Tahir Türetken bir spor abidesi. Karşıyaka Belediyesi, Karşıyaka'nın örnek efsanesi Tahir Türetken'in adını spor tesislerine vererek ölümsüzleştirdi. 92 yıllık hayatının her dönemini Karşıyaka Spor Kulübü'nün başarısı için harcayan Tahir Türetken 1943 yılından beri 73 yıldır Karşıyaka ile yaşıyor. KSK'nin farklı zamanlarında başkan ve yöneticilik yapan, 1986-87 sezonunda basketbol takımının çifte kupa aldığı dönemde başkanlık yapan Türetken 7 yaşında sevdalandığı yeşil-kırmızılı renklerde her kademede görev yaptı. Sporcuydu, yönetici oldu, başkanlık yaptı, nihayet Divan Başkanlığı.
Bu dev çınar son yıllarda sağlık sorunlarıyla uğraşıyor. Kanserle mücadelenin yanısıra, böbrek rahatsızlığı nedeniyle haftanın 3 günü diyalizde. Onu hayata bağlayan en önemli unsur Karşıyaka Basketbol Takımı'nın Mavişehir'deki salonda yaptığı basketbol maçları. Takat bulduğu zaman zorlukla yürüyebilse de koluna girilse de şeref tribünündeki yerini alıyor. Ama Karşıyakalılar ona vefalı davranıyorlar mı? Orası soru işareti.
Türetken geçenlerde Kaf- Kaf'ın bir maçına gitmiş ve her zamanki gibi ikinci sıradaki yerine oturmuş. Görevliler ona, "Sizin şeref tribünü listesinde isminiz yok. Daha önce telefonla rezervasyon yaptırmanız gerekirdi" demişler, arka sıralarda bir yere göndermişler. Talimatı da yönetici Gökhan Şensan'ın verdiğini söylemişler. Mübarekler... Tahir ağabeyinize bir yer ayıramıyor musunuz? Belli bir yeri olur, gelemezse yerine başkasını alırsınız. Neler oluyor; biz Karşıyakalılar artık vefa denen duyguyu unuttuk mu?
Karantina'da 70 yıllık hasret giderildi
Onlar Karantina'daki İnönü İlkokulu'nun (şimdi Namık Kemal İlkokulu) 1946 yılı mezunlarıydılar. Kimileri İstanbul'a ya da başka bir yerlere gittiler ama iletişimlerini koparmadılar. Ve 70 yıl sonra Sahil Restoran'da bir araya gelerek Zaman Tüneli'ne girdiler, o ilkokul günlerini birlikte andılar, yadettiler. Buluşmayı eski Baro Başkanı, Karantina Kulübü'nün eski başkanı Güneş Atabey ile eski ünlü atlet-rekortmen Acar Asena organize etti.
Geneli 80 yaşın üzerindekileri öylesine dinç görünce Cahit Sıtkı Tarancı'nın "35 yolun yarısı eder" şiirinin artık geçerli olmadığını bir kez daha anladık. Onlara göre yeni şiir, "Yaş 50 yolun yarısı eder" olmalıydı. Güneş Atabay, Acar Asena, Tomris Çarıklı, Erbil Sirel, Elçin Konuk, Birsen Dinçer, Aydın Sağduyu, Çetin Damaoğlu, Sungur Akacar ve İnci Yüncü'ye uzun ömürler diliyoruz.