• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sinyaller olumlu yönde CAHİT SÖNMEZ

Sinyaller olumlu yönde

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.04.2014, 00:00
Amerika Merkez Bankası FED bu hafta Nisan toplantısını yapacak. Çok heyecanla beklemiyoruz toplantı sonuçlarını. Gerek çiçeği burnunda başkan Yellen gerekse toplantı öncesi rutin olarak yayımlanan "Bej Kitap" (Beige Book) olası kararların ip uçlarını verdiler. Aslında neredeyse ipin tamamını verdiler desek yeridir.
Son cümleyi ilk yazalım...
Tahvil alım miktarı 10 milyar dolar daha azaltılacak ve 45 milyar dolara çekilecek. Politika faiz oranları aynı seviyede kalacak...
Olasılığı düşük olsa da birkaç senaryo daha var. Onlara değinmeden önce ekonomik FED bölgeleri olan 12 eyaletteki son ekonomik durumu yansıtan Bej Kitap'ta dikkat çeken konuların altını çizelim. Neticede 12 bölge FED başkanları karar verecekler iki kritik konuda..

EKONOMİK AKTİVİTELER

* İki bölge (Cleveland ve St. Louis) hariç diğerlerinde geçen aya göre ekonomik aktivitelerde toparlanma gözlemleniyor. Çevirisini yaptığım bu cümlede asıl dikkat çeken 2 kelime var; orta ve ılımlı. Yani toparlanma var ancak şimdilik ılımlı düzeyde. Ancak, hava koşulları yüzünden ekonomik faaliyetlerin olumsuz etkilendiği, New York gibi, eyaletlerde toparlanma baz etkisiyle daha belirgin artmış.
* Birçok bölgede tüketici harcamalarında da artış var Nisan ayında. Hava koşullarının normalleşmesi ile yiyeceklerin her bölgeye rahat sevk edilmesi dayanıksız tüketim malları harcamalarını yukarıya çekmiş. Bu arada otomobil satışlarının da New York, Philadelphia ve Chicago'da geçen yıla göre belirgin arttığı, diğer bölgelerdeki otomobil satışlarının pek kayda değer olmadığı vurgusu yapılmış kitapta.
* Söz konusu 12 bölgedeki turizm faaliyetlerinin düzeyi de incelenmiş. Genel anlamda pozitif olduğu bölge ekonomilerine katkı yaptığı görüşü hakim.
* Gerek tüketici harcamalarının gerekse turizm faaliyetlerinin artması taşımacılık sektörünü de hareketlendirmiş.
Fazla uzatmayayım... Üretim, finansal hizmetler, reklam ve tanıtım gibi iktisadi faaliyetlerde de toparlanma görülüyor, tabii diğerlerinde olduğu gibi ılımlı ve orta düzeyde bir toparlanma söz konusu...

FAİZ SÖYLEMİ ÖNEMLİ

Durum böyle iken...
Enflasyon, işsizlik oranı ve büyümenin öncü göstergeleri de FED'e hareket alanı açmış iken...
Çok büyük olasılıkla FED tahvil alım miktarını sadece 10 milyar dolar aşağı çekecek. Mayıs dahil toplantısı olmadığı için, Haziran toplantısına kadar yani yaklaşık 2 ay 45 milyar dolar tahvil alımı ile dolar enjekte edecek. Yüzde 0.25 seviyesindeki politika faiz oranını da ekonomik büyümeyi desteklemek için koruyacak.
Bu sonuçları tahmin edebiliyoruz. Asıl FED'den beklentimiz faizlerle ilgili iyimser bir açıklama gelmesi yönünde... Açıkçası piyasalar açısından "ekmek kadayıfı" hazır... Piyasa aktörlerinin derdi, acaba Yellen bunun üzerine şöyle güzel bir kaymak koyar mı? Eğer "Politika faiz oranının bu seviyesini 2015 yılında da korumak niyetindeyiz" derse ya da tahvil alım miktarını azaltmayı pas geçerse işte o zaman kadayıfın üzerine kaymak konmuş olur... Daha önce Ekim ayında "Tahvil alımını sıfırlarız, Nisan gibi faiz artırım dosyasını masaya yatırırız" demişti Yellen... Kötü senaryoları hatırlamamıza gerek yok Bej Kitap'tan gelen sinyaller sonrasında.
Sözün özü, FED'den gelecek kararlar halihazırda piyasalar tarafından satın alındığından fazla bir tepki görmeyeceğiz. Fakat, Yellen'ın sarf edeceği "güzel sözler" piyasaları olumlu etkileyecek...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI