Dikili’den dünya projesi çıkacak (2)
Sadece İzmir değil Türkiye kamuoyunun da farkında olması gereken bir proje bu. Geçen haftaki yazımda bu konunun altını çizmiştim. Nitekim, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, "Türk tarımının geleceği bu projelerde" diyerek tarım, gıda ve ormancılık sektörleri açısından artık çok yeni bir vizyon geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Gerçekten de öyle. Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (Dikili TDİOSB), Türk tarımı için bir kilometre taşı olarak görülmeli. Ama bunu hem yurt içi hem de yurt dışına iyi anlatmamız şart.
HEDEF TARIM İHRACATI
Bildiğiniz gibi, yazılarımda ısrarla 'Tarım ve İhracat' konusunu işlemeye çalışıyorum.
Çünkü biliyorum ki başka seçenek yok. Bu çerçevede Işınsu Kestelli de projenin bu özelliğine dikkat çekiyor: "Dikili TDİOSB, jeotermal enerji kaynakları ile ısıtılan, iyi tarım uygulamalarının yapıldığı, modern ve teknolojik özellikte sera işletmelerin bulunduğu, tarım ve sanayi entegrasyonun sağlandığı bir tarıma dayalı ihtisas sera organize sanayi bölgesi projesidir...
Aynı zamanda bölgemizde kurulan Bayındır, Bergama, Kınık TDİOSB'ler ve İzmir Ticaret Borsası tarafından hayata geçirilen İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) ve Ege Gastronomi Hareketi ile birlikte bütüncül bir tarım politikasının parçasıdır. Bu projelerimizin nihai amacı daha yüksek verim ve kaliteye ulaşarak ihracat miktarımızı artırmaktır."
TARIM 4.0
"Tarıma dayalı sanayi projelerinin ülkemize kazandırılması ve İzmir'in bu konuda rol model olması konusuna uzun yıllardır büyük önem veriyoruz" diyen Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, "Tarım ve sanayi entegrasyonunun en iyi örneklerinden biri olma vizyonu ve katma değeri yüksek üretim ve ticaret gerçekleştirme odağında modern teknolojik tarım organize sanayi bölgesi olma misyonu ile kurulan Dikili TDİOSB, 1.5 milyar liralık yatırım tutarıyla, ülkemizi geleceğe güvenle götürecek bir proje olarak göz dolduruyor. OSB'de tarımsal üretimin yanında, Ar-Ge ve laboratuvar hizmetleri ile üniversite-tarımsanayi işbirliği odağında, inovatif tarım uygulamalarının hedeflenmesi, Sanayi 4.0'da olduğu gibi Tarım 4.0'ın da uygulamaya konması ekseninde büyük önem taşımakta" diye konuşuyor.
SEKTÖREL KÜMELENME
İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ise şu değerlendirmeyi yapıyor:
"İZTO olarak 2018 yılından bu yana yeni iş olanakları yaratacak yatırım projelerine özel önem veriyor, bu kapsamda tarıma dayalı ihtisas OSB'ler ve sektörel kümelenme projeleri yürütüyoruz. Tarıma dayalı sanayinin gelişmesini sağlamak, modern seralarda iyi tarım uygulamaları yaparak ülke tarımına katkı sunmak, tarımsal ürün ihracatını artırmak amacıyla 2018 yılında Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin destekleri ile İzmir'deki Oda, Borsa ve Birlikler olarak 'Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri' kurulması kararlaştırıldı. İzmir'de Tarıma Dayalı İhtisas OSB (TDİOSB) kurma projesi de, İzmir'de ortak iş yapma kültürünün en güzel örneklerinden birisi oldu." Bugün üç önde gelen sektör temsilcisinin görüşlerine yer verdim. Önümüzdeki hafta ihracat sektör temsilcilerinin köşemize gönderdikleri açıklamaları sizlerle paylaşacağım.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.