Raflarda pek çok kitap sizleri bekliyor; edebiyat eserleri, popüler kültüre ait kitaplar, kişisel gelişim rehberleri vs...
Can Yayınları deyince aklımıza Erdal Öz gelir, kalp şeklindeki logo gelir ve edebiyat eserleri gelir. Geçtiğimiz günlerde andığımız Deniz Gezmiş'i anlattığı "Kanayan", "Gülünün Solduğu Akşam" kitaplarıyla tanıdığımız yazar Erdal Öz tarafından kuruldu Can Yayınları.
Edebiyata şiirle başlayan Öz'ün şiirleri, hikayeleri ve eleştirileri çeşitli dergiler ve gazetelerde yayınlandı. Ardından öykü ve romanları basıldı. "Yaralısın", "Cam Kırıkları" kitapları ilk akla gelenler. Bir yazar olarak yayıncılığın önemini çok iyi bilen Öz, hukuk eğitimi almasına rağmen yayıncılıkla uğraştı ve 1971'de Sergi Kitabevi, 1981'de de Can Yayınları'nı kurdu.
Kısa sürede edebiyatımızın önde gelen isimlerini bünyesine katan yayınevi, dünya edebiyatının seçkin yazarlarının eserlerini, usta çevirmenlerle Türk okuruna tanıtTı. Bugüne dek 2000'den fazla kitap yayınlanmış. Kitabın olduğu her eve kalp logolu bir kitap girmiştir mutlaka.
CEMİL KAVUKÇU
2006 yılında kaybettiğimiz yazarın anısını yaşatmak için her yıl "Erdal Öz Edebiyat Ödülü" veriliyor. Ödülün bu yılki sahibi öyküleriyle tanıdığımız yazar Cemil Kavukçu oldu. Ödülü de Pera Palas'ta düzenlenen bir törenle kendisine verildi. Tam yazarlıktan vazgeçmek üzereyken Erdal Öz'ün kendisine nasıl kucak açtığını anlattı ve "bu ödülün benim için en önemli yanı; adımın onunla birlikte yan yana anılacak olması'' dedi yaptığı konuşmada.
Sıradan insanların sıradan yaşamlarının anlatıldığı öykülerini mutlaka okumalısınız Cemil Kavukçu'nun. Okuru öykünün içine alıp, sarıp sarmalayan üslubu, temiz ve yalın Türkçesi ile sizi de etkileyecek ve küçük olayların bir anlatı ustasının elinde nasıl zenginleştiğini göreceksiniz. Aynadaki Zaman, Mimoza'da Elli Gram, Suda Bulanık Oyunlar, Dönüş, Gemiler de Ağlarmış, kitaplarından bazıları.
İKİ KİTAP
Söz yayınevi ve kitaplardan açılmışken, popüler kültüre dair iki kitaptan da bahsetmek istiyorum.
İlki, TRT 1'de her sabah "İyi Fikirler" adlı programı sunan Esra Harmanda'nın son kitabı. Daha önce Kanal A'da yaptığı "Hadi Konuşalım" programından süzülen söyleşileri bir kitapta toplayan Esra Harmanda, ikinci kitabında televizyoncuları bir araya getirmiş. Kitapta, Enver Aysever'den Fatih Portakal'a, İrfan Değirmenci'den Burcu Esmersoy'a her gün televizyonda izlediğimiz isimlerin kariyer hikayeleri, kamera arkasında ve ekran önünde yaşadıkları anlatılıyor. Programın kitap versiyonu da diyebiliriz. Televizyoncu olmak isteyenlerin özellikle okuması gereken bir kitap.
Diğeri ise ünlülerin basın danışmanı olarak tanıdığımız Özgür Aras'ın. Popüler isimlerle geçen 20 yıllık meslek hayatında gözlemlediklerini "Bizim Ünlülerin Halleri" adını verdiği kitabında toplayan Aras, bir bakıma ünlüleri tanıma kılavuzu yazmış. İsim vermeden popüler olmanın kurallarını, ünlü olmak için de hangi özelliklere sahip olunması gerektiğini, ünlü isimlerin nasıl bir ruh hali içinde olduklarını, olaylar karşısında nasıl davrandıklarını anlatan Özgür Aras'ın kitabı Epsilon Yayınevi tarafından yayımlandı.
İyi okumalar...