İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ihale düzenleme konusundaki beceriksizliği yine nüksetti. Büyükşehir Belediyesi, 10 yıldır Karşıyaka'da hayata geçirmek istediği opera binası ihalesini bir kez daha eline yüzüne bulaştırdı.
Muhammen bedeli 461 milyon lira olarak belirlenen opera binası projesinin 2. ihalesi Kamu İhale Kurumu'ndan döndü. KİK, 26 Nisan'da yapılan ve Çağdan İnşaat - Avusturyalı Waagher Bıro İş Ortaklığı'nın kazandığı ihaleyi iptal etti.
ADRESE TESLİM İDDİASI
Açıkçası, bu sonuç süreci yakından takip edenler için çok da şaşırtıcı olmadı. Çünkü, ihale süreci başından bu yana sorunluydu.
Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz Aralık'ta yaptığı ihalede şartnameye koyduğu 'daha önce opera sahnesi yapma şartı' tartışmalara neden oldu. İzmirli inşaat şirketlerini daha başında ihale dışı bırakan bu özel madde "Adrese teslim ihale yapılıyor" iddialarını beraberinde getirdi.
Bu eleştirilere rağmen ihaleyi yapmakta ısrar eden Büyükşehir Belediyesi, eleştirilerin sürmesi üzerine geri adım attı. Gelen tekliflerin şartnameye uygun olmadığını gerekçe göstererek ihaleyi iptal etti.
4 AYDA 66 MİLYON LİRALIK ARTIŞ
Büyükşehir Belediyesi, ikinci ihalede de "adrese teslim" eleştirilerine neden olan bu özel şartı kaldırmadı. Bu arada ikinci ihalede art arda tuhaflıklar yaşandı.
4 ay 10 gün önceki ilk ihalede 395 milyon lira olarak belirlenen muhammen bedel birden 66 milyon lira artırıldı ve 461 milyon 920 bin liraya çıkarıldı. Kısa süre içerisinde muhammen bedelde bu kadar artış yapılması yeni tartışmaları beraberinde getirdi.
102 MİLYON LİRA FARK
26 Nisan'da yapılan ikinci ihaleye 4 firma teklif verdi. İhalede en düşük teklif, 327 milyon lira ile Taca İnşaat-A Grup İş Ortaklığı'ndan geldi. En yüksek teklifi ise, 429 milyon lira ile Çağdan İnşaat ile Avusturyalı Waagner Bıro Ortaklığı verdi.
Büyükşehir, gelecek büyük eleştirileri de göze alarak teklifler arasındaki 102 milyon liralık devasa farka rağmen ihaleyi en yüksek teklifi veren ortaklığa verdi. Tabi, bu durum tartışmaları daha da alevlendirdi.
İhalede teklif veren firmalardan Ermit-Mapavri İş Ortaklığı ile Yenigün İnşaat-Deda Perde Sistemleri Ortaklığı KİK'e başvurdu.
KİK, itirazları önceki gün ele aldı. Ermit-Mapavri İş Ortaklığının itirazı reddedilirken, Yenigün İnşaat-Deda Perde Sistemleri İş Ortaklığı'nın itirazı haklı bulunarak ihale iptal edildi.
GEREKENİ YAPMALI
Süreci yakından takip edenler için çok da şaşırtıcı olmayan bu karar Büyükşehir'de moralleri bozdu. Belediye art arda yaşanan iki hezimetten sonra 3. ihaleye ne zaman çıkar belli değil.
Ancak, Başkan Kocaoğlu, bu projeyi hayata geçirmek istiyorsa, şapkasını önüne koyup düşünmeli.
Üçüncü ihalede de iptal şoku yaşanmaması için gereken ne ise, yapmalı.
KİM BU ŞAMPİYON?
İzmir iş dünyası, günlerdir İzmir'in yeni vergi şampiyonunun kim olduğunu konuşuyor. Her yıl liderliği kimseye bırakmayan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, bu yıl 5 milyon 78 bin liralık vergi tahakkukuyla listenin ikinci sırasında yer aldı. İlk sırada yer alan vergi şampiyonu ise, kimliğini açıklamadı.
Bunun üzerine İzmirli işadamlarını büyük bir merak sardı.
İşadamları arasındaki sohbetlerde en çok konuşulan konuların başında bu şampiyonun kim olduğu geliyor. Herkes bir tahminde bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda açıklanan listelerde ilk sıralarda yer almalarına rağmen bu yılki listede ismi olmayanlar, tahminlerde ilk sıralarda yer alıyor.
Kulislerde konuşulanlar iddialar arasında listede 1. sırada yer alan şampiyon ile yine ismini açıklamayan 3. sıradaki rekortmenin kardeş olduğu da yer alıyor.
Bu kardeşlerin büyük bir satış yaptığı, bu yüzden 2016'da yüksek bir gelir elde ettikleri ve bunun sonucunda vergi şampiyonu oldukları öne sürülüyor.
Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir'de de vergi rekortmenleri bu yıl kendini gizledi.
İlk 100'de yer alan rekortmenlerin 63'ü kimliğinin açıklanmasını istemedi. İlk 10'daki 4, ilk 20'deki 13 rekortmen de ismini açıklamadı.