"Tarım, gıda, sanayi ve teknoloji entegrasyonu" olmazsa olmaz. Neden mi?
Çünkü özellikle Türk tarımının büyük çıkışı, başka bir ifadeyle asıl vizyonu mutlaka ihracat olmalı. İhracat demek dünya liginde oynamak anlamına geliyor. Ancak tarımsal hasıla açısından dünyada ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye, tarım ihracatında 23'üncü sırada. İşte esas sorun da burada. Bu güzel ülkenin tarım, gıda ve orman ürünleri sektörleri ihracatında potansiyel - performans çelişkisini aşabilmesinin yolu Ar-Ge ve teknolojiye dayalı yüksek katma değerli ihracattan geçecek. Bu çerçevede İzmir Ticaret Borsası'nın öncülüğünde hazırlanan "İzmir Tarım Teknoloji Merkezi" (İTTM) projesi büyük önem taşıyor.
AR-GE MERKEZİ OLACAK
İTTM, yapılan açıklamada, şöyle tanımlanıyor:
"İTTM, en genel şekliyle, tarımın üretim süreçlerinde yaşanan sorunlara dijital teknolojileri kullanarak uygun çözümler üretilmesine imkân sağlayacak bütünsel bir ekosistem. İTTM, üretilmiş veya üretilecek tarımsal teknolojilerin gerçek yaşam ortamında, gerçek kullanıcılar ve ürünler üzerinde test edilebileceği ve geliştirilebileceği açık bir inovasyon ortamı olarak tasarlandı. Aynı zamanda ülkemizin ilk Living-Lab (Yaşam Laboratuvarı) temalı tarım teknolojileri Ar-Ge merkezi olacak. İTTM, teknoloji geliştiricileri ile bu teknolojilerin kullanıcısı üreticileri bir araya getirerek talebi olan gerçek çözümlerin geliştirilmesine imkân sağlayacak." Bilmiyorum, sizler de aynı duyguları hissediyor musunuz ama ben inanın okurken bile heyecanlanıyorum!
TÜRK TARIMININ SİLİKON VADİSİ
- İTTM, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı olarak İzmir Menemen'de bulunan Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (UTAEM) yerleşkesinde bir anonim şirket olarak kurulacak.
İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, İTMM'yi kısaca "Türk Tarımının Silikon Vadisi" olarak tanımladıklarını söylüyor.
Kestelli, "Nihai hedefimiz İTTM'yi çok yakın bir zamanda ülkemizin ilk Tarım Teknoparkı'na dönüştürmek ve İzmir'i, bölgesel, ulusal ve uluslararası bağlamda, tarım teknolojileri ve girişimlerinin çekim merkezi; tarım teknolojilerinin Ar-Ge üssü olmasını sağlamak," diyor. Şahsen, bütün samimiyetimle, sonsuz başarılar diliyorum.
BU AŞAMADA 2 ÖNEMLİ SORU
Yalnız bu aşamada iki sorum var. Tam üç yıl önce yine bu köşede, "İzmir'de Gıda Vadisi Kurulmalı" başlıklı bir yazı yazmıştım. Dolayısıyla, İTTM, Hollanda tarım ve gıda ihracatına büyük katkı yapan Gıda Vadisi Projesi ile benzerlik gösterebilecek mi? İkincisi, Ankara'da faaliyete geçen ve gerçekte tarım sektörü bakımından çığır açması beklenen Türkiye Ürün İhtisas Borsası'nın (TÜRİB) halen yaşamakta olduğu, fakat büyük bir çabayla aşmaya çalıştığı tanıtım ve farkındalık sorunları ile karşı karşıya kalacak mı? Bu soruların cevaplarını elbette iyi niyetle ama en geniş ölçüde tartışmalıyız.