• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dış piyasalar ve enflasyon etkili olacak BİLAL DOĞAN

Dış piyasalar ve enflasyon etkili olacak

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.08.2009, 00:00
Geride bıraktığımız haftaya ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Bernanke'nin ekonomik gidişat ile ilgili iyimser açıklamaları ile haftaya yükseliş yönlü başlayan IMKB, 48 bin puan seviyesini test ile rekor kırmış oldu.
Geride bıraktığımız hafta IMKB seyrinde ABD verileri ve içerde Merkez Bankası açıklamaları etkili oldu. Son dönem olumlu açıklanan ekonomik verilerin piyasalarda oluşturduğu iyimser tablo global piyasalarda resesyonun yavaşladığına yönelik oluşan artan iyimserlik etkisi ile hem iç hem de piyasa endekslerinde ciddi yükselişler kaydedildi. Bu iyimser tablo Çin yetkililerinden; Çin'in ekonomik toparlanma konusunda kaygı verici açıklamaları, ABD Dow Johns endeksinin yatay kapanması ile birlikte Asya borsalarında yaşanan düşüşler ve Avrupa borsaların da başlayan olumsuz görünüm piyasalarda temkinli duruşa neden oldu. Yurtdışındaki temkinli duruş IMKB endeksi üzerinde de etkili oldu.
Hafta sonu, dış piyasalar petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artış ile toparlanma eğilimine girerken, ABD'de tüketici harcamalarının yeniden artış eğilimine geçmesi ile yükseliş yaşanması gelişmekte olan piyasalarda da yukarı yönlü hareketi beraberinde getirmiş oldu. ABD'de de açıklanan mevcut konut satışları verisinin beklentilerin çok üzerinde artış göstermesi de global piyasalarda yükselişi hızlandırdı. Ksatışlarının derinlik kazanmaması ve yurtdışı yükselişe paralel para girişin de artış olması ile yukarı yönlü seyrin hakim olduğu endeks günü ve haftayı 47,559 puan seviyesinde tamamlamış oldu.
Bu hafta; Dış piyasalarda ABD'de açıklanacak ekonomik veriler, Çin ekonomisine yönelik gelişme ve açıklamalar; içerde ise, İç gündemdeki siyaset ve IMF eksenli gelişmeler ile 3 Eylül'de açıklanacak Ağustos ayı enflasyon verileri takip edilecek.

BONO
Geride bıraktığımız hafta içerisinde, Hazine, 3-4 ay içerisinde yapacağı ihalelerde piyasanın beklentisi üzerinde borçlanma yapacağına ilişkin spekülasyonların kar realizasyonlarına neden olması ile faizler yüzde 10 seviyelerine çıktı. Fakat, Merkez Bankası'nın ekonomi ile ilgili açıklamaların olumlu karşılanması ve yurtdışında açıklanan olumlu dataların para girişini desteklemesi ile faizler tekrar yüzde 9.58 bileşik seviyelerine inerken piyasada gösterge olan 11 mayıs 2011 vade de faiz günü ve haftayı yüzde 9,63 bileşikten tamamladı.
Bu hafta; içerde Eylül'de ağustos ayı enflasyon verileri açıklanacak. Ayrıca IMF anlaşması ile ilgili sürecin nasıl sonuçlanacağına yönelik bekleyişte devam etmekte. Yurtdışında ise, ABD'de Salı günü imalat endeksi ile Cuma günü işsizlik başvuruları dataları açıklanacak. Bu datalar faizin seyri açısından belirleyici olacak.

DÖVİZ
Döviz piyasalarındaki sınırlı volatilite devam etti. Rahatlayan küresel piyasalara rağmen usd/tl 1.50 seviyesinin üzerine çıktı. IMF anlaşması ile ilgili belirsizlik TL'yi baskı altında tutmakta. Euro bölgesinden gelen olumlu veriler dolara satış olarak yansırken euro/dolar paritesi 1,43 seviyesini test etti. Gelişmekte olan ekonomilere fon girişi olmasından dolayı da dolar tarafında satışlar ağırlık bastı.
Piyasaya katılımın düşük olması da dövize yatay ve dar bant aralığında hareket sağlamakta. Bu hafta pazartesi günü Londra piyasaları kapalı olacağından haftanın ilk işlem günü yatay bir seyir hakim olabilir. Haftanın devamında ise, yurtdışı gelişmeler takip edilecek.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI