• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
KUTLU DAYIOĞLU

Kedi nerede yatar

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03 Kasım 2012, 16:58
Evdeki koltuklar ve yataklar evde yaşayan insanlara, eğer yavruyken alıştırırsanız köpeğinize ve ne yaparsanız yapın engelleyemeyeceğiniz başköşe meraklısı kedinize aittir. Köpekler alıştıkları konfordan geriye döndürülemezler. Çünkü köpekte davranışlar şartlanmayla oluşur ve yerleşir. Bu şekilde yapmasını istemediğimiz her şeyi örneğin koltuğa çıkmamasını da sağlayabiliriz. Fakat kedinize ne yaparsanız yapın o istediği yerde yatar. Kedinin olduğu bir evde siz onun eşyalarının misafiri olursunuz. O yüzden kedinize eğitim vermek için hiç uğraşmayın.
Bazen oda kapısının üzerindeki daracık yere boylu boyunca uzanırlar. Bazen de elbise dolabının en üstüne çıkıp onun üstünden saklanır gibi bakarlar. Bir gün bakarsınız ki salon sehpasındaki süs tabağına taşarak ta olsa kendini sığdırmış keyifle uyuyor. Sepetteki yeni yıkanmış çamaşırlar en gözde yerleridir. Kıpkırmızı veya siyah elbisenizi kısa süre yatağınızın üzerinde bırakın rengini değiştirecek kadar tüyleri ile kaplamak üzere hazır ve nazır hemen üstüne yerleşirler. Başka nerelere mi yerleşirler? Onları da siz yazın yollayın...

Köpeğinizle gece oyun oynamayın

Köpekler için her saat aktivite ve oyun için uygundur. Ama eğer gece belli saatte yatıp sabah erken kalma durumunuz varsa o zaman köpeğinizi gece oyun oynamaya alıştırmamalısınız. Tüm günün düzeninden sonra en son gece yatmadan köpeğinizle son bir yürüyüşe çıkıp onun enerjisini boşaltabilir ve gece rahat ve huzurlu uyumasını sağlayabilirsiniz. Yürüyüşlere çıkmadan kesinlikle köpeğinizi (özellikle büyük ırk bir köpekse) tam doyurup gezdirmeye çıkarmamalısınız. Gezi sonrası mamasını verirseniz, rahatça uyuyup sindirmesini sağlamış olursunuz.

Muhabbet kuşunuza cips yedirmeyin!

Bu kuşların beslenmesinde doğada yaşayan hemcinslerinin beslenmesi iyi değerlendirilmelidir. Muhabbet kuşları doğada tohumlar, filizlerle beslenirler. Ev yaşamında çok sevdiğiniz bir sürü kelimeyi konuşabilen muhabbet kuşunuzu insan gibi görüp, ekmek, kurabiye, çay hatta kola, pilav, peynir, cips vb ile besleyebilirsiniz. Bu tür doğada asla bulamayacağı ve yiyemeyeceği besinlerle beslenen kuşlarda bu besinlerin içindeki fazla yağ, tuz ve diğer katkı maddeleri nedeni ile ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. Böbreklerinde hastalık oluşabilir ya da bazen lipom diyebileceğimiz yağ tümörleri ve diğer tümörler oluşabilir. Aşırı şişmanlayıp yaşam kalitesi düşebilir ve erkenden sevgili dostumuzdan ayrılmak zorunda kalabiliriz. Muhabbet kuşunuzu güvenilir yerlerden aldığınız tohum karışımlarından oluşan yemlerin yanında hindiba gibi vitamini yüksek otlardan, yemleri oluşturan tohumların çimlenmiş hallerini ve elma, havuç gibi ishal yapmayan meyve sebzelerden çok küçük miktarlarda vererek beslemelisiniz.

"Dostlarımızla"

16 Kasım 2008 tarihinde başlayan "Dostlarımızla" sayfamız keyifle 200. haftaya kadar geldi. Sizinle köpekler, kediler, guinea pigler, hamsterlar, kuşlar, diğer tüm evcil hayvanlar, sokak hayvanları ve yaban hayatı ile ilgili paylaştığımız yazı ve fotoğraflara ve sayfamıza gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz. Umarız sevgili dostlarımız hayvanlarla olan yaşamınızı birazcık daha iyi ve sorunsuz yaşamanızı sağlayacak bilgiler verebilmiş, bizler de birer hayvansever olarak kah eğlenceli kah kederli bakış açılarımızla sizinle sevgiyi paylaşabilmişizdir.

Haftanın isimleri
Köpek: Foxy- Remy- Şila- Hessie
Kedi: Snow- Muezza- Honey bee- İrene


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.