Geçen hafta dünyanın 5 büyük merkez bankasının finansal piyasalara ABD doları likidesi sağlama konusunda anlaşmaya varmalarının ardından olumlu bir havaya giren yurtdışı piyasalar, İMKB'nin olumlu açılışında etkili oldu. Bankaların ortak hareket etme kararları, finansal piyasalarda istikrarın sağlanmasındaki kararlılığın göstergesi olarak algılanırken, S&P'un UBS'nin kredi notunu düşürülebileceğine yönelik açıklamasının piyasalar üzerinde fazla etkili olmadığı görüldü. İMKB'de, bankacılık sektörü liderliğinde yükseliş yaşadı. 58 bin 103 puana kadar çıkan endeks, günü ve haftayı 781 puanlık artışla 57 bin 896 puandan tamamlandı. Yurtiçi piyasalarda da, dışarıda olduğu gibi Avrupa Birliği Maliye Bankaları toplantısından çıkacak kararlar takip ediliyor. Haftayı olumlu hava ile kapatan yurtiçi hisse senedi piyasalarında önümüzdeki hafta da dışarıdaki gelişmeler izlenecek. Özellikle 20 Eylül'de FED'in ve TCMB'nin yapacağı toplantılar önemli olacak. Endekste 58 bin seviyesinin aşılması ile 59 bin ve 60 binli seviyelerin görülebileceğinin dikkatini çekerim. ABD verileri, dolar ve faizin seyri yakından izlenecek. Yükselişlerin bankacılık sektörü önderliğinde yaşanması bekleniyor.
TAHVİLDE DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
Euro Bölgesi'ndeki finansal tansiyonun merkez bankalarının eşgüdümlü dolar likidesi sağlama kararı ile azalması ve olumlu bütçe verileri sonrasında tahvil piyasasındaki düşüş sürüyor. Bu hafta 35 baz puanı bulan yükşelişlerin ardından, cuma günü tepki alımları ve olumlu bütçe verileri sonrasında düşüşe geçen bileşikler yüzde 8'lere yaklaştı. Hafta içinde yüzde 8.20'leri aşan bileşik faizler haftayı yüzde 8.09 seviyesinden tamamladı. Yabancı alımları etkili oldu. Güçlü bütçe performansı aynı zamanda bir nevi mali sıkılaştırma etkisi yarattığından Hazine'nin finansman gereksinimini düşürerek tahvil piyasasına destek vermeye devam edecektir. Yurtdışında Avrupa Merkez Bankası'nın FED ile ortaklaşa bir program çerçevesinde gereksinim duyan Avrupa bankalarına dolar likidesi sağlayacağını açıklaması tahvil piyasasına alım getirdi. Bundan sonra 20 Eylül'de yapılacak olan FED ve Merkez Bankası toplantısı yakından izlenecek. Bileşiklerde yüzde 8 seviyesi önemli.
EURO DEĞER KAYBETTİ
Haftanın son işlem gününde dolar/TL pariteye paralel 17.770-17.873 bandında dalgalandı. Polonya'da ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'ın de katılımıyla Euro Bölgesi Maliye bakanları ile gerçekleştirilen toplantıdan yeni bir önlem çıkmaması, euronun dolar karsısında değer kaybetmesine neden oldu. Haftanın ilk iş günü gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı bir miktar daha iyi performans gösteren TL'nin çarşamba ve persembe günü ise daha kötü bir performans sergilediğini, cuma günü ise gelişmekte olan ülkelere paralel bir seyir yaşadığını söyleyebilirim. Dolar kuru cuma gününü 17.790 liradan tamamladı.
Bu hafta dolardaki yönü, yine merkez bankalarından gelecek haberler ve euro /dolar paritesindeki durum belirleyecek. Piyasada işlemlerin hacimsiz olduğuna dikkat çekerim. Hafta sonları özellikle bazı ülkelere ilişkin kredi notu endişeleri artıyor. Bu nedenle insanlar hafta sonunda pozisyon taşımak istemeyebiliyor. Özellikle Avrupa borç krizine yönelik yapılacak açıklamalar ve gelişmelerin etkili olabileceğini söyliyebilirim. Kurun 1.77- 1.80 aralığında dalgalanacağını tahmin ediyorum.