Beklediğimiz gibi piyasaların da mevsimi değişmeye başladı. Aslında bu beklentimizi sadece ekonomik faktörleri göz önünde bulundurarak yapmıştık. Ancak son günlerde jeopolitik faktörlerde denklem içinde ağırlığını iyice hissettirmeye başladı.
Kuzey Irak yönetiminin referandum aracıyla ipleri germesi, Almanya'da Merkel'in bir kez daha seçilmesi, aşırı sağın meclise girmesi, Kuzey Kore'nin sözde gövde gösterilerine kalkışması gibi unsurlar piyasalarda tansiyonu iyice artırdı.
Bildiğimiz ekonomik faktörlerin başında hatırlayacağınız gibi FED'in gündemindeki faiz artırma niyeti ve normalleşme sürecine start vermesi geliyordu.
Son yazımda yer kalmadığı için Federal Açık Piyasa Komitesinin son toplantıda Ekim ayında başlamayı planladığı "normalleşme planına" değinememiştim. Bu noktadan devam edelim...
FED parasal genişleme politikası çerçevesinde piyasaya dolar enjekte edebilmek için satın aldığı tahvil ve özel kesim borçlanma araçlarından zamanı gelenlerin bir kısmını yeniden almayacak.
Daha açık bir ifadeyle, bugüne kadar vadesi gelmiş tahvil kadar yeni tahvil alıp anapara miktarındaki doları piyasada bırakmıştı.
Şimdi belirlediği plan doğrultusunda yeniden alıp yapmayıp belirlediği tutardaki doları piyasadan çekmiş olacak.
Yani dolar likiditesini kademeli olarak aşağı çekecek.
TOPLAM 300 MİLYAR DOLAR
FED'in bilanço normalleşme programı şöyle:
İlk 3 ayda aylık bazda Açık Piyasa Hesap Sisteminde bulunan piyasa değeri 6 milyar dolar olan Amerikan tahvillerinin itfasına izin verecek, anapara kadar yeni tahvil almayacak.
Her 3 ayda tutarı 6 milyar dolar artıracak ve yılın sonunda 30 milyar dolara ulaşacak. Bu programla 12 ay boyunca toplam 180 milyar dolar likidite çekecek.
Aynı şekilde ama miktarı aylık 4 milyar dolar olan özel kesim borçlanma araçlarının da itfasına izin verecek. Bu şekilde de 120 milyar dolar alacak piyasadan...
Her iki kanalla 2018 Ekime kadar 300 milyar dolara çıkmış olacak ki bu da 2008 krizinden bu yana enjekte ettiği likiditenin yüzde 10'u ediyor.
Doğal olarak dolar diğer para birimleri içinde değer kazanacak programın uygulanması ile...
Hatta Trump'ın vaatleri hayata geçerse, enflasyon beklenenden hızlı yükselirse FED normalleşme programına hız verebilir.
Gelelim tansiyonu yükselten diğer faktörlere...
JEOPOLİTİK FAKTÖRLER
Merkel dördüncü kez Başbakan koltuğuna oturacak. Aşırı sağ partinin de meclise girmesi zaten bozulmuş olan ilişkileri daha da gerebilir. Almanya hem ihracatta hem de ithalatta en büyük partnerimiz konumunda...
Bizim ihracatımızın yüzde 10'u Almanya'ya yapılıyor. İthalatta da Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor Almanya... Aylık 3 milyar dolara yakın bir dış ticaret hacmi var iki ülkenin...
Birçok Alman firması Türkiye'de, aynı şekilde birçok Türk firması da Almanya'da faaliyet gösteriyor. Diğer taraftan Almanya ilişkilerinin domino etkisini de göz önünde bulundurmalıyız.
AB üyesi ülkelere de sıçrayabilir Almanya'nın alacağı bazı ekonomik kararlar. Kuzey Irak referandumu ve Suriye için tezkerenin uzatılması da listede yer alan diğer jeopolitik riskler...
Teknik analize göre dolar TL kurunda ilk aşamada 3,5195 ve 3,5220 seviyeleri görülüyor.
Dirençte en yüksek nokta ise 3,55'ler... Destek noktası ise 3,4730 ve 3,4850'ler... Görülen o ki dolar 3,48-3,55 bandında dalgalanacak yeni veriler gelene kadar...