Geçen hafta sonu memleketim olan Konya'da idim. Yeğenimin oğlu evlendi, onun düğünü için gittim. Davetiyedeki bilgilerden bazılarını aktarayım. Erkek evi ve kız evinin adresleri. Gelin alma: Saat 14.00. Nikah/Yemek: 15.00-18.00. Yer: Pelitli Bahçe Düğün Salonu.
Geleneksel olarak düğün günü, erkek evinden arabalarla konvoy halinde belirtilen saatte kız evine gidilir. Kız evi zaten hazırlıklıdır. Kısa bir duadan sonra gelin hanım evinden alınır, düğünün yapılacağı yere gelinir.
Düğünlerin en önemli seremonisi düğün yemeğidir. Eskiden buna "pilav dökmek" denirdi. Konya'da düğün yemekleri meşhurdur. 60'lı yıllarda düğün yemeği genellikle oğlan evinin yakınında açık bir alanda veya sokakta verilirdi. Bu işi yapan aşçı ve ekibince kazanlar kurulur ve yemek hazırlanırdı. Büyük tahta sinilerde yemek yenirdi.
Gene o zamanlarda Türkiye'de otomobil sayısı azdı. Düğünlerin itibarı gelen araba miktarıyla ölçülürdü. O günlerde binek arabalarının hepsine "taksi" denirdi. Meraklılar bunları sayar, sonraki günlerde "falanın düğününde şu kadar taksi vardı" diye konuşulurdu.
İKRAM ŞEKLİ
Türkiye değişti, zenginleşti, araba çoğaldığı için artık düğüne katılan araç sayısı itibar ölçüsü olmaktan çıktı. Zaten Konya'da düğünler artık özel ve geniş düğün mekanlarında yapılmaktadır. Kış ise kapalı alanda, yaz günlerinde açık havada yemek yenir. Bayanlar ve erkekler için ayrı bölümlerde onlarca yuvarlak masa bulunur.
Yemek servisi yapanlar hızlı ve tecrübelidir. Bu hıza yiyenler de ayak uydurur, yemeğini yiyip kalkar ve çay içmek için ayrılan kısma geçer. Masa boşalınca yeni bir grup oturur. Böylece 3 saatlik süre içinde bütün davetliler karınlarını doyurmuş olurlar.
Yeğenime sordum 2 bine yakın davetli gelmiş. Yemek için ödediği para 30 bin lira civarında. Konya'da iken sohbetler sırasında öğrendiğime göre, Konya halkının yüzde 70-80'i bu şekilde yemekli düğün yapıyor. Hatta bazıları pilav dökebilmek için kredi alıp borçlanarak yemek veriyormuş.
MENÜ
Konya düğün yemekleri profesyonel aşçılar tarafından hazırlanır. Önce kaselerde sıcak yoğurt çorbası gelir. Üzerine kızarmış tereyağı dökülen bu çorba gerçekten nefistir. Ana yemek etli pirinç pilavıdır. Uzun oval tabaklara doldurulan pilavın üzerine bolca iyi pişmiş kavurma konur.
Ardından bamya çorbası gelir. Çorba dendiğine bakmayın, bu oldukça kaliteli bir yemektir. Konya düğün yemeklerinin vazgeçilmezidir. Kurutulmuş minik bamyaların bol etle pişirilmiş bir şeklidir. Düğünlerdeki bu bamya çorbasını başka zaman bulmak zordur. Bu arada bolca irmik helvası, en sonunda zerde konur. Talep olursa etli pilavın devamı gelir.
Düğün yemeği geleneğinin yaşatılması güzel bir şey. Ekonomik bakımdan da önemli bir sektör olarak dikkati çeker. Elif ve Nihat çiftine mutluluklar dilerim.