Miyavlama sesinden rahatsız oluyorsanız Siyam'lardan uzak kalın!
Siyam kedisi diğer tüm kedi ırklarından bir çok farklı özelliğe sahiptir. Bu özelliklerin içinde en ilginci sahibi ile sürekli sohbet etmesidir. Siyam sahibi olanlar veya daha önce siyam kedisi ile evini paylaşmış kedi severler ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır. Yalnız kalmayı hiç sevmeyen siyamlar, sahibi uzun bir süre evden uzak kalıp döndüğünde onu kapıda karşılayıp değişik inişli çıkışlı miyavlamalarla adeta sahiplerini azarlar ve söylenirler.
Sadece yalnız bırakıldıklarında değil hemen her zaman her seferinde farklı bir lisanla kedi dilinde konuşup dururlar. Mutlu olduklarında şen şakrak yüksek sesten ince miyavlarlar. Üzüntülü olduklarında ise daha pesten ve koyu miyavlamaları derinden ve etkileyicidir. Kedi miyavlamasından hoşlanmayanlar bu çenebaz kediye dayanamayabileceklerinden asla bir siyam almamalıdırlar.
Mama kabı hep boş!
Hamster'ların doğadaki hem cinsleri de kafeslerde yaşayan türleri de onlara verdiğiniz her türlü gıdayı ağızlarının yan taraflarındaki keselere sıkıştırıp yuvalarına götürme ve orada depolama eğilimindedir. Doğada yaşayan hamster türlerinin bazılarını yuvalarında onlarca kilo tahıl depoladıkları görülmüştür.
Evlerimizdeki bu dostlarımızdan bazılarının bu olayı abarttığını fark ettiğimizde ona yeni yem koymayı kesmeliyiz. Böylece yuvasına taşıdıklarını tüketmeye başlayacaktır. Daha sonra da yemini azar azar verip, yuvasındaki stoklarını erittikçe takviye etmeliyiz. Yuvalara depolanan bazı besinler uzun sürede küflenip hamster'ınızda ani başlayan ishal ve ölümlere neden olabilir.
Kulak kaşıntısına dikkat
Köpekleriniz devamlı bir veya her iki kulağını kaşıyorsa, kaşırken inleme benzeri sesler çıkarıyorsa, kulaklarında kötü koku varsa, kulak içleri kızarmış, akıntılı veya kabuklu ise kulaklarında ciddi sorunlar var demektir.
Bu sorunların olmasını önlemek için:
Öncelikle alerjik yapıda olan köpeklerde beslenmeye çok dikkat etmeli, gerekirse antialerjik özellikli kuzu etli pirinçli veya hassas ciltli köpekler için hazırlanmış özel veteriner ürünü mamalar kullanmalısınız.
Cocker vb. uzun tüylü ve kulakları hava alamayan ırklarda, sık sık veteriner hekim kontrolünde kulak içindeki tüyler doğru şekilde tıraşlanmalıdır. Ayrıca bu ırktaki köpeklerin kulaklarının, özellikle kulak kanallarının içine su kaçmamasına özen gösterilmelidir. Yaz mevsiminin sonlarına doğru pisipisi otu dediğimiz ot başakçıklarının kulaklara kaçma ihtimali çok fazladır. Bu dönemlerde otluk alanlara köpeğimizi çıkarmamaya özen gösterilmeli.
Herhangi bir kulak probleminde veteriner hekiminize danışmadan bir müdahalede bulunmayınız ve en az 6 ayda bir kulaklarını hekiminize kontrol ettiriniz.
Kedi yavrusunı yaşatmak için
Sokakta öksüz bir yavru kedi bulduğunuz da onu yaşatmaya çalışırken dikkat etmeniz 3 önemli husus vardır.
Öncelikle bu kedi yavruları çişlerini anneleri yaladığı zaman yaptıkları için bir tuvalet kağıdının çok az ıslatılarak cinsel organına sürtülmesi ile düzenli 3- 4 saatte bir çişlerinin yaptırılması gerekir.
Beslenme ihtiyacında ise veteriner hekiminizin önereceği, hazır satılan çok pahalı olmayan bir kedi sütü maması ve kedi biberonu kullanarak sorun aşılabilir. Bu tip hazır mamalar bebek kedinin tüm besin ihtiyaçlarını ve gerekli vitaminleri içeriğinde tam olarak bulundurur. Ayrıca her zaman sıcak su ile kolay ve taze hazırlanabildiği için bebeklerde besin bozulmasına bağlı ishallerde görülmez.
Üçüncü önemli şart da yavrunun eczanelerden alabileceğiniz havluya sardığınız sıcak su torbalarının bulunduğu anne vücut ısısına yakın bir ortamı sağlayan, içinden çıkamayacağı fazla büyük olmayan kutularda tutulmasıdır..
Haftanın isimleri
Köpek: Lily- Joy- Rusty- Rocco- Cricket
Kedi: Pumpkin- Nina- Frosty- Chivas- Cathy