Bir milletin temelini oluşturan tarihi geçmişi ve kaderini etkileyen liderleri, toplumsal değerler bütününü oluşturur.
Her güçlüğe karşı milleti ayakta tutan en önemli unsurdur bu gelişim...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün varlığı, dehası ve öğretileri da, çağdaş ve akılcı Türk toplumunun temelini oluşturmuştur.
100 yıla yaklaşan bir cumhuriyetin, onca saldırıya karşı duran sarsılmaz gücünü aldığı bir simgedir Atatürk...
Bugüne kadar çok şey yazılıp çizildi Atatürk hakkında... Doğrular kadar yanlış saptamalar da yapıldı. Devrimlerinin dışına çıkıldı, herkes kendi penceresinden görmeye, kendine göre yontmaya başladı.
Oysa Mustafa Kemal'in devrimleri açık ve netti.
Atatürk'ün askeri dehasının yanı sıra barışçı kimliği olduğunu, yaptıklarından, sözlerinden ve onunla birebir yaşamış kişilerin hatırılarından anlıyoruz, bir de objektif tarihçilerden...
Bu isimlerden biridir Cemal Kutay...
Türk tarihi konusunda, tartışmasız önemli isimlerden biridir, bugüne kadar aktardığı tarihi gerçekçilik de tartışılmayacak boyuttadır.
İzmir'de doğup büyümüş, ekonomik ve toplumsal değerlerinden biri olan Yaşar Grubu'nun kültürel kuruluşlarından Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı da, Cemal Kutay'ın Atatürk hakkındaki en önemli çalışmalarından biri olan "Ne Buldu, Ne Bıraktı" eserini de yeniden düzenleyip edebiyat dünyasına kazandırmış...
Vakfın bu tür kültürel eserlere verdiği katkı, kuşkusuz tartışılmaz değerde bir hizmet...
Ayrıca, Atatürk gibi, her görüşün kendisine yonttuğu bir liderin ve devrimlerinin, güvenilir bir tarihçiden, anlaşılır, kısa ve net cümlelerle, tarihi akışında yeniden aktarılması ise önemli bir adımdır.
Hem toplumsal değerlere sahip çıkmak adına hem de genç kuşağın doğru bilgilendirilmesi adına...
Hangi ülkelerle nasıl savaştı, kimden güç aldı, halkına verdiği değerin uluslararası siyasi arenada nasıl övgü topladığı, devrimlerinin oluşumu, yıkılan bir imparatorluktan nasıl çağdaş bir toplum oluşturduğu satır satır, etkileyici cümlelerle anlatılıyor.
"Ne Buldu, Ne Bıraktı" adlı bu eser, Atatürk'ü daha iyi anlamak için, bu topraklar uğruna kan döken bu ulusun baş köşesinde olmalı...