Dünya Altın Konseyi bu yıl altının diğer alternatif yatırım araçlarına göre daha cazip olabileceğini savunuyor. Bu tür iddiaları daha önceki yıllarda da duymuştuk diyebilirsiniz. Ara ara Konsey yanılıyor gerek altının öne çıkma iddiasında gerekse yılsonu itibarıyla fiyat öngörüsünde. Ancak argümanlarını destekleyecek dikkat çeken verilerin de yer aldığı çalışma yapmışlar.
Sanki Konseyin bu yılki tahminleri tutacak gibi görünüyor. Zira altın 6 son aydır 1200 dolarlardan 1300 dolara geldi ve az da yükselişinin devamını getiren bir patika izliyor. Altın neden cazip olacak bu yıl içinde?
DÖRT FAKTÖR ETKİLEYECEK
Dünya Altın Konseyi dört temel gerekçe öne sürüyor. Birincisi küresel hisse senedi piyasalarında oynaklığın artmış olması. Gerçekten borsalar, özellikle gelişmiş ülke borsaları, 2009 yılından bu yana yükseliyor. Amerikan borsaları neredeyse yüzde 80'lere yakın değer kazandı. 2009 yılında 98.25 puan değerinde olan MSCI endeksi yaklaşık 10 yıl içinde 190 seviyelerine kadar çıktı.
İkincisi gelişmekte olan ülkelerin enflasyonlarının yükselme olasılığı... Konsey faktörler içinde ikinci sıraya koyduğu enflasyon unsurunu biraz abartmış gibi görünüyor. Çünkü dünya altın talebinin yarısını yapan Çin ve Hindistan'da enflasyon oranları yüzde 2'lerin altında kalıyor. AB bölgesi ABD enflasyonlarının durumu malum... Sadece bazı ekonomiler için bu tez geçerli olabilir. Örneğin Venezüella, Arjantin, Türkiye, Rusya ve Meksika gibi...
Üçüncüsü Avrupa'daki siyasi ve ekonomik istikrarsızlık... İngiltere'nin AB'den nasıl çıkacağına yönelik belirsizlikler, İtalya ekonomisindeki bozulmalar ve tüm coğrafya için geçerli olan büyüme hızının düşüyor olması altın için avantaj olabilir Konseye göre. Dördüncüsü ise küresel durgunluğun sinyallerinin gelmeye başlaması... Son çeyrekte Çin yüzde 6,4, Hindistan yüzde 7,1 büyüme hızına ulaştılar. Euro bölgesi yüzde 1,6, ABD ekonomisi yüzde 3 büyüme hızlarında kaldılar.
BAŞ AKTÖR MERKEZ BANKALARI
Altın talebinde etkili olacak diğer bir aktör de merkez bankaları. Şuan 30 bin tonun üzerinde altın rezervine sahip küresel merkez bankaları. Geçen yılın ilk 10 ayında 350 tonun biraz üzerinde net alım yapmışlar ki bu da son 4 yılın en yüksek miktarı... Merkez bankalarının altın alımlarının ivmelenmiş olmasında Rusya, Kazakistan ve Türkiye'nin yanı sıra uzun süredir altına ara vermiş Polonya, Macaristan ve Sırbistan merkez bankalarının da devreye girmesi rol oynuyor. Örneğin Rusya Merkez Bankasının şuan altın rezervi 2 bin ton sınırına dayanıyor. Buna karşın 10 yıl öncesinde 200 milyar dolar değere sahip ABD tahvillerini 15 milyar dolara kadar çekti.
Türkiye'de altın fiyatlarının seyriyle ilgili şu gerçeği de denkleme dahil etmemiz gerekiyor. Dünyada altın fiyatları ons ağırlık birimi ile dolar cinsinden belirlendiğinden Türkiye'de gram altına dönüştürmede kur faktörü devreye giriyor. Dolayısıyla altın fiyatları yerinde saysa bile kurların artması yetiyor altının TL gram fiyatının yükselmesi için.
Bakalım 2019 yılında Dünya Altın Konseyi tahminlerini tutturabilecek mi?