• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Memura aile zammı FARUK ERDEM

Memura aile zammı

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16 Ocak 2018, 21:20
2018 yılı için yapılan zamlarla birlikte memurların alacağı ek ödemeler ve aile yardımları da artırıldı. 2 çocuk sahibi memura her ay ödenen aile yardımı 321 liradan 340 liraya yükseldi

Milyonlarca memur bu ay maaşlarını yüzde 4 toplu sözleşme zammı ve yüzde 1.69 enflasyon farkı eklenerek aldı. Pazartesi günü tüm memurların zamlı maaşları hesaplarına yatırıldı.
Memurlar için sadece maaşlarında değil aldıkları diğer sosyal ve mali yardımlarda da artış yapıldı. Gerek toplu sözleşmede belirlenen mali yardımlar gerekse kanun gereği aldıkları ek ödemeler 2018 yılı ocak ayı itibariyle artırılmış oldu. Memurlar için artırılan ödemelerden birisi de aile yardımları oldu. 2017'nin ikinci yarısında memurlara çalışmayan eş için aylık 219,17 lira ödendi. Çocuk yardımı tutarı ise 0-6 yaş için 51,35, 6 yaş üstü için 25,68 lira olarak uygulandı. Bu ay maaşlardaki artışla birlikte aile yardımı da zamlandı. Eş yardımı 231,64 liraya yükseldi. Çocuk yardımı tutarı ise 0-6 yaş için 54,28 liraya, 6 yaş üstü için 27,14 liraya çıkartıldı. Geçen ay 0-6 yaş arası 2 çocuğu olan memura toplam 321,71 lira ödenirken; bu tutar bu ay 340,20 liraya çıkmış oldu.

ENGELLİYE %50 ARTIRIMLI

Geçtiğimiz Ağustos ayında imzalanan toplu sözleşmede ayrıca aile yardımıyla ilgili 2 önemli düzenleme yer aldı.
Buna göre; çocuklar için verilen aile yardımı ödeneği, en az yüzde 40 engelli olan çocuklar için yüzde 50 artırımlı olarak ödenecek. Aile yardımından yararlanabilecek eş ve çocuk durumunda meydana gelen değişiklikleri daha sonraki tarihlerde bildiren personele de ödenekten geriye dönük yararlanma imkanı getirildi.
Bu kapsamda memurlara, aile yardımı ödeneğinden yararlanabileceği tarihten önceki 3 aya kadar olan dönem için de aile yardımı ödenekleri verilecek

SÖZLEŞMEYE AYKIRILIK TAZMİNAT GEREKTİRİR

Bir firmada 6 yıldır çalışıyorum. Ancak yaptığım iş bana ağır gelmeye başladı. Acaba bunu sebep göstersem ve ayrılırsam tazminatımı alabilir miyim? Hasan A.
Öncelikle belirtelim. İşinizin ağır olması sebebiyle ayrılırsanız kıdem tazminatınızı alamazsınız. Bu şekilde ayrılmanız istifa olarak kabul edileceğinden işveren tazminat ödemez. Ancak İş Kanunu'na göre hem işverenin hem de işçinin yapılan sözleşmeye uyması gerekmektedir. Sözleşmenize aykırı olarak size bir iş verilirse o zaman tazminat hakkınız doğacaktır. Yine kasıtlı olarak yıldırmak ve istifaya zorlamak için size farklı ve ağır bir iş verilmişse bu kez de ayrılarak tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Bunların dışında ayrılırsanız hakkınız olmaz. Bu konulara dikkat etmenizi öneririm.

İKİNCİ EVLİLİĞE ÇEYİZ PARASI

Ben babamdan yetim maaşı alıyordum. Daha sonra evlendim ve 2 yıllık çeyiz parasını peşin olarak aldım. Daha sonra boşandım ve yetim maaşım tekrar bağlandı. Şimdi tekrar evlilik hazırlığı yapıyorum. Acaba yine çeyiz parası olarak 24 maaş alabilir miyim?

Çeyiz parası yetim maaşı almaktayken evlenen kız çocuklarına bir defaya mahsus olmak üzere verilen ödemedir. Yani size 2 yıllık maaşınız peşin olarak ödeniyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi çeyiz yardımı yetim kızlara bir kereye mahsus olarak ödenmektedir. Dolayısıyla bunu aldığınız için ikinci evliliği yapsanız da tekrar alma imkanınız bulunmuyor

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

21.10.1992 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. Ara vererek çalıştım ve 5300 günüm birikti. 1972 doğumluyum. Emekli olma imkanım var mı? Hayati SUBAŞI
25 yıl 53 yaş ve 5600 gün şartlarınız bulunuyor. Yıl şartınız tamamlanmış. 300 gün daha çalışıp prim öderseniz 2025 yılında doğum gününüzde emekli olursunuz.

1980 doğumluyum. 5 Ocak 1999 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 3900 günüm birikti. Bu arada 1 çocuk dünyaya getirdim. Emeklilik şartlarım nasıl oluşur? Özlem AYGÜN

20 yıl 55 yaş ve 5975 gün şartlarınız bulunuyor. Yılınız 2019'da tamamlanacak. Priminizi tamamlamak için doğum borçlanması yaparak 720 gün kazanabilirsiniz. Ancak çalışıyorsanız buna gerek yok. Priminizi tamamladığınızda 2035 yılında emekli olursunuz.

1959 doğumluyum. 1979 yılında sigortalı oldum. Ancak yeterli çalışmam olmadı. 3200 günüm var. Emeklilik için ne yapmam lazım. Adil SARICA
Eğer çalışma imkanınız varsa 5000 günü tamamlayıp tam emekli olursunuz. Kısmi emeklilik için ise 3.600 günü tamamlamanız lazım. 3.600 günü tamamladığınızda da 60 yaşında emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.