Dünyanın birçok yerinde adına festivaller düzenleniyor 'kukla'nın... Bir bez veya tahta parçası olmaktan çıkarak, iplerin ucunda oynamaya başladıkları andan itibaren, sevincimizin, heyecanımızın, üzüntümüzün bir parçası haline geliveriyorlar çünkü. Öyle güzel oynuyorlar ki, hiç değişmeyen yüz ifadeleriyle kimi zaman güldürüyorlar, kimi zaman duygulandırıyorlar insanı.
Hepsinden önemlisi, kurdukları sıcaklık sayesinde ne zaman hayal dünyamıza sızdıklarını anlayamıyoruz bile. Bir bakıyoruz kıpır kıpır, rengarenk kuklalar, birbirinden güzel düşlerin penceresini aralıyor bize.
Hele kuklanın ipleri minik bir çocuğun elindeyse... Artık o çocuk, oynattığı ahşap kahramanıyla birlikte, kendi yarattığı hayallerin peşine düşmüştür. Onu izleyen diğer minikler de aynı yanılsamayla; sevginin, barışın, kardeşliğin tomurcukları patlayan bir düş bahçesinde çoktan buluşmuştur. Tıpkı fotoğraftaki gibi...
***
Her dilden, her renkten ve her yaştan çocuğun buluştuğu bu kare nerede çekildi dersiniz? Dünya Kukla Festivali'nin yapıldığı bir Fransız kasabasında. İzmir Uluslararası Kukla Günleri Direktörü Selçuk Dinçer'in de 10 gün boyunca aralarında yer aldığı, elbette sadece çocukların değil, 7'den 77'ye tüm kukla sevdalılarının toplandığı Charleville-Mezieres'in meydanı kuklalara teslim edilmiş. Buradan harika fotoğraflar ve izlenimlerle dönen Selçuk Dinçer, Sarmaşık'ın arka kapağında 4 gün boyunca sizleri 'kukla dünyası'nın içine çekmeye çalışacak. Çalışacak diyorum, çünkü tüm etkileyiciliğine rağmen, kuklayla yüz yüze yaşanacak heyecanın yerini tutmayacak.
***
Ama merak etmeyin. Önümüzdeki Mart'ta 4'üncüsü yapılacak 'İzmir Uluslararası Kukla Günleri' bu kez dünyanın çeşitli yerlerinden daha çok kukla ustasının ve değişik grupların katılımıyla hayranlığımızı doruğa çıkaracak. Kukla günleri kapsamındaki en önemli etkinlik ise, yine ilköğretim okulları arasında düzenlenecek 2'nci Forum Bornova Kukla Oyunu Yarışması olacak.
Bu yarışmaya hazırlık döneminde, önce katılımcı okulların öğretmenlerine kukla sanatı kursu verilecek. Az kaldı, 24 Ekim'de başlayacak bu kursun ardından kuklayı öğrenen eğitimciler de bildiklerini öğrencilerine aktaracak. Hem öğretmenler hem öğrenciler kukla yapmayı ve oynatmayı öğrenerek, hazırlayacakları oyunlarla 13-14 Mart 2010 tarihlerinde düzenlenecek yarışmaya katılacak.
***
Her ilköğretim okulundan bir öğretmenin ücretsiz katılabileceği kurs Türk, Fransız ve Bulgar kukla sanatçıları tarafından verilecek ve beş hafta boyunca sürecek. İzmir Kukla Günleri ve Yaratıcı Çocuklar Derneği İzmir Temsilciliği'nin organize edeceği kurslar, yarışmaya katılacak okulların oyunlarını hazırlayacak öğretmenlerin eğitilmesini sağlayacak. Bu yıl da 20 öğretmenin eğitileceğini belirten Dinçer, "Alanında son derece yetkin sanatçılar tarafından verilecek kurslar, kukla sanatına ilişkin temel bilgileri vermeyi hedefliyor. Bu yarışma ile ilköğretim okullarından başlayarak kukla sanatını yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Eğitim gören öğretmenlerimiz, daha sonra birlikte çalışarak oyun hazırlayacakları öğrencilerine de kukla sanatını öğretecekler. Bu bizim İzmir'i kukla sanatının merkezi yapmak amacıyla yürüttüğümüz çalışmaların belki de en önemlisi" diyor.
***
Ne dersiniz, radyasyon saçan bilgisayarların soğuk ekranı önünde saatlerce tutsak olan çocuklarımıza, kuklayı daha çok sevdirmenin zamanı gelip geçmiyor mu? Kuklanın dünyasını çocukla, çocuğun dünyasını kuklayla tanıştırmak; onların sevgi, barış ve paylaşım duygularıyla sağlıklı nesiller halinde topluma katılmaları için de çok önemli.
Üstelik önümüzdeki Forum Bornova Kukla Oyunu Yarışması da dahil olmak üzere, birinci seçilecek okullar her yıl Devlet Tiyatroları tarafından 25-30 Nisan tarihlerinde Ankara'da düzenlenen 'Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali'nde sergilenecek.