle mart ayı gibi başladığından şu dönem yoğun olarak alerji hastalarını görüyoruz. Polikliniklerde gördüğümüz hastaların en az yüzde 20'si alerjik nezle diyebiliriz.

VÜCUDUN CEVABI
-Alerji nedir?

Alerji; vücudun, kendisine zararı olmayacak bir maddeyi zararlıymış gibi algılayıp yoğun bir cevap vermesidir. Bu cevap burunda olursa adı "alerjik nezle", akciğerlerde olursa "alerjik astım", ciltte olursa "kontak dermatit" oluşur.
-Alerjik nezlede hangi şikayetler ön plana çıkıyor?
Alerjik nezle ile ilgili hastaları rahatsız şikayetler:
* Burun akıntısı,
* Burunda tıkanıklık,
* Burunda kaşıntı,
* Kulakta ve gözlerde kaşıntıdır.
Bu şikayetler hastanın günlük yaşamını çok olumsuz yönde etkiliyor. Örneğin burun akıntısı çeşmeden su damlaması şeklinde oluyor veya burun tıkanıklığı, sanki burun tamamen tıkanıkmış gibi rahatsız ediyor hastayı. Dolayısıyla hastanın hem yaşamsal faaliyetleri hem de sosyal aktiviteleri bu durumdan olumsuz yönde etkileniyor.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ
-Alerjik nezle tedavisinde uygulanan yöntemler nelerdir?

Geleneksel olarak son 4-5 yıla kadar üç ana tedavi yöntemi vardı alerjide. Bunlardan birincisi alerjenden uzak durma tedavisi ama bu pek mümkün olmuyor. Özellikle polen alerjisinde hava ile etkileşim olduğu için çok uzak mesafelerden etkilenmek söz konusu. Örneğin çam polenine alerjisi varsa kişinin, illa ki çam ağacının dibinde olmasına gerek yok. Rüzgar vasıtası ile taşınıyor bu polenler. Dolayısıyla uzak durmak pek mümkün olmuyor.
İkinci tedavi yöntemi ise aşı tedavisi. Bu da meşakkatli bir tedavi. En az 4-5 yıl süre ile koldan bir iğne yapılıyor. Önce haftada bir, sonra 15 günde, daha sonra ayda bir olmak üzere. Ama buna rağmen başarı şansı da bu 4-5 yılın sonunda yüzde 50'yi geçmiyor. Yani her iki hastadan biri, "Fayda gördüm" derken, diğeri "Hiç fayda görmedim" diyor.
Diğer tedavi, yıllardır uygulanan ilaç tedavisi. Aslında ilaçlar alerjik nezleyi tedavi etmiyor, sadece şikayetleri baskılıyor. İlacın tedavi etkinliği 12 saat ise, 13'üncü saatte hastanın şikayetleri aynen devam ediyor.
İlaç tedavisini sürekli kullanmak istemeyen hastalar veya ilaç tedavisini kullanmış ve fayda görmemiş hastalar, yine bu ilaç tedavisini bir şekilde kullanması sakıncalı olan hasta grupları bu yöntemden yararlanamıyor. Hamileler, çocuk emzirenler, aktif spor yapanlar, kronik karaciğer ve böbrek hastalığı olan hastalar, uyku hali de veren bu ilaçları kullanamıyorlar.

KALICI ETKİ MÜMKÜN
-Rhinolight yönteminin tedaviye girmesi nasıl oldu?

Alerjik nezlede, geleneksel tedavi yöntemlerinin yetersiz kalmasının yol açtığı arayışlar yıllarca devam etti ve dünyada son 5 yıl içerisinde rhinolight diye bir tedavi yöntemi ortaya çıkarıldı.
Rhinolight cihazı, bir fiberoptik kablo ve bir de burun içerisine fiberoptik kablo vasıtasıyla ışığı vermemizi sağlayan bir aparattan oluşuyor.
Bu cihaz bir ışık üretiyor. Bu ışığın yüzde 70'i görünen ışık, yüzde 25'i ultraviyole A ışığı, yüzde 5'i de ultraviyole B ışığıdır.
Bu ışık burun içine veriliyor ve burun içindeki hücrelerin alerjenlerle karşılaştığında "histamin" salgılamasını engelliyor ve bu şekilde hastanın şikayetlerini sona erdiriyor.
Dünyada yaklaşık 5 yıldır kullanılan rhinolight, ülkemizde de 4 yıldır yaygın olarak uygulanıyor.
-Rhinolight yönteminin alerjik nezle tedavisinde başarı yüzdesi nedir?
Aşı tedavisinde başarının yüzde 50 olduğunu, alerjik faktörlerden korunmanın imkansız olduğunu, ilaç kullanımının tedavi edici değil, sadece şikayetleri baskılayıcı olduğunu düşünürsek, Rhinolight'ın tedavi başarısının yüzde 90 olmasını çok iyi bir durum olarak değerlendirebiliriz. 10 hastadan 9'u "Şikayetlerim geçti, alerjik ortamlar artık beni etkilemiyor" diyor ama buna karşılık 10 hastadan 1'inde sonuç alınamıyor.
-Rhinolight etkisi bir sezonluk mudur?
Hayır. Çünkü 4 yıl önce bu tedaviyi alan hastalardan ancak yüzde 15'i tekrar tedavi için başvuruyor. Demek ki yüzde 85'inin şikayetleri ortadan kalkmış. Ama "Benim şikayetim geçmişti, yine tekrar etti" diyene tekrar uygulama yapılabiliyor. Uygulama tekrar edilebilir ama ilk yaptığımız tedavide başarı elde edilemediyse, o hastaya bir daha rhinolight önermiyoruz.

IŞIN DEĞİL IŞIK!
-Rhinolight'ın yan etkisi var mı?

Bu tedavinin burunda kuruluk dışında bildirilmiş herhangi bir yan etkisi yok. İnsanlarımız ışık deyince ışın, yani radyasyon gibi düşünüyor. Halbuki ışınla bir alakası yok bu tedavinin. Dikkat ederseniz "alerjide ışık tedavisi" diyoruz, ışın değil.
-Tedavi için uygun zaman aralığı var mı?
Öncelikle hastanın alerjisi mevsimsel mi, yıl boyu görülen türde mi, bunun ayrımına varılıyor. Uygulamayı da özellikle şikayetlerin olduğu dönemde öneriyoruz. Örneğin hastanın çam polenine karşı mevsimsel alerjisi var. Mevsimi martta başlıyor, temmuzda bitiyor.
Tedavi özellikle bu dönem içinde öneriliyor. Ayrıca yapılan tedavinin etkinliğini görmek açısından da bu önemli. Yıl boyu süren alerjisi olanlar ise, genellikle ev tozu alerjisi, nadiren mantar, kedi, köpek tüyü alerjisi oluyor. Zaten bunlar yıl boyu sürdüğü için bu kişilere her dönemde tedavi yapılabiliyor.
-Tedavi nasıl yapılıyor?
Tedavi seanslar halinde uygulanıyor. Mevsimsel alerji ise 6 seans, yıl boyu süren alerji ise 8 seans uygulama yapılıyor.
6 seanslık mevsimsel alerji tedavisinde gün aşırı, yıl boyu süren alerjide ilk üç seans gün aşırı, ondan sonrası haftada bir olmak üzere uygulama yapılıyor.
Her bir seansta, her bir burun deliğine iki dakikadan başlayıp 15'er saniye artırarak maksimum 3 dakika uygulama yapılıyor. Yani birinci seansta 2 dakika, ikinci seansta 2 dakika 15 saniye, üçüncü seansta 2 dakika 30 saniye olmak üzere maksimum üç dakika uygulama yapılıyor.
-Uygulama sırasında ağrı, yanma hissi oluyor mu?
Ağrı, yanma gibi şikayetler olmuyor. Ancak özellikle üçüncü seanstan sonra burunda kuruluk oluşabiliyor. Burun içi nemlendiriciler de bu şikayeti önlüyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.