• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Kadın acizse nasıl erkeği yönlendiriyor? BURCU ILGIN

Kadın acizse nasıl erkeği yönlendiriyor?

burcu.ilgin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26 Eylül 2023, 19:49
Bizim topraklarımızda 'gelin kaynana çatışması' diye bir şey var. Bu tip bir sosyolojik olgunun başka bir toplumda (daha doğrusu Avrupa gibi bireyselliğin ön planda olduğu toplumlarda) olduğunu hiç sanmıyorum. Yaşanan bu çatışmanın pek çok farklı sebebi olsa da sonuçta soyu devam ettirdiği için 'kıymetli 'olan erkek evladın paylaşılamamasından, bazen de kadınların eşinden göremediği sevgiyi, ilgiyi oğullarından beklemesinden kaynaklanıyor.

TAHT VE İKTİDAR SAVAŞLARI
Ve bu, öyle bir zincir ki kendisi kayınvalide zulmü görmüş bir gelin, aynı zulmü yapmak için erkek çocuk doğurmayı bekliyor.
Aslında erkek çocuk doğurarak toplumda saygın bir konuma gelebileceğine inanıyor ve bu saygınlığı korumanın yolunun da oğlunun otoritesini korumaktan geçtiğini düşünüyor. Bir nevi taht ve iktidar savaşı...
Kadınlar bu iktidar savaşını daha stratejik yollarla yaparken, erkekler devlet veya şirket yönetmekteki başarılarını (yani öyle olduklarını iddia ediyorlar!) ailevi meselelerde pek de iyi sergileyemiyorlar.

ÖLDÜRMÜYOR SÜRÜNDÜRÜYOR
Gelin-kaynana ne kadar çatışırsa çatışsın birbirini öldürme seviyesine gelmiyorlar.
Ama babalar, yani erkekler kışkırtıldıklarında daha yıkıcı olabiliyorlar. Oğluyla arasını bozduğu için gelinini öldüren kayınpeder haberlerine maalesef sık sık rastlıyoruz. Nitekim Muğla Seydikemer'de gelinini önce öldürüp sonra ateşe veren 72 yaşındaki baba ifadesinde şunları söylemiş: "Oğlum yıllardır gelip gitmez.
Bunun sorumlusu gelinimdir. Oğlum Ramazan Bayramı'nda da gelmedi. Bayramdan 1 ay önce plastik kelepçe, kemik ilacı zehri, dolu fişekler, bıçak ve ipin olduğu bir çanta hazırladım. Hazırlık yaptım. Çantayı evin girişinde asılı vaziyette tuttum." Bir baba oğluna olan özlemini gelininden çıkartıyor. Gelini toprağa, kendi parmaklıklar ardına giderken oğlunun kendi iradesiyle ailesini görmek istemediğini kabul etmektense onu gelininin yönlendirdiğini düşünmek sanırım daha katlanılabilir geliyor. En büyük çelişki de burada başlıyor. Bir yandan erkeklerin daha güçlü ve otoriter olduğu düşünülürken bir yandan da karısı tarafından yönlendirilebilecek kadar aciz olduğunu varsayarak öfkeyi kadına yönlendirmekten geri kalmıyorlar. Kadına öfkelenmenin bilmem kaç milyonuncu sebebinden biri olarak yine olan kadına oluyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.