Stajyere 435 lira maaş
Mesleki eğitimi alan öğrencilerin pratik olarak iş başı eğitimleri de devam ediyor. Son dönemde yapılan düzenlemelerle öğrenci kardeşlerimizin stajları sırasında hem sigortaları yapılıyor hem de kendilerine bir ücret ödeniyor.
Mesleki Eğitim Kanunu'na göre 10 ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel sayısının yüzde beşinden az olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine beceri eğitimi, mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumu öğrencilerine staj ve tamamlayıcı eğitim yaptırıyorlar.
Bu işletmeler mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumu öğrencilerine de staj yaptırabiliyor.
ASGARİ ÜCRET BELİRLİYOR
Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenecek sözleşme ile tespit ediliyor. Ancak, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının; 20 ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30'undan, 20'den az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15'inden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30'undan aşağı ücret ödenemiyor. Aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesna tutuluyor.
NASIL HESAPLANIYOR?
2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında işletmelere stajyer desteği verileceğinden stajyer ücretleri asgari ücretin net tutarının yüzde 30'u şeklinde ödenecek.
Buna göre 2018 yılında ödenecek net ücret en az ücret 435,27 TL olacak.
Burada asgari ücretin neti hesaplanırken 152,21 liralık Asgari Geçim İndirimi düşülüyor.
Buna göre hesap şöyle yapılıyor:
1.603,12 (net asgari ücret) - 152,21 (AGİ) = 1.450,91 TL
1.451,90 X % 30 = 435,27
TL (En az stajyer ücreti) Stajyer desteği kapsamında stajyerlere ödenecek en az ücretin, yirmiden az çalışanı olan işletmeler için 2/3'ü, yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için 1/3'ü, 2017-2018 eğitim öğretim yılı için devlet katkısı olarak İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Buna göre, 20'den fazla personeli olan işyerlerinde 145,09 TL, 20'den az personeli olan işyerlerinde ise 290,18 TL devlet desteği verilecek.
EMEKLİYE MAAŞ FARKI
Ben yeni emekliyim. Maaşlarımı ayın 18'inde alıyorum Ocak maaşımızı alırken 18 günlük fark da olacak mı? Sevilay EREN
Emekliler maaşlarını peşin olarak alıyorlar. Dolayısıyla bu ay alacağınız maaş sizin zamdan sonraki ilk maaşınız olacak. Bu yüzden ay başından bu yana geçen günleri için bir fark almaları söz konusu olmuyor. Bu ay alacağınız maaşınızda yüzde 5.69'luk bir artış söz konusu olacak.
Bundan sonra bu yıl alacağınız 12 adet maaş da bu rakamdan ödenecek. Dolayısıyla bir hak kaybı olmayacak. Memur emeklileri ise maaşlarını ay başında aldıkları için enflasyonun belli olmamasından dolayı zamsız aldılar. Onlara zam farkları ödenecek.
MAAŞ AYRINTISI E-DEVLETTE
Ben bir emekliyim. Yüzde 4'lük ek ödememin kaç lira olduğunu nasıl hesaplayabilirim ya da nasıl öğrenebilirim? Yusuf ŞAHİN
Emeklilerin maaş sistemlerinde iki türlü ödeme bulunuyor. Ancak emekliler sadece bankaya yatan parayı bildiklerinden kafaları karışıyor.
Öncelikle belirtelim. Bir çıplak maaşınız var bir de ek ödemeniz.
Çıplak maaşınız üzerinden yapılan zam hesaplanıp yeni ücretiniz ortaya çıkartılıyor. Bu ortaya çıkan ücretin yüzde 4'ü de ek ödeme olarak maaşınıza eklenip bankaya yatırılıyor. Edevlet sisteminden maaşınızın tüm ayrıntılarını kolayca öğrenebilirsiniz.
E-devlet şifrenizi de PTT şubelerinden alabilirsiniz.
Bütün bunlar zor gelirse en yakın SGK'ya giderek maaşınızla ilgili döküm de alabilirsiniz.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
18.06.1989 tarihinde ilk kez sigortalı oldum. O gün bugün çalışıyorum. 7 bin günden fazla primim oldu. 1969 doğumluyum. Artık emekli olabilir miyim? Metin AKSU
25 yıl 51 yaş ve 5450 gün şartlarınız var. Priminiz ve yılınız tamamlanmış. Yaşınızın dolacağı 2020 yılında emekli olursunuz.
1975 doğumluyum. 15.10.1995 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 4870 günüm var. Şimdi yeniden işe girdim. Emeklilik şartlarım nedir? Neslihan KAYA
20 yıl 52 yaş ve 5825 gün şartlarınız var. Sadece yılınız tamamlanmış. Çalışmaya devam edip priminizi doldurun. 2027 yılında yaşınız dolunca emekli olursunuz.
1955 doğumluyum. 1980 tarihinde sigortam yapıldı. 4 sene kadar çalıştım. Daha sonra aralıklarla çalışmaya devam ettim. 3100 günüm var. Emeklilik için ne yapmam lazım? Mehmet ALİ TAŞ
Tam emeklilik için en az 5 bin gün gerekiyor. Buna imkan yoksa 3.600 günü tamamlayıp 60 yaş şartıyla kısmi emekli de olursunuz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.