• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Tarım ihracatı ve zirai mücadele İSMAİL UĞURAL

Tarım ihracatı ve zirai mücadele

ismail.ugural@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15 Aralık 2021, 20:44

Her vesile ile vurgu yapıyorum. Tarım ve gıda sektörünün tek seçeneği ihracattır. Geçen haftaki yazımda da belirttiğim üzere, 2021 yılı tarım ihracatı 2020'nin üzerinde olacak. Bu kesin, ancak yeterli değil. Gerçi nihai ihracat rakamını Ocak ayı başında göreceğiz ama neden yeterli değil sorusunun cevabını bu köşede sıkça ele almaya çalışıyorum.
Türkiye hızla, "İhracat Odaklı Tarım Stratejisi"ne yönelmelidir. Bu güzel ülkenin mevcut ihracat performansını kat be kat aşacak potansiyeli var. Şimdi tam da burada azıcık duralım ve önemli bir konuyu bugün gündeme getirelim. Tarımsal üretim ve ihracatın biraz da "Zirai Mücadele" boyutuna bakalım

TOHUM VE FİDAN ANALİZLERİ
Tarım ürünleri ihracatında sağlık
ve kalitenin önemi tartışılmaz. Peki bu nasıl sağlanıyor. Bornova Zirai Mücadele Enstitüsü'nün bu süreçte rolü nedir?
Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Türkiye'nin en önemli ihracatithalat kapısı ve önde gelen liman şehri İzmir'in o dönemde küçük bir banliyösü olan Bornova'da 15 Şubat 1931'de "Garbi Anadolu Emraz ve Haşarat Mücadele İstasyonu" adıyla çalışmalarına başlıyor. Halen yoğun araştırma, analiz ve eğitim çalışmalarının yapılmakta olduğu Enstitü, bir kısmı ihracat örnekleri bir kısmı da iç üretimde kullanılacak olan tohum ve fidanların hastalık ve zararlılardan temiz olmasına yönelik analiz faaliyetlerini sürdürüyor.

KURUMSAL FAALİYETLER
Geçtiğimiz hafta bu köklü kurumu ziyarete gittim. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde faaliyet gösteren Enstitü'nün Müdürü Dr. Tevfik Turanlı ile görüştüm. Dr. Turanlı, esas itibarıyla, Ari Alan Çalışmaları, Karantina ve Araştırma-Geliştirme (Ar-ge) Çalışmaları olmak üzere üç temel alana odaklandıklarını anlattı.
Tabii söz konusu faaliyetlerin aslında ihracat odaklı olduğunun altını çizmek gerekiyor.
Bu hususta birkaç somut örnek vereyim; ihracatta sorun olan hastalık ve zararlılardan bazı bölgelerin ari olduğuna dair yürütülen çalışma çerçevesinde, Manisa ili Demirci ilçesinde özellikle kiraz üretim alanlarında, zararlının yokluğu yapılan sörveyler ile tespit edilmiş ve doğrulanmış.

AR-GE BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Yanı sıra karantina çalışmaları içerisinde, Akdeniz meyve sineği ile ilgili, "Uzakdoğu Ülkelerine Yaş Meyve İhracatında Sorun Olan Zararlılara Karşı Uygulanacak Farklı Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması" isimli ülkesel bir proje hazırlanmış ve Enstitü tarafından hayata geçirilmiş. Ayrıca önemli ihracat ürünümüz yaş ve kuru üzümde pestisit kalıntısı yüzünden yaşanan sorunların azaltılması amacıyla kimyasal mücadeleye alternatif olan biyolojik mücadelenin başarıyla uygulanabilmesi için "Manisa ve İzmir ili Bağ Alanlarında Salkım Güvesi'nin Doğal Düşmanlarının ve Doğal Etkinliklerinin Belirlenmesi Projesi" ele alınmış ve uygulanmış. Son söz; tarım ihracatında başarı zirai mücadele ile başlıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.