Kedi, köpek, kuş ve kaplumbağa gibi dostlarımız sağlıklı yaşasın
Kedi ve köpek gibi dostlarımız da güneş ışığı sayesinde kemikleri için gerekli olan D vitaminini derilerinde işe yarar hale getirebilirler. Kalsiyum, fosfor, glucosamine, D vitamini gibi kemik gelişimine yararlı tüm vitamin ve mineralleri dostumuzun besinlerinde bulundursak bile güneş ışığı olmadan bunlardan tam olarak yararlanamaz. Yavru köpeklerde, özellikle kışın doğan yavrularda raşitizm dediğimiz ayaklarda dönme, kıvrılma ile en bariz kendini gösteren metabolizma hastalığının başlıca nedeni de güneş ışığından yeterince yararlanmamalarıdır. Güneş ışığının diğer bir yararlı özelliği de metabolizmayı hızlandırması, yararlı hormonları harekete geçirmesi, kan dolaşımının düzenlemesi, canlının yaşam gücü ile dolmasıdır. Sadece sağlıklı yavru ve yetişkin köpek ve kedilerin gelişimi için değil hasta olan veya uzun süredir tedavi gören köpek- kedilerin de uzun sürelerle güneşlendirilmesini her zaman tavsiye ediyorum. Tüm bu bahsettiğimiz nedenlerden dolayı baharın gelişi ile her güneşli anda köpeklerimizi parklara, kedilerimizi, kuşlarımızı, kaplumbağa vb tüm dostlarımızı güneşten yararlanabileceği yerlere çıkarmalıyız. Güneş onlara sağlık verecek göreceksiniz.
Köpeklerde yaşın önemi
Köpeklerde yaşlanma ırklara göre farklı sürelerde başlar. Köpekler alışılmış söylemden farklı olarak her sene bizim yaşımızla 7 yıl yaşlanmazlar. Ya da köpek yaşı insan yaşının 7 yılına karşılık gelmez. Köpekler doğduklarından itibaren önce ilk haftalarda ve aylarda çok hızlı gelişim gösterirler. Bir köpek yavrusu 1 haftada bir çocuğun 3 ayda ulaşabileceği bir gelişim gösterir. Örneğin 3 aylık bir köpek yavrusu 10- 12 yaşındaki bir çocukla aynı fiziksel gelişmeye sahiptir. Benzer şekilde bu gelişim aylar geçtikçe farklı oranlarla değişir. Yine bir pincher 12 aylıkken insan yaşı ile 18- 20 yaşının özelliklerine sahipken, bir danua 12 aylıkken ancak 14- 15 yaşındaki bir insanın yaşıyla denk gelir. Yine örneklemeye devam edersek 12 yaşındaki bir pincher 60 yaş civarındaki bir insanla aynı yaştayken bir Alman kurdu 12 yaşında 85- 90 yaşındaki bir insanla aynı yaşlılıktadır. Köpeklerimizin hangi yaşlarında ergenliklerini tamamladıklarını, hangi yaşlarında yetişkin ve hangi yaşlarında da yaşlı olduklarını bilmek gerekir. Çünkü içinde bulunduğu yaşa uygun beslenme, uygun eksersiz ve dikkat edilecek hastalıkları vardır. Dostumuzun yaşlılığını da sağlıklı geçirmesi için bu tavsiyelerin önemi büyüktür.
Kedim doğuruyor
Kedilerin gebelik süresi 58- 60 gün civarındadır. Kedinin ırk özelliğine, genetik geçmişine ve ortamdaki strese bağlı olarak bu gebelik süreleri birkaç gün değişebilir.
Kedinizin ilk çiftleştiği günden itibaren gebelik süresini hesaplayarak doğuma yakın haftayı tespit etmelisiniz. Özellikle doğumun yaklaştığı haftaya girdiğinizde anne gebe kedinizin kendini huzurlu hissettiği doğum yapacağı yuvasını benimsemiş olması gerekir.
Kedinize seçtiğiniz doğum kutusunu onun istediği ve rahat ettiği yere koymalısınız. Eğer doğum başlayana kadar kediniz bir yer seçemediyse doğumunu yatağınız veya elbise dolabı içindeki eşyalarınızın üzerine yapmaya hiç çekinmez.
Doğumun başladığını kedinizin telaşından, arkasını yalamasından, karnında görünen sancılarından anlayabilirsiniz.
Unutmayın her sancı silsilesinin arkasından bir yavru çıkmalıdır. Yavrulatmayı düşündüğünüz bir dişi kediniz varsa ilk çiftleştirme anından, doğum ve sonrasına kadar sürekli veteriner hekiminizle bağlantıda olup onun tavsiyelerine uymanız bir sorun çıkması ihtimalini en aza indirecektir.
Yaralıya ilk yardım
Bulduğunuz köpek veya kedi kaza vb nedeniyle şokta olabilir ve sizin yaklaşmanızı kötü amaçlı zannederek korkup sizi ısırabilir. Acele etmeden onu sakinleştirerek konuşarak yaklaşmalısınız Kuyruk sallayan bir köpek ısırmaz. Ama vücuduna dokunduğunuzda canı acırsa tepki verebilir. Kediler ise tepkilerini belli etmeden can acısı ile saldırganlaşabilirler. Öncelikle orada ne zamandır yattığını bilmediğiniz için içmesi için su vermelisiniz. Bu hareketiniz onun size güvenmesini de sağlayacaktır. Yemek vb vermekle uğraşmayın yaralı bir hayvan yemek yemeyi düşünmez.
Haftanın isimleri
Köpek: Alesha- Korsan- Lokum- Soytarı- Üzüm
Kedi: Carel- Elvira- Avril- Asabi- Çiçek