Yazmak için not aldığım konulardan biri de Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın dünyanın en güçlü 100 kadını arasında yer alması.
Forbes dergisi, her yıl "Dünyanın En Güçlü 100 Kadını" listesi yapar ve yeni sıralamayı belirler. Daha önce Türkiye'den, Doğan Holding Genel Koordinatörü İmre Barmanbek bu listeye 100. sıradan girmişti.
Güler Sabancı da geçtiğimiz yıl listenin 75. sırasında yer almıştı. Bu yıl 48 sıra birden yükselerek 27. sırada yer aldı.
Dergide, "Türkiye'nin en güçlü iş kadını olarak" tanıtılan Güler Sabancı ile ilgili şu ifadeler yer aldı:
. 2004 yılında amcası Sakıp Sabancı'nın vefatının ardından göreve gelmiştir.
. Global krize rağmen, ülkedeki ilk elektrik dağıtımı özelleştirme ihalesini kazanmış ve Kahire'de açtığı yeni fabrika ile ticari araç işini büyütmüştür.
. Sabancı, Tükiye'nin AB üyeliğinin güçlü bir savunucusudur.
. 1978 yılında topluluğun lastik üretiminin başına geçmesinin yanı sıra 1996'da kurulan Sabancı Üniversitesi'nin sorumluluğunu da üstlenmiştir.
. Ayrıca dayısıyla birlikte 'G' ve 'Festival' markaları altında üretim yapan özel bir üzüm bağı işletmektedir.
İKTİDARDA OLMAK
Dünyanın gelişmiş ülkelerinin hemen hepsinde okunan bir dergide bir Türk kadınının ilk 50'de, hatta 30'da yer alması çok önemli. Umarım seneye daha da ön sıralarda yer alır Güler Sabancı ve listede başka Türk kadınlar da olur.
Seneye olmazsa bir sonraki senede olur. Kadınlarımız artık ülkenin yanı sıra yurt dışında da önemli mevkilere geliyor, başarılı oluyorlar.
Bu öyle önemli bir şey ki. Keşke bizim de ülkemizde çalışan ve kariyer yapan kadınlar daha çok önemsense, gazete ve dergilerimizde daha çok yer alsa, onlar genç kız ve kadınlarımıza rol modeli olarak lanse edilse.
Listenin birinci sırasında Almanya Başbakanı Angela Merkel yer alıyor. 2006'dan beri listenin ilk sırasında Merkel. Ondan önce de ABD Dışişleri Bakanı Condela Rize bulunuyordu. Demek ki 'Başbakan' veya 'Bakan' olmak güçlü olmak için ilk kurallardan biri. Siyasetle ilgilenmek kadını iktidara taşıyor. Ona güç sağlıyor.
KADININ GÜCÜ
Yıllar önce, o tarihlerde Çalışma Bakanı olan İmren Aykut'un seçim bölgesi Gaziosmanpaşa'yı ziyaretinde bulunmuştum. Sokakta gördükleri veya diğer mesai arkadaşlarına veya evdeki eşlerine, kız kardeşlerine, kadın akrabalarına hiç değer vermeyen ve kendilerini çok güçlü gören tüm erkeklerin ve kendilerini gücün odağında gören yetkililerin, bir kadının önünde saygıyla eğilmeleri gücün önemini bir kez daha kanıtlamıştı bana. İktidardaysanız sözünüz dinleniyor, görüşleriniz kaile alınıyor.
Bu yıl ki listenin ikinci sırasında bürokrat bir kadın bulunuyor; ABD Federal Mevduat Sigorta Şirketi Başkanı Sheila Bair. Onu PepsiCo'nun CEO'su Indra K. Nooyi izliyor. Hintli olması ilk üçe girmesini engellemiyor. Çünkü o dünyanın en büyük şirketlerinden birini yönetiyor. Bu pozisyona gelecek yıllardan bizden bir kadın, PepsiCo Türkiye'nin başında bulunan Ümran Beba da geçebilir.
KENDİ TERCİHLERİ
İş dünyası gücün bir başka simgesi. Zaten listenin bundan sonrasını