Eğitim, hayatın her alanının temelidir. İnsanın bilgi, davranış ve yeteneklerinin ortaya çıkması 'eğitimle' mümkündür. Hayatta en değerli sermaye insandır ve bir insan tüm dünyayı değiştirir. Eğitimde gelişmiş ülkeler ekonomide de güçlüdür. Hayatın en önemli konusu olan eğitimde en büyük görev aileye düşüyor. Ebeveynler hayatın koşturmacası içinde en kıymetli varlığını, evlatlarını ihmal ediyor. Çocukla 'kaliteli zaman geçirmemek' ve onunla 'sohbet etmemek' çocuğun gelişiminde ciddi sorunlara yol açıyor. Çocuğa 'dersler nasıl, okul nasıl gidiyor?' gibi sorular uzmanlara göre sohbet değil bir nevi kontrol mekanizması oluyor. Oysa çocuğun ilgi ve hobilerine yönelik konuşmalar sohbet anlamına geliyor ve çocuk bunu istiyor. Ayrıca ailelerin bir diğer yanlışı, daha küçücük yaşta çocuğu tablet ve akıllı telefon tuzağına itmeleri. Kontrolsüz internet kullanımı, çocuklara 'oyalansın' diye verilen bu aletler çocuğun aileleri ile zaman geçirmesini engelliyor, internet bağımlısı bireyler yaratıyor ve a-sosyal bir toplum ortaya çıkıyor. Her açıdan çocuk yetiştirmek özen istiyor, ailelerin yetişen çocuğuna paralel olarak kendini revize etmesi gerekiyor, bu nedenle devlet çocuk sahibi olmak isteyen ailelere önce 'ehliyet' vermelidir.
★★★
Çocuklarımızın yetişmesinde diğer görev 'okullara' düşüyor. Çocuklarımızın iyi bir öğrenim ve eğitim alması, sağlıklı nesiller yetişmesi hepimizin en büyük isteğidir. Türkiye'de eğitim sistemi yıllardır 'yapboz' şeklinde olsa da özellikle eğitim duayeni Ziya Selçuk'un göreve gelmesi ile birlikte eksikler giderilecek, hayaller gerçek olacak. 2023 Eğitim Vizyonu ile umut ediyor ve inanıyoruz ki ülkemiz eğitimde ileri seviyeye çıkacaktır. Çocuklarımızın bilimsel çalışmalar ışığında, Ar-Ge faaliyetleriyle projeler yaptığı, okulların 'kuluçka merkezlerine' dönüştüğü, çocukların sanat, spor, müzik alanında uzmanlaştığı, vicdan duygusunun kalplere yerleştiği, etik değerleri bilen, empati kuran, çözümsel bakış açısıyla yetişen, iyi niyetli, vatanı ve milletini seven bir nesil yetişecek...
★★★
Geçtiğimiz günlerde Manisa Medya TV'de yayınlanan yapımcısı ve sunucusu olduğum Senin Kariyerin programına İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi konuk oldu. Programda İzmir'in eğitim anlamında yaptığı Türkiye'ye örnek olacak projelerini dinlerken çok heyecanlandım. İlham veren projeler, hayat boyu öğrenme, veli akademisi, engelli çocuklara verilen özel eğitim öğrencileri, STEM akademi, Genç Biz Liselerarası Girişimcilik Programı, EBA ve daha birbirinden kıymetli birçok projeler... Azimli ve karalı olan Yahşi daha çok üretmek istiyor. Ancak bütçeler bir noktada kısıtlı kalıyor. Yerel yönetimlerin, işverenlerin, hayırseverlerin eğitim konusunda şehri için daha duyarlı olmasına ihtiyaç var. Herkes bir ölçüde eğitime destek olabilir. Eğitime yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırım demektir. Çocukların kendini tanımasında, ilgi ve yeteneklerini keşfetmesinde 'mutlu birey' olmasına destek sağlayan rehber öğretmenlerin sayılarının artması, hatta psikolojik danışmaların okullarda çalıştırılması, çocukların çoklu zeka kuramına göre eğitim modeli sağlayabilir. Geleceğimizin eseri çocuklarımızın iyi bir eğitim alması için toplumun vizyonunun eğitime odaklanması ve eğitime yatırım yapılması yarınlarımızı güvence altına alacaktır.