Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) adındaki uluslararası kuruluş tarafından organize edilen EXPO, dünyanın en eski ve en büyük uluslararası etkinliklerinden birisidir. Kelime anlamı "Uluslararası sergi" olan EXPO, 5 yılda bir yapılmaktadır ve altı ay sürmektedir. İlk olarak 1851'de "Dikiş makinelerini" tanıtarak başlayan EXPO'lar, düzenlendikleri şehirlere görkemli anıtsal yapılar kazandırmaktadırlar. Örneğin, 1851 yılındaki EXPO için yapılan Londra'daki Crystal Palace, 1889 Paris EXPO'su için inşa edilen Eyfel Kulesi tüm dünyanın tanıdığı eserlerdendir.
Günümüzde ise son olarak Şanghay'da (Çin Halk Cumhuriyeti) 5.28 kilometrekarelik bir alanda EXPO düzenlemiş ve yaklaşık 75 milyon ziyaretçi katılmıştır. Bütün bu bilgiler gerek kent gelişimi ve tanıtımı gerek ticari hayatın canlandırılması gerekse lojistik altyapı desteği gibi çeşitli alanlarda İzmir'in EXPO 2020'den pozitif etkileneceğini göstermektedir. EXPO 2020 hazırlıkları kapsamında İzmir'e kazandırılacak altyapı desteği ve bunun getireceği yenilenme, kente uzun yıllar hizmet verecek, İzmir'in Ege Bölgesi'nin öncü kenti olma özelliğini pekiştirecek bir etken olacaktır. Sosyal etkileşim ve turizm boyutuyla ele alındığında ise, EXPO'ların yapıldıkları kentin dünyaya tanıtımında çok önemli katkılar sağladıkları bilinen bir gerçektir. Gelen milyonlarca ziyaretçinin memnun ayrılmasıyla gelecek yıllarda da sürdürebilir yüksek bir turizm geliri elde edilebilecektir. EXPO 2020'nin İzmir'e kazandırılması, kent nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturan esnaf sanatkarlarımız açısından da son derece önem taşımaktadır. Ekonomik anlamda beslenmeden barınmaya, ulaşımdan eğlenceye tüm sektörlerdeki esnaf ve sanatkarlar, EXPO için yurtdışından ve yurtiçinden gelecek ziyaretçilere ilk etapta hizmet verecek kesimi oluşturmaktadırlar.
Basit bir hesaplamayla gelecek olan ziyaretçilerin altı ay boyunca ortalama 1000 lira harcaması durumunda bile kent ekonomisine girecek 75 milyar lira, kentteki tüm girişimcilerin yüzünü güldürecektir.
ALTYAPI DESTEĞİ
İzmir'in EXPO 2020'yi kazanması durumunda kente önemli altyapı desteğinin verilmesinin gerekliliği kaçınılmazdır. Ancak şu unutulmamalıdır, tamamlanması gereken altyapı çalışmalarına ve yapısal aksaklıklara rağmen İzmir'in önünde uzun bir zaman aralığı vardır ve bu zaman ihtiyaçların giderilmesine yetecektir. Ciddi ve özverili bir plan ile, yerel ve merkezi yönetimin işbirliği altında bu önemli organizasyon için her türlü eksikliğin giderilmesi mümkün olabilecektir. Daha önceden de Akdeniz Oyunları, Üniversiade, Dünya Basketbol Şampiyonası gibi uluslararası organizasyonları başarıyla üstlenen ve katkı koyan İzmir için her kesim birlik olmalı ve kentin EXPO'ya gerçekten hazır olduğu ulusal ve uluslararası toplantı ve organizasyonlarda diğer ülke delegelerine gösterilmelidir.
İZMİR'İN ŞANSI
Küresel piyasada her geçen gün ekonomik ve sosyal anlamda kademe atlayan Türkiye'nin, dünya üzerindeki prestiji her geçen gün artmaktadır. İzmir, 2008 yılındaki EXPO 2015 oylamasında 151 ülkeden 65'nin oyunu almıştır. Uluslararası alanda gerek yerel gerekse hükümet destekli lobi faaliyetlerindeki tecrübesizliğine rağmen, İzmir'in aldığı iyi sonuç umutların yitirilmesini engellemiştir. Netice itibariyle EXPO'ların ilk kez talip olan ülkelere verilmediği de bir gerçektir. EXPO 2015 adaylığı sürecinde kazanılan tecrübeler, daha önceden İzmir'in üstlendiği uluslararası organizasyonlardaki başarıları ve kentin tüm kesimlerinin bu organizasyon için seferber olması, İzmir'in şansının yüksek olduğunun göstergeleridir. İzmir'in, tüm ülkelerin beklentilerini, geleneklerini ve deneyimlerini sergileyebilecekleri uygun bir platform olarak ideal bir ev sahibi olacağına inanıyorum. 8.500 yıllık tarihi, olağanüstü güzel doğası, güler yüzlü ve sıcakkanlı insanlarıyla İzmir, ülkeler ve kültürlerarası entegreyi sağlayacak eşsiz bir köprü olacaktır.