Kritik haftadayız
Son yazımda merkez bankalarının alacakları olası aksiyonları değerlendirmiştim. Draghi'nin yılın ilk çeyreğinde başlattığı genişleyici para politikalarına devam edeceğini vurgulamıştım. Ama Draghi tahminimizden de cesur çıktı ve yeni bir parasal genişlemenin sinyallerini verdi. Malum euro bölgesi bu yılın ikinci çeyreği hariç kayda değer büyüme oranına ulaşamıyor. Bir de Almanya olmasa resmen halleri harap... Aslında Almanya'da Çin ekonomisindeki yavaş büyüme sorunundan etkilenmeye başladı. Ağustos ayında başlayan bir gerileme izleniyor Almanya'nın Çin'e yaptığı ihracat hacminde...
Aynı zamanda büyüyememenin yanında dikkat çeken bir olumsuzluk da düşük enflasyon oranı. Avrupa Merkez Bankası da FED gibi orta vadede yüzde 2 hedef koymuştu. Ancak yüzde 0,1'lik enflasyonla oldukça gerisinde euro bölgesi bu hedefin... Büyüyememe ve çok düşük enflasyon vurguları ile Draghi nereye gelmek istedi biliyor musunuz? Aralık ayında parasal genişlemeyi yeniden değerlendirilebileceklerini ve parasal genişlemenin enflasyon hedefine ulaşana kadar devam edeceklerinin altını çizdi. Yani 2016 Eylül'e kadar aylık 60 milyar euro enjeksiyona devam, gerekirse genişlemeye de gidebiliriz mesajı verdi. Doğal olarak bu açıklamaların ardından değersiz euro beklentisi ile euro diğer para birimleri karşısında geriledi, euro dolar paritesi uzun aradan sonra 1,10 seviyesine geldi.
Draghi bu sonucu tahmin edebildiği için "Euro'nun değeri hedeflerimiz arasında değil" açıklamasını yapmayı ihmal etmedi. Doğru, euro değer kaybederken pek umurunda değil Avrupa Merkez Bankası'nın.... Peki euro değer kazanırken de böyle keyiflenebilecek mi Draghi? Sanmam... Dış talebi göz ardı edemez tam da büyümeye ihtiyaçları olduğu dönemde... Açıkçası uyanıklık yapıyor.
FED'in de AMB'dan aşağı kalmayacağını tahmin etmek güç görünmüyor. Amerikan ekonomisinin biraz daha yol almaya ihtiyacı olduğu dolayısıyla destekleyici politikalar çerçevesinde faiz oranlarının korunduğunu açıklayacaklar. Karşılıklı hamleler sonucu euro/doların alışageldiğimiz 1,05-1,15 bandında dalgalanmasını seyretmeyi sürdüreceğiz.
O zaman şu tespiti rahatlıkla yapabiliriz... Hem euro hem de dolar TL karşısında yılın kalan aylarında çok değer kazanmaz. Ekleyelim; seçim olmasaydı...
Dolayısıyla kur hareketleri yaptığımız tespit kadar kolay olmayabilir seçim sonrasında... Eğer koalisyon kurulması yine çıkmaza girerse 2,95 sonrasında 2,9750'lere çıkıyor. Koalisyonun kurulabileceği beklentisi ağırlık kazanırsa 2,8500 ve 2,8250'lere geriliyor dolar... Tabii teknik analize göre 2,8660 seviyesinin kırılması gerekiyor. Aynı şekilde borsa ve faizlerde hareketini sonuçlara göre belirleyecek; BIST 100 77 binlere düşebileceği gibi olumlu gelişmelere göre 82 bin ve bu seviyeyi kırdıktan sonra 82.000 ve 83.500'leri görüyor.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.