Papağan türleri içinde en çok sevilen türlerden birisidir. Ufak tefek ama çok akıllı oluşu nedeniyle bu kuş çok sevilir. Çok değişik renk ve varyeteleri vardır. Adından da anlaşılacağı gibi muhabbet kuşları gibi çift yaşamayı çok severler. Çift baktığınızda eşler birbirine çok bağlıdır ve bütün gün boyu birbirleriyle ilgilenirler birlikte oynarlar.
Bu kuş türünün doğal yaşam alanı Afrika'dır. Özellikle Madagaskar adasında yoğun sürüler halinde yaşarlar. Ne yazık ki tüm papağan türlerinde olduğu gibi bu türde de yasal olmayan yakalanmalarla tüm Dünyaya kaçak kuş ticaretinde yayılır.
Sürü haklinde yaşamayı sever. Tek başına bakıldığında çabuk evcilleşir ama uzun süre yalnız bakılması kuşta depresyona ve tüy yolma problemine neden olabilir. Yanına bir eş alınması evcilliğini bozmayacağı için evcilleştikten sonra yalnız kalmaması için yanına mutlaka eş alınmalıdır.
Yaşam süreleri 10-15 sene civarındadır.
Erkek dişi farkı çok belirgin değildir. Erkeklerin başları biraz daha iri olur. Dişilerin kuyrukları yelpaze gibiyken erkeklerin kuyrukları düz ve uca doğru sivrileşir. Dişi kuşlar tünekte dururken ayaklarını erkek kuşlara göre daha ayrık tutar. ama bu özellikler genelde dişi erkek bir arada çok sayıda cennet papağanı varken karşılaştırma ile ayırt edilebilir. Birçok papağan türünde olduğu gibi kesin cinsiyet tayini DNA testi ile yapılır.
Sevda papağanları ve cennet papağanları uçmayı çok sever o yüzden evde sık sık güvenli alanlarda serbest bırakmak yararlıdır. bu serbest kaldıkları dönemde kemirme özelliği olduğu için zehirli çiçekler, elektrik kabloları vb den korumak gerekir. Beslenmesinde kuş yemlerinin yanı sıra az az meyve sebze verilmesi yararlıdır.
Arabada yolculukta kedi için kurallar ve tavsiyeler
-Öncelikle yolculuk sırasında mide bulantısı ile huzursuzlanmaması ve kusmaması için yola çıkmadan 4-6 saat öncesine kadar yemek vermemelisiniz. Kedi yavru ise bu süre 3-4 saate inebilir. Ona rağmen araba tutan ve kusan veya huzursuzlanan, durmayan kediler için ilaç kullanabilirsiniz ama veteriner hekiminize danışmadan hiçbir ilacı kullanmamalısınız.
-Yolculuk sırasında besleme yapmamalısınız. Genelde kediler yolculuğu ve araba seyahatini hiç sevmezler ve yolculukta yemek yemezler. Yavruluktan itibaren alıştırma bazı kedilerde işe yarayabilir.
-Yolculuk öncesi ve sırasında yaz- kış mutlaka mola vererek durmalı ve kedinize su vermelisiniz.
-Kedileri yavruluklarında veya yetişkin olduklarında ne kadar iyi huylu olurlarsa olsunlar arabada serbest bırakmamalı yolculuk sırasında mutlaka ırkına ve boyuna uygun bir taşıma kutusunda (box) tutmalıdır. Bu taşıma kutuları üzerindeki emniyet kemeri takma bölümü kullanılarak mutlaka sabitlenmelidir. Kediler hiç beklemediğiniz hareketlerle araba kullanırken sizin dikkatinizi dağıtıp kazalara neden olabilirler.
-Kedilerin taşıma kutusunda bir yastık veya havlu olursa kendilerini daha rahat hissederler.
-Her zaman uyarıyoruz : Özellikle sıcaklarda kediler de arabada çok kısa sürelerde bile bırakılmamalıdır.
