Yaz denince de akla tabii ki Çeşme geliyor. Birkaç haftadır etrafı yokluyorum, bu yaz Çeşme nelere gebe diye. 'Ses' konusu yine gündeme geldi, sivil toplum kuruluşları harekete geçti. Plajlarda son durum nedir? Yunan adalarını ihya etmişiz.
Bugün sizlere bunları anlatacağım.
Ancak ilk önce ses tartışmasında bildiklerimi size aktaracağım.
ORTA YOL BULUNAMADI
Çeşme'de ilk ses tartışması yıllar yıllar önce Aya Yorgi Koyu'ndaki mekanlarda başladı aslında. Türkiye'nin "beach club" kültürünün temelinin atıldığı bu koyda gece yapılan müzik yayınlarının ardından ortalık birbirine girmişti. Bu tartışma daha sonra koyda açılan mekanların da ortak olduğu bir konu oldu. Sesten rahatsız olduğunu söyleyenler, tedbir almaya çalışan mekanlar, yetkililer, derken aslında önemli bir mücadele verildi. Bazı mekanlar ses duvarını çokça aştı, bazı şikayetçiler o mekanlara eğlenmeye bile gitti.
75 DESİBEL TARTIŞMASI
Aslında sesten herkes memnun ve herkes şikayetçiydi. Orta yolu bulmak mümkün olmadı. Bu tartışma, Alaçatı ayrı bir merkez olunca beldenin de en çok eleştirilen konusu olmaya devam etti. Alaçatı'nın köy içi mevkii sessiz, sakin bir yerken son beş senede sesin de merkezi oldu. Dingin bir tatil için Alaçatı merkez artık doğru adres değil. Aslında yasa ve yönetmelikler' çıt çıkartamazsınız' diyor. Ancak talep de var. Yani anlayacağınız Çeşme ve Alaçatı'da konu, sesi aştı, gürültü noktasına kadar geldi. Alaçatı Turizm Derneği'de '75 Desibel' manifestosu yayınladı. Hareket güzel iyi niyetli ancak etkili olur mu? Bana sorarsanız 'Hayır'. Çünkü işleri çok çok zor.
Daha önce de yazmıştım, 'Yetkili kurumların hepsi topu birbirine atıyor' diye. Ne yazık ki durum bu. 'Ses'e hayır diyen Alaçatı tutkunları şimdi de gürültü yüzünden 'Ses'e razı durumda.
"Neyse fazla gürültü yapıp desibelimizi aşmayalım"
YUNAN ADALARINI İHYA ETMİŞİZ
Haftalar önce yazmıştım.
Yunan yetkililer, Türk turizm pazarına ucuzluk algısı ile girip hedeflerine ulaştılar diye. Sonra ne topa tutuldum.
Türk turist, kendi ülkesindeki turizmciden intikam alma amaçlı hareket ediyor olabilir. Türk turizmcilerin büyük bir kısmı yerli turisti kırıp döktü hala devam edenler var. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler geçtiğimiz hafta açıkladı.
İstatistikler şu şekilde. 2017 yılında 1 milyon 200 bin Türk turist Yunan adalarına gitmiş. Yunanistan'dan Türkiye'ye ise 200 bin Yunanlı turist gelmiş.
'BEACH CLUB'LAR ÇOK İDDİALI
Herkes bir an önce yaz tatili başlasın istiyor. Tatilcisi, işletmecisi, turizmcisi her kesim 'tatil' deyip yanıp tutuşuyor. 'Beach club'lar bu yaz daha da iddialı olacak onu söyleyeyim.
Bir zamanlar üç, beş tane olan 'beach club'lardan şimdi onlarca var. Bu durum işletmecileri ya kaliteyi artırmaya itiyor ya da fiyatları indirmeye. Ama başta Aya Yorgi olmak üzere, Ovacık, Alaçatı yani diğer yerlerdeki mekanlar da çok çok iddialı. Bir de Dalyan'da açılacak olan Momo Beach bu yazı sallar.
Sahibi Burak Beşer ile görüştüm.
Mekanı gezdim. Çok çok farklı bir tesise imza atıyor. İçinde dev markaların bulunduğu mağazalar bile var. Randevu sistemi olacakmış. Yani kalitenin bir diğer adresi bölge olarak bu yaz Momo Beach ile Dalyan olacak. Yazmıştım derim.