• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
ALİ KOCATEPE

Bir 'Trileçe' masalı

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05 Eylül 2015, 17:06
Bizim yıllardır süregelen Salı öğle yemeklerinin eşi yoktur. İstanbul Levent'te Daily Cafe'de toplanırız 12 sıralarında. Yemekler Borsa'dan gelir, tatlılar Karaköy Güllüoğlu'ndan, meyveler de Kolaylar'dan... Hepsi de kendi dallarında 1 numara oldukları için her Salı bir lezzet fırtınasına tutuluruz. Katılım sayımız 20- 25 kişi arasında değişir...
***
Nadir Güllüoğlu ve Celal Doğan Gaziantep'li, Hıncal Uluç da Kilis'li olduğundan habire takılırlar birbirlerine. Arada bir Celal Doğan'ın Antep'ten, Nadir Güllüoğlu'nun en büyük rakibi İmam Çağdaş'tan getirttiği tatlılar rekabeti arttırır ve bu işten en karlı çıkanlar biz Salı sofrasını paylaşanlar oluruz...
***
Nadir Güllüoğlu her hafta farklı baklava lezzetleri sunar ve açıklamalarıyla da tatlı kültürümüzü arttırır. Kullandığı yağların, fıstık ve cevizin, şekerin kalitesi de tartışmasız olduğu için bir dilimi ikiye çıkarmakta sakınca görmeyiz...
***
Tatlı sevilmez mi?
İlk gençlik yıllarımda favorim olan kazan dibini İstanbul'da en güzel Zeynel yapardı (hala da güzeldir)... Sonra Hasan Usta'nın ve Özsüt'ün sütlü tatlıları alışkanlık yaptı. Her çeşit yemeğin ustası Borsa, kazandibinde de kalitesini gösterdi. Hamur tatlılarından çok benim tercihim sütlü tatlılar oldu hep...
***
Geçtiğimiz yıl Banu Karakuş arkadaşımız eve bir kutu tatlıyla geldi. "Özel yerinden aldım" dediği tatlıyı tanımıyorduk. O gün tanıştık ve damağımız pek hoşlandı. Adı "Trileçe"ymiş.
Sonra düştük peşine, iz sürmeye başladık. Bir yandan Trileçe'nin vatanı neresidir, nasıl yapılır, diğer yandan en güzel trileçeyi nerede bulabiliriz?
***
Trileçe'nin vatanının önce Arnavutluk olduğunu öğrendik. Sonra kaynak Güney Amerika'ya kadar uzadı. Araştırmalar devam edince Ortaçağ Avrupası'na ulaşıldı. Avrupa'ya Emeviler'den gelmiş olabileceği ihtimali de ortaya çıkınca biz kaynak araştırmasını kestik...
Nasıl yapıldığına gelince, iki tarif ağır bastı.
Birincisinde "tri-leçe üç süt demektir. Yani manda, koyun ve keçi sütünün karışımından yapılır" diyenler çıktı.
İkincisinde sütün üç ayrı halinden söz edenler: "Sütün süt hali, krema hali ve süt reçeli hali"...
Ağır basan iddia: "Kullanılan üç farklı süt değil, sütün üç hali."
Uçurulmuş ama aynı zamanda şekerli ve süt reçeline benzeyen bir süt, yarı yarıya suyu uçurulmuş süt ve tam yağlı sütten yapılıyor olması...
***
Kendimiz mutfağa girip yapmayacağımıza göre bizi en çok ilgilendiren en güzelini nerede bulup yiyeceğimiz. Eh, formda ve sağlıklı kalabilmek için de yediklerimize dikkat edeceğimize göre ayda üç kez trileçe yemek en iyisi. Aysun'la ben kendi damak zevkimize göre bir iki yer bulduk. Sadece bir konuda uyaralım, trileçeyi günlük tüketin.
***
Ben trileçenin üzeri karamelle kaplanmış halini tercih ediyorum. Güzel bir treliçe bulmak için hepinize rastgele. Bulup yiyenlere de afiyet olsun...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.