• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
KUTLU DAYIOĞLU

Köpekleri kızdırarak oyun oynamayın!

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20 Ekim 2012, 15:59
Köpekler birbirleriyle oynarken üstünlük savaşına girerler. Oyunlar zaman zaman kızgın hırlamalara dönüşür ama genelde bir taraf alttan alarak diğerinin üstünlüğünü kabul eder. Köpekler yavruluklarından itibaren bu oyunları bizimle de oynayabilirler. Bizimle olan ilişkisinde bu tip hareketlere karşı yapılan bazı tepkiler veya şakalar köpeğin huylarında geriye dönüşsüz yanlışlara neden olabilir. Hatta bazı durumlarda önündeki bir şeyi alıyorsunuz zannedip sizi, ailenizden birisini veya bir yabancıyı çok ciddi bir şekilde ısırabilir.

CANINIZI SIKABİLİR
Bazı ırklarda koruma içgüdüsü fazla pekiştirilirse abartılı saldırganlığa neden olabilir. Bazen eşlerden birini diğerinden kıskanma gibi görünen sahibini koruma davranışları da hoş karşılanmayıp daha yavruyken engel olunması gereken davranışlardır. Eve gelen misafir, satıcı ve yabancılara havlama ve saldırma hareketi de bir zaman sonra canınızı sıkacak bir hal alabilir. Bu davranışlar Rotweiler, Kangal, Boxer gibi büyük koruma içgüdüsü olan köpek ırklarından çok Pincher, Yorkshire, Chihuahua, Pekingese gibi minik ırklarda görülür.

Kedilerde mantar enfeksiyonu
Kedilerde deri üzerinde görülen sarımsı kabuklanmalar, bazen halka şeklinde olan tüy dökülmeleri ve kızarıklıklar mantar hastalığının belirtileridir. Özellikle İran kedileri gibi uzun tüylü kedilerde çok daha fazla görülebilen ve inatçı seyreden bu hastalığın sahiplerine de bulaşma riski vardır. Korunmak için kedinizin tedavisi sırasında lezyonlu bölgelere ilaç uygularken latex eldivenler kullanmanız yararlı olur. Mantar aşıları korunma ve hatta tedavide de çok iyi sonuçlar verir. Ayrıca veteriner hekiminizin tavsiye edeceği, krem, sprey, şampuan vb ilaçların lokal kullanımı da hastalığın iyileşmesini sağlar.

Kuşlar için en riskli günler
Mevsimin değiştiği bu günler kuşlar için çok risklidir. Kuşlar bahar aylarında üşütebilirler veya direnç kırıklığına bağlı herhangi bir hastalığa kolayca yakalanırlar. Bu günlerde kuşlarımızı pencere vb cereyandan korumaya daha fazla özen göstermelisiniz. Kuşunuz kabarır, konuşmayı veya ötmeyi keserse hemen veteriner hekime götürmelisiniz.

Su kaplumbağalarının temizliği
Kaplumbağalarda suyun kirlenmesi ve sık değiştirilmemesi ciddi hastalıklara neden olabilir. O yüzden kaplumbağamızın suyunu fazla kirlenmeden sık sık değiştirmeliyiz ve arada temiz bir diş fırçası ile kabuğunun alt ve üstünü fırçalayarak yosunlanma ve artıklardan arındırmalıyız. Yeni koyacağımız su dinlendirilmiş olmalı ve soğuk olmamalıdır. Ayrıca kış mevsimlerinde yakaladığınız her güneşli anda kaplumbağanızı güneşlendirmenizde çok yararlıdır.

Haftanın isimleri;
Köpek: Mac-Rusty-Duke-Gunner
Kedi: Foo foo-Minnoş-Şakira-Pırıl

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.