Gerçi artık gösterimde değil ama bir ay öncesine kadar medyada da çok ilgi gören Zenne filmini seyrettiniz mi bilmiyorum.
Senaryosunu Caner Alper'in yazdığı, Alper ile birlikte Mehmet Binay'ın yönettiği Zenne, eşcinsel 3 kişinin trajik hikayesini çok çarpıcı ve renkli görüntülerle anlatıyor.
İstanbul'a fotoğraf çekimleri yapmak üzere gelen Alman fotoğrafçı Daniel ile bir gece kulübünden zennelik yapan Can ve doğulu muhafazakar bir aileden gelen Ahmet'in hikayesinin sonu hüsranla biter. Beni bu filmde olumlu ya da olumsuz etkileyen pek çok sahne oldu. Ama en çok etkileyen, filmdeki eşcinsel iki erkeğin askerden çürük raporu almak için yaşadıkları ve filmin sonunda akar banttaki çok ama çok rahatsız eden bir ifadeydi. Yazıda aynen şöyle diyordu; "Yapılan araştırmalara göre en fazla porno CD arşivi bulunan kurumun; Türk Silahlı Kuvvetleri olduğu belirlenmiştir."!!!
Haftalardır bekledim, askeriyeden veya herhangibir kişi veya yorumcudan bir tepki gelsin diye ama; filmlerde luzümsuz sahnelerde alakasız konulara bile kitlesel tepki verenlerden hiçbir tepki gelmedi. Bu ifadeden siz rahatsız oldunuz mu bilmem ama ben, ziyadesiyle oldum açıkçası.
Gaylerin TSK tarafından ilkel bir ayrımcılık, hatta sistemli bir aşağılama konusu haline getirildiği, bu durumun ruhsal bir hastalık olarak algılandığı ve hatta "çürük raporu" verilmesi için kişilerin "ilişki sırasında" çekilmiş fotoğraflarının veya CD'lerinin istenerek; "Askerliğe elverişli değildir" raporunun verildiği işlenmiş.
Bu konuyu, askeri doktor olan bir dostuma sordum. Gerçekten de, fotoğraflı veya CD'li bir delil isteniyor mu böyle bir çürük raporunun verilmesi için diye.
Zinhar yalan olduğunu öğrendim dostumdan. Askerin çok kudretli olduğu 12 Eylül askeri darbe sürecinde birkaç münferit olayın yaşandığıni, ancak böyle bir ilkelliğe asla izin verilmediğini anlattı. Böyle bir durumda istenilen belgeler; (varsa) geçirilen ameliyatların belgesi, kullanılan hormon türevi ilaç raporları ve (varsa) polis veya adli mercilere intikal etmiş vakalar. Bunun ötesi yok anlayacağınız...
Kamuda askerlik geliyor
Konu; askerlikten açılınca güzel bir haber vermek isterim. Hatırlarsanız bir süre önce Bakanlar Kurulu'ndan askerlik kanunuyla ilgili değişiklik öngören bir tasarı gönderildi Meclis'e; "Askerlik yoklamasının kaldırılması" şeklinde özetleyebileceğimiz bu devrim gibi karar. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi ve Milli Savunma Bakanlığı Bilgi Sistemi'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte bu sistem oluşturulabildi. Böylelikle,hem büyük oranda kamu kaynaklarında israfın önlenmesini sağlayacak hem de daha medeni ve belki de sağlıklı bir sonuç alınmasına sebep olacak. Gelelim; TSK'da yapılacak bir başka devrim gibi karara; "Vicdani Red"din tartışıldığı ortamda, aslında gerçek devrim olacak. Bir generalin başkanlık edeceği, personel sınıfı subay, askerlik şube başkanı, askeri doktor, sivil doktor, psikolog ve silah altına alınan şahsın komutanlarının katılımı ile kurulacak "Askerlik Yeterlilik Değerlendirme Kurulları" marifetiyle herhangibir sağlık problemi olmayan ancak, motivasyonsuz ve yetersiz kişileri TSK bünyesinde çalıştırmadan; kamu yararına işlerde çalıştırarak; askerlik hizmetini yaptırmayı öngören bu uygulama, şu ana kadar çok gizli yürütüldü. Bir kaç alternatifli kamu görevi düşünülüyor;
1- Hassas olmayan bölgelerde ve geri hizmette çalıştırılabilirler.
2- Eğitim birliklerinde askerlik eğitimine devam ettirilebilirler ama gelişen durumlarda 1 yıllığına askerliğin ertelenmesi kararı verilebilir, tekrar silah altına döndüğünde mevcut yetersizliği (motivasyonsuz, yetersiz, vicdani red'çi ve psikoseksüel bozukluğu olduğu halde raporla tespit edilemeyen)devam ettiğinde, Askerlik Değerlendirme Kurulu aracılığıyla ya Askeri Hastaneye sevk ile kesin işlem (çürük raporu) yapılabileceği ya da kamuda askerlik hizmeti
3- Kamu hizmeti yaptırılarak bunun askerlikten sayılma planı; Sağlık Bakanlığı, Çevre-Orman Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, İl Özel İdarelerde ve Belediyelerde istihdam edilebilecekleri düşünülüyor. 8-12 ay arasında değişen muvazzaf askerlik süresi, kamuda çalışması durumunda 18-24 ay gibi bir sürede uzatılacak.
Şehit statüsü verilecek mi?
Henüz çok gizli yürütülen bu çalışmada üç konuda çalışma bitmedi; oluşturulacak kurulda TSK adına görev yapacakların ne ücret alacağı ve hangi kaynaktan ödeneceği (kaynak askeriyeden mi sivilden mi sağlanacak) ve meydana gelebilecek iş kazalarında şehit statüsü verilip verilmeyeceği ve grev ya da herhangi bir disiplin suçunda nasıl bir tutum sergileneceği henüz belirlenemedi.