• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
KUTLU DAYIOĞLU

Kediler de nezle olur

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12 Aralık 2009, 15:15
Kedi nezlesi soğuk mevsimlerde artış gösterir. Bu hastalıkta en çok görülen belirti değişik koyulukta burun ve göz yaşı akıntısıdır. Bunun dışında hırıltılı solunum, öksürük, tükürük salgısında artış, kilo kaybı ve bazen ateşte görülebilir. Solunum yoluyla ile çok hızlı bulaşır. Özellikle kapalı alanlarda kalabalık olarak beslenen kedilerde çok kısa sürede tüm kediler hastalanırlar. Hiç hastalık görülmeyen kedilerin olduğu bir barınağa bir tane nezle kedi koyduğunuzda kısa sürede kedilerin çoğunun nezle olduğunu gözlemlerlersiniz. Ya da hasta hayvanların olduğu odaya koyulan hemen her kedi kısa sürede bu kronik inatçı hastalığa yakalanır.
Açık havada beslenen kedilerde bulaşma nispeten daha azdır. Yavru ve yaşlı kediler özellikle tedavide gecikilirse bu hastalığa karşı çok dayanıksızdırlar. Yetişkin kedilerde ise dirençlerine bağlı olarak hastalık sürekli tekrar eder. Karma aşılar içinde bu hastalığa karşı aşılar varsa hastalığa yakalanmadan aşılanan kediler bağışıklıkla korunabilir.
Yavru kedilerde ilk aşılama 8 haftalıkken ve ikinci aşılama ise 3-4 hafta sonra olmak üzere en az 2 aşılama yapılmalıdır. Daha sonraki yıllarda senede bir kere bu hastalığa karşı periyodik aşılamayı devam ettirmek yeterlidir.

Hayat kurtarmanın formülü

Kısırlaştır, aşıla, işaretle, kayıt altına al ve serbest bırak


Çocukluğumuzdan beri sokaklarda yaşayan köpeklerimizin zehirlenip öldürüldüğüne o kadar çok şahit oldum ki! Bir akşam birlikte koşup oynadığımız Karabaşı sabah kaskatı çöpün yanında bulurduk. Sonraları yeni yasa ve yönetmeliklerin çıkması ve hayvanları koruma derneklerinin de daha sistemli ve bilinçli çalışması ile bu tür olaylar gittikçe daha nadir olmaya başladı. Ama bir türlü bitmedi ne yazık ki! Sokak köpeklerinin çektiklerine artık bir son vermek gerektiğini yavaş yavaş da olsa anlatabiliyoruz son zamanlarda!
Sokak köpeklerinin öldürülmesinin acımasız bir katliam olmasının yanında sözde kuduz korkusu ve salgınlarının önlenmesinde de bir işe yarmadığını öğreniyorlar yavaş yavaş! En güzel çözümün bu köpeklerin uygun ve zarar vermeyen yöntemlerle yakalanması, kısırlaştırılması, kuduz aşılarının yapılıp, parazitlerinden temizlendikten sonra kulaklarına işaret amacıyla o köpeğe özel numaralı küpelerin takılarak, belediyelerde kayıt altına alınıp yine yakalandığı ilk yere salınmasıdır.

Bitkilerin coşması için
Akvaryumumuzu güneş ışığı gören bir yerde kurarsak, bitkiler çok güzel gelişebilir. Ama direk güneş ışığı hem akvaryum camı, hem de bitkilerin yapraklarının yüzeyinin alg dediğimiz yapışkan yeşil son derece arsız mikroorganizma tabakası ile kaplanmasına ve kötü görünüme kavuşmasına neden olabilir.
Akvaryum bitkileri için yeterli ışık için en iyi seçenek ''Grolüx'' denen bitki geliştiren özel flüoresans lambalardır. Bu tür lambaların kullanımında akvaryum kapağının boyutunun izin verdiği en fazla lambayı kullanırsak bitkilerimiz çok canlı ve keyifli gelişirler. Bu şekilde bitki dünyasının sağlıklı kurulabildiği akvaryumlarda da öncelikle canlı doğuran dediğimiz platy, lepistes, kılıçkuyruk, moly gibi balıklar çok kolay ürer, yavruları saklanabildiği için kısa sürede çoğalarak akvaryumumuzu şenlendirirler. Unutmayın bu kapalı su ortamlarında ne kadar doğaya yakın bir ortam kurabilirsek o kadar yaşayan ve devam eden bir keyifli bir akvaryumumuz olur.

Haftanın isimleri
Köpek: Pati- Lotta- Lorin- Carmen- Fido
Kedi: Baygın- Edepsiz- Şişkom- Karla- Ailis


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.