Arabada yolculukta köpek için kurallar ve tavsiyeler
-Öncelikle yolculuk sırasında kusmaması için yola çıkmadan 4-6 saat öncesine kadar yemek vermemelisiniz. Yavru ise bu süre 3-4 saate inebilir. Ona rağmen araba tutan ve kısan köpekler için ilaç kullanabilirsiniz ama veteriner hekiminize danışmadan hiçbir ilacı kullanmamalısınız.
-Yolculuk sırasında besleme yapmamalısınız. Genelde köpekler yolculukta yemek yemezler ve mideleri bulanır.
-Yolculuk öncesi ve sırasında yaz-kış mutlaka mola vererek durmalı ve köpeğinize su vermelisiniz.
-Köpekler yavruluklarından itibaren araba ile yolculuğa alıştırılırsa büyüdüklerinde sorun yaşamazlar ve arabaya binmeye daha hevesli olurlar.
-Köpek yavrularını arabada serbest bırakmamalı büyüyene kadar yolculuk sırasında mutlaka ırkına ve boyuna uygun bir taşıma kutusunda (box) tutmalıdır. Bu taşıma kutuları üzerindeki emniyet kemeri takma bölümü kullanılarak mutlaka sabitlenmelidir.
-Küçük ırklar yine yolculuk sırasında her zaman altında bir yastık veya havlu olmak kaydıyla taşıma kutularında yolculuk yapmalı ve emniyet kemeri ile taşıma kutuları sabitlenmelidir.
-Büyük ırk köpekler için yolculuktaki en uygun yer şoför koltuğunun yanındaki tekli yolcu koltuğunun önüdür. Bu bölgede hem kendini güvende hissediyor hem klimanın sıcağı ve soğuğundan en iyi yararlanıyor hem de kontrol altında tutulabiliyor ve huzurla uyuyor. Koltuğu biraz geriye çekmenizde yarar var. Arabanın bu bölgesine sığamayacak kadar büyük köpekler ya steyşın arabalarda ya da arka koltuğa emniyet kemerine takılan tasmalarla yolculuğa çıkarılmalıdır.
-Her zaman uyarıyoruz : Özellikle sıcaklarda köpekler arabada çok kısa sürelerde bile bırakılmamalıdır.
Tavşan ve guinea piglerde diş uzaması
Tavşan ve guinepig doğada yaşarken çeşitli dal parçalarını, ağaç kabuklarını, kalın sap ve otları kemirirken dişleri de aşınır ve normal boyutlarda kalır. Evimize evcil hayvan olarak aldığımız bu kemirgen hayvanlarda dişlerini aşındıran bu tip malzemeler kafesinde olmazsa öncelikle ön dişler olmak üzere tüm dişlerinde uzamalar deformasyonlar oluşur ve hayvan yemek yiyemez hale gelir. Genelde arka dişlerde problem olduğu zaman ağızdan salya gelmesi, yemleri yiyememe belirtileri gözlemlenir. Ayrıca ön dişlerde kırılma, uzama, şekilsiz uzama vb durumları da görülür.
YUVASINA MEYVE DALI KOYUN
Bu tip belirtiler gösteren tavşan veya guinea piglerin mutlaka gecikmeden kemirgenlerden anlayan bir veteriner hekime kontrole götürülmesi gerekmektedir. Veteriner hekime gittiğinizde hekim dişlerin durumunu muayene ettiği gibi genel durumu ve başka hastalığı olup olmadığına bakmalıdır.
Dişleri uzamış tavşan ve guinea piglerde özel ağız forsepsleri ile ağız açılır ve gerekli görülürse veteriner hekim tarafından özel cerrahi kemirgen diş kesme aletleri ile ön dişler kesilebilir ve arka dişler törpülenebilir.
Dişlerde uzama ve deformasyonların oluşmaması için kemirgenlerinizi sadece yumuşak gıdalarla beslememelisiniz. Beslenme menüsünde kuru çayır otu, karışım tahıl mutlaka olmalıdır. Bunun yanında ya satılan hazır kemirme tahtalarından veya elma, erik gibi zehirli olmayan meyve dallarından taze veya kurutulmuş olarak çeşitli kalınlıklarda hazırlayıp yuvasına koymalısınız.