Hani siz 'Öğretmenler ne yapıyor ki!' diyorsunuz ya mesela; ben 2 saattir anne babası kötü bir ayrılma sürecinde olan çocuğumun anneye karşı çocukları dolduran, görüşmeyi yasaklayan, psikolojisini alt üst eden kaba saba babasını okulda görüşmeye ikna etmeye çalışıyorum...
Genç bir öğretmene ait bu sözler... Sosyal medyada içini dökmüş.
Çünkü diyor; "Evdeki psikolojik şiddet okula da yansır.
Ondan da önemlisi çocuğumuzun ruh hali, çabamız bundan." Peki neden bunları paylaşıyor?
Cevabı şöyle:
"İnanın bunu marifetmiş gibi algılansın diye yazmadım.
Sadece insanların 'yatıyorlar' şeklindeki yargısı çok rahatsız edici. Bizim işimizin bir sınırı, mesai kavramı yok. Sadece sevgi var. Bunu bilseler yeter..." Dikkat ettiyseniz 'öğrencim' demiyor, 'çocuğum' diyor.
Öyle bir sahiplenme, öyle bir sevgi...
Kötü örnekler yok mu?
Elbette var. Ama kendi çocuğuna duygusal/fiziksel şiddet uygulayan, ilgisiz bırakan anne babalardan daha mı çok sayıları?
Öğretmen eleştirisi yaptığımız kadar, anne baba olarak özeleştirimizi de layıkıyla yapabilmemiz dileğiyle, tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutluyorum.
İZLERİ HEP HAYATIMIZDA
Hiç unutmam ortaokulda Türkçe öğretmenimizin anne babası boşanan bir arkadaşımıza "Evde rahat ders çalışamıyorsan bize gelebilirsin.
Çocuklarım senin de ağabeylerindir" demesini, lisede tarih öğretmenimizin "Kimseden özür dilemeyin, ama daha önemlisi; özür dilenecek bir şey yapmayın" öğüdünü. Eminim herkesin aklında kalan böyle birkaç anı, söz mutlaka var.
Çünkü öğretmen rehberdir, rol modeldir, yeri geldiğinde abla/ ağabey, yeri geldiğinde anne babadır. Hayatlarımızın anne babalarımızdan sonra belki de en çok 'iz bırakanı'dır. Ne mutlu öğrencilerinde hep iyi izler bırakabilen öğretmenlere...
MATEMATİK HER YERDE
Hababam'ı aratmadığımız lise yıllarımız boyunca, birçok derste "Gerçek hayatta ne işimize yarayacak ki" diye şımarıkça sızlanırdık. En çok da matematikten yakınırdık. Yaş aldıkça öğreniyorsun ki hayatın kendisi matematik. Mesela mutfakta mısın? Börek yaparken geometri, sos hazırlarken oranorantı, malzeme azaltıp çoğaltırken dört işlem kullanacaksın.
İnsan ilişkilerinde bile matematik gerekli insana. Mesela 'ölçülü' olmak, 'ileri geri' konuşmamak, 'artısını eksisini hesaplamak'...