Kaç zamandır, böyle bir çıkış yaşamamıştım. Hele bu müzik ödüllerinin dağıtıldığı bir gecede yaşanıyorsa...
Yıllar önce Balıkesir'in Gömeç ilçesine yerleşen ve bestelerini burada hazırlayan Kayahan, ödül vermek için geldiği sahnede kimsenin düşümediği bir konuşma yaptı ve herkesi şaşırttı.
Kısa süren şaşkınlık ise bir süre sonra yerini övgüye bıraktı. Kayahan'ın vurguladığı şey, aslında nicedir ilmal ettiğimiz, hatta kimi zaman ihanet içinde olduğumuz, bu ülkenin kurucularına adanmıştı.
***
Peki ne demişti Kayahan:
"Genelde böyle ödül törenlerinde insanlar sevdiklerine, anne, babalarına menajerlerine, aranjörlerine teşekkür ederler. Bu adettendir. Fakat ben bugün değişik ama ihtiyaç olan bir şeyi söyleyeceğim, burada birlikte toplanmamızı sağlayan, bize hediye eden Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına sonsuz selamlar olsun. Onlara Allah'tan rahmet diliyorum. Ve tabii ki onları hiçbir zaman unutmamalıyız."
Ayakta alkışlandı bu sözler... Kayahan'a bir alkış da benden...
Ne zamandır duymak istediğimiz ancak birilerinin dudağının ucuna kadar gelip de, söylemekten çekindiği sessiz bir haykırıştı Kayahan'ınki...
Ödenemez bir minnet borcunun dile gelişiydi.
Atatürk'ün, "Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz... Hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat asla sanatçı olamazsınız." sözleri, sanatçının bu çıkışıyla, bir kez daha değerini ortaya koyuyordu.
***
Orhan Gencebay da barış adına güzel şöyler söyledi; tüm toplumu kucaklaması gerektiğini yüreklerde hissettirdi.
Mesajlar doğru yere gitti.
Ancak onun bu dizelerinin arasına Atatürk'ün "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" sözünü de aktarabilseydi, daha bir pekişecekti sanki duygular...
Oscar törenini anımsatan, özenti kokan; sanatçıların birbirlerini övdüğü, destek çıktığı, alkışladığı bir gecenin altın yıldızı oldu Kayahan...
Program özenti de olsa, iyi bir örnekti. Sonra neyimiz özenti değil ki?
***
Sözün özü, Kayahan'ın şarkılarındaki duygusal mantık, söylem diline çok yakışmıştı. İşte bu sanatçıyla şarkıcıyı birbirinden ayıran en önemli nitelik... Biri sadece şarkı söylüyor, parsayı topluyor; diğeri söylüyor, beste yapıyor ama toplumdaki kanamayı hissediyor, yüreğini acıtan gerçeklere tepki koyuyordu.
Ertesi gün bazı gazeteler, Kayahan'ın bu anlamlı çıkışına tek satır dahi vermezken, sosyal medyada patlama yaşandı.
***
Asıl tehlike, halkın sesi olan gazetelerle, halkın gündeminin farklı oluşudur.
Çünkü sen istediğin kadar sakla, artık bir yere kadar...
GÜNÜN SÖZÜ
Kaplumbağaya dikkat et. Ancak kafasını çıkartıp risk aldığında ilerleyebiliyor.
James B. Conont
Geleceği kurtaracak olan bir avuç emektir
Türkiye'de dergi çıkarmak, hele İzmir'de... hele kültür hele sanat, hele kentin geçmişini anlatan yazılar varsa içinde, zordur, emek gerektirir.
Çünkü,
hem okumuşların en çok olduğu bu kentte, dergi okuma oranı azdır, hem de kültüre sahiplenmek, yürekli bir iştir. Kıymeti bilinmez. Sevgili Tufan Atakişi, bunu yıllardır büyük bir azimle yapıyor, yılmadan, usanmadan, yaşadığı kentin kimliğine sahip çıkarak...
Çıkardığı Karşıyaka Karşıyaka Dergisi bunun en güçlü kanıtı... İzmir İzmir Dergisi de onun gururu...
Dergisini hala yaşatıyor Atakişi, her türlü zorluğa karşın... Dergi geçen gün 7. yaşını kutladı. Sevgili Tufan Atakişi de bu onuru okurlarıyla paylaştı. Kimliğine nasıl sahip çıktığını, okuruna neleri kazandırdığını anlatan bu yazıylı sizinle paylaşmak istedim.
Bu basın ve kültür-sanat emekçisi insanın, daha geniş kitlelere ulaşması adına:
***
İzmir'in mitolojik geçmişinden bu yana kent tarihinde yer alan önemli bölgesinde, dergi yayınlamaya başlıyor bir avuç yürekli insan.
Ürkek ve tedirgin küçük adımlar, günler geçtikçe sayısı giderek artan kent sevdalıların da katılımıyla
güçlü atılımlara dönüşüyor.
***
Homeros'un, Milat'tan önce 800'lü yıllarda İlias Destanı'nda bahsettiği
Küçük Yamanlar Dağı'nın etekleri ve hemen önündeki bereketli ovada yaşayan, tuttuğunu koparan halkın azmiyle...
Milli Mücadele'ye "Biz Karşıyakalıyız" diyerek katılan, emperyalist güçleri denize döken Ata'sının bıraktığı emanetlere, sonsuza kadar sahip çıkacak inadıyla...
***
Cordilio'nun öncesinden Karşıyaka'ya uzanan güzellikleri, bu günü gelecek kuşaklara taşıyabilmek uğruna mücadele edenlerin yayını; Karşıyaka Karşıyaka Kent, Kültür ve Sanat Dergisi yedinci yayın yılını doldurdu.
Bu kentin, en uzun ilk yayını olmanın onuru ve gururu ile, Karşıyakalı veya kendini öyle hissederek bizimle beraber yürüyenlere, ilgi göstererek destek olanlara, katkı koyanlara teşekkür ederiz.
***
Bizler de sana sevgili Atakişi, İzmir ve Karşıyaka tarihi, kültürü, senin sayende toplumu ışıtıyor.