Ülkenin dört bir yanından sel, su taşkını ve sağanak yağış haberleri gelirken bizi bekleyen su kıtlığına dikkat çekmiştim. Dün de Ulusal Su Kurulunun Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı başkanlığında kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
KURUL OLUŞTURULUYOR
Ulusal Su Kurulu, Tarım ve Orman Bakanı başkanlığında, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı, Dışişleri Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı, İçişleri Bakan Yardımcısı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı, Sağlık Bakan Yardımcısı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanı, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı'ndan oluşacak.
Kurul, 12. Kalkınma Planı'nda da yer aldığı üzere yürürlükte olan "Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu ile havza kurulları ve il su kurulları"nın daha etkin hale getirilmesi, kentlerde ve kırsalda su-gıdaenerji- ekosistem ilişkisini temel alan su arzına ilişkin kısa ve uzun vadeli plan, politika ve stratejilerin oluşturulmasının yanı sıra su yönetiminde etkin koordinasyon ile bütüncül yaklaşımın garanti altına alınması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik çalışmalarda bulunacak.
DAHA ETKİN BİR KORUMA
Kurul, aynı zamanda su kaynaklarının koruma-kullanma dengesi gözetilerek verimli kullanılması, su politikalarının sürdürülebilir yapıya kavuşturulması, su tahsisinde arz talep dengesinin sağlanması, su kaynaklarının daha etkin korunması, geliştirilmesi, uygulamaların ve yatırımların kurumlar tarafından daha sıkı takip edilmesine yönelik çalışmalar yürütecek.
Su kaynaklarının kalitesinin ve miktarının korunmasına ilişkin hazırlanan planların uygulanmasında karşılaşılan sorunları çözüme kavuşturmak üzere faaliyetlerde bulunacak Kurul, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacak tedbirleri de alacak.
SUYA YA VEFA YA VEDA
Konu ciddi. Devlet harekete geçti. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2030'da Türkiye nüfusunun yüzde 10 artmasının, su kaynaklarının ise yüzde 20 azalmasının öngörüldüğünü söylemiş!
Türkiye'nin su stresi altında olduğunun görüldüğüne işaret eden Yumaklı, "Gerekli tedbirler alınmazsa 2030 yılında bu oranın bin metreküpün altına düşeceği ve Türkiye'nin su kıtlığı çeken ülkeler sınıfına gireceği öngörülüyor. Bu nedenle suya vefa göstermezsek veda edeceğimizin bütün milletimiz tarafından bilinmesi gerekiyor" demiş. Bu, devlet katında atılmış önemli bir adım. Eminim tarımda boşa harcanan suyla ilgili gereken yapılacaktır.
Şimdi sıra bizde. "Benden sonrası tufan" zihniyetinden bir an önce kurtulmamız, çırptığımız kanadın etkisinin büyüklüğünü düşünerek üzerimize düşen ne varsa yapmamız gerekiyor. Yoksa yağmurlu havada içecek, kullanacak bir damla suyumuz kalmayacak!