• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Yurtdışı piyasalar sakin BİLAL DOĞAN

Yurtdışı piyasalar sakin

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16 Ekim 2011, 18:15
Yurtdışındaki dalgalı seyre rağmen İMKB, daha sakin ve yatay bir bantta kalmayı tercih ediyor ve artıda kalmaya çalışıyor. Çin'de beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verileri ve S&P tarafından İspanya'nın kredi notunun düşürülmesi ile yurtdışı piyasalar geçtiğimiz hafta sonu Cuma gününe satıcılı başladı. Ancak kısa süre içinde piyasadaki fiyatlamalar pozitife döndü. Bunun arkasında yatan neden ise Çin, Brezilya, Hindistan ve Rusya'dan oluşan BRIC Topluluğu'nun, Avrupa'ya IMF üzerinden yardım sağlayabileceklerini açıklamaları oldu. 59 bini aşmayı başaran endeks haftayı 1.29'luk yükselişle 59 bin 300 puandan tamamladı.
Endeksin tekrar 70 binlere doğru hareket edeceğini kaydediyorum. Fakat açıklanan Orta Vadeli Plan (OVP) sonrası kısa vadede çok fazla beklentisi kalmayan IMKB'de bu hareketin gerçekleşebilmesi için yurtdışı desteğine ihtiyaç duyulacağını düşünüyorum. Bu nedenle üzerinde durduğumuz euro/dolar paritesindeki 1.3830 direnci aşılmadan hem İMKB'de hem yurtdışı endekslerde yukarı yönlü olacak hareketler cılız kalabilir. Bu nedenle bir süre paritedeki hareketi izlemek gerekeceğini düşünüyorum. Önümüzdeki hafta yine yurtdışı piyasalar ve dolar kuru yakından izlenecek. Endeksin kısa vadede 58-60 bin bandındaki yatay hareketini sürdürmesini bekliyorum.

FAİZ YÜKSELDİ
Geçtiğimiz Cuma günü, spot piyasa açılışında ilk işlemlerde yüzde 8.32 seviyesinde olan gösterge faiz yüzde 8.34 seviyesine kadar yükseldi. Gün boyunca yatay bir seyir izleyen gösterge faiz, günü yüzde 8.38 bileşik seviyesinden tamamladı. Piyasada hacim çok yüksek değil. Hacim bir süredir düşük gittiği için iki günlük tatil öncesinde kimse yeni pozisyona girmek istemedi. Yükselen enflasyon kaygıları da geldiğinde bonoda bir miktar satış olması normal. Oyuncular gösterge ve diğer kağıtlardan çıkıp TÜFE'ye endeksli kağıtlar almayı tercih ediyor.
Bu hafta veri akışı takip edilecek. OVP'nin ardından enflasyona endeksli kağıtlara biraz daha ilgi var. Bu da karşılığında diğer kağıtlarda pozisyonların azaltılmasına neden oluyor gibi. Merkez Bankası'nın dövizde izleyeceği tutum yakında takip edilecek. Öte yandan haftanın en önemli beklentisi Para Politikası Kurulu (PKK) toplantısı olacak. Piyasada PKK toplantısında politika faizi, gecelik borçlanma ve borç verme oranları ile TL ve döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarının sabit tutlması bekleniyor.

DOLAR GERİLEDİ

Merkez Bankası'nın arka arkaya ikinci günde de döviz satım ihalesi açmaması ve görülen yabancı çıkışının etkisiyle, dış piyasalarda olumsuz bir seyir olmamasına karşın dolar/TL ve kur yönünü bir miktar yukarı çevirdi. Ardından tekrar pariteyle satış gördü. 1.8440 seviyesine kadar yükseldi ve paritede yaşanan euro yönlü değerlenme ile tekrar 1.84'ün altına geldi. Piyasaları etkileyecek bir gelişme yok. Ancak Merkez Bankası'nın döviz satım ihalesi açmaması piyasayı biraz bozuyor. Geçtiğimiz Cuma günü Dolar 1.8370 TL'den euro da 2.5480 TL'den günü kapadı.
Paritede euronun güçlenmesi içerde doları bir miktar daha aşağı çekebilir. Merkez Bankası'nın döviz satım ihalesi açmaması önemli. Bankanın uygulamalarının TL'ye değer kazandırmaya değil, benzer ülkelere uyumlu bir seyir izlenmesine yönelik olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle dış piyasalarda görünüm kötüleşmediği ve TL olumsuz ayrışmadığı taktirde, Merkez Bankası'nın döviz satım ihale miktarının azalmasını bekliyorum. Paritede önemli bir yön değişikliği olmadığı varsayımıyla dolar/TL kuru da 1.80-1.85 aralığında kalacak.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.