Kredi notu artırımı beklentileri ile bir süredir yurtdışından pozitif ayrışan İMKB'de kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in yatırım yapılabilir kredi notu için sürdürülebilir büyüme gerektiğini açıklaması sonrasında satışlar gözlenirken, endeks cuma günü ikinci seansta 58 bin 500'ün altına geriledi. Fitch'in açıklamaları not artırımı beklentilerinin ertelenmesine neden oldu. Sabah saatlerindeki açıklamalarla, 60 bine dayanan ve 59 bin 879 puana kadar çıkan endeks, öğleden sonra gelen satışlarla günü 65 puanlık düşüşle 59 bin 693 puandan tamamlandı. Endeksin 60 bin-60 bin 500 direnç bölgesinde yorulması, hisse değişimlerine yol açabilir. Ekonomik Koordinasyon Kurulu dış dengesizliklerin iç dengesizliğe dönüşmemesi için tedbirler alıyor. Cari açık önlemleri ise ortadan kaldırılıyor, kredi sıkılaştırması yerine gevşetilme yönüne gidiliyor. TCMB'nin yeni bir faiz indirim yapmak yerine, Türk Lirası cinsi varlıklarda vadeyi uzatmak adına attığı adımlar bankacılık sektörüne olumlu etki yapıyor. İki ay önceye göre yıllık kredi büyüme hedefleri artık salt yüzde 25 değil. Önümüzdeki yıl yeni bir kredi büyüme hedefi görülmüyor ve bankalar yeniden el üstünde tutuluyor. Bu nedenle İMKB güçlü kalmayı sürdürebilir.
FAİZDE DALGALI SEYİR
Bono piyasasında bileşikler, Fitch'in açıklamasından sonra, yüzde 8.40'lara yükseldi. Ağustos ayı dış ticaret verilerinin beğenilmemesi ile cuma günü sabah saatlerinde 8 baz puan artan bileşikler, elektrik zammının etkisiyle alıcılı hareket etti. Yüzde 8.34 seviyelerine kadar gerileyen ve günü bu seviyeden tamamlayan bileşikler, Fitch analisti Ed Parker'in "yatırım yapılabilir kredi notu almak için sürdürülebilir büyüme gerektiğini" söylemesinin piyasalarda olumsuz algılanması sonucunda yüzde 8.40'lara yükseldi.
Önümüzdeki hafta faiz oranlarında dalgalı seyrin sürmesi bekleniyor. Açıklanacak olan Eylül ayı enflasyon verilerinin faiz oranları üzerinde etkisi olabilir. Ayrıca Merkez Bankası'nın, Para Politikası Kurulu toplantısını beklemeden zorunlu karşılıklarla ilgili bazı kararlar alması da beklenebilir. Hazine 2011'in kalan aylarına ilişkin borçlanma programını açıkladı. Programa göre, Hazine Aralık ayında iç borçlanma öngörmüyor. Hazine Ekim'de toplam 5.5 milyar TL iç borç servisine karşılık 4.4 milyar TL iç borçlanma, Kasım'da toplam 13.4 milyar TL iç borç servisine karşılık 12.2 milyar TL iç borçlanma öngörüyor. Aralık ayında ise toplam 1.1 milyar TL iç borçlanma görülüyor.
DOLAR YÜKSELDİ
Olumsuz dış ticaret verilerinin etkisiyle 1.86'nın üzerine çıkan dolar TL paritesi, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, TL'de bundan sonraki değer kayıplarını, politika yapıcılar olarak olumlu karşılamayacaklarına yönelik açıklamasıyla tekrar 1.86'nın altına geriledi. Ancak, daha sonra tekrar artış kaydetti. Euro TL paritesi ise, 2.50'nin üzerindeki seyrini sürdürdü. Başçı'nın açıklamalarının not artışı beklentilerini ötelenmesiyle tekrar satış dalgası geldi ve dolar kuru günü 1.8610 liradan tamamladı.
Türk Lirası'nın değeri daha çok euro/dolar paritesi ve küresel risk iştahındaki gelişmelere göre şekillenebilir. Bu arada Merkez Bankası'nın döviz satım ihalelerindeki tavrı da önemli. Kısa vadede, Türk Lirası'nın dolar karşısında 1.80'in üstündeki hareketinin artık daha kalıcı bir hale geldiğini de söyleyebiliriz. Öte yandan Euro Bölgesi'ndeki krizin çözümü konusunda atılacak adımlar da döviz piyasaları açısından önemli. Bu çercevede dolar/TL paritesinin 1.83-1.87 arasında bir seyir izleyeceğini tahmin ediyorum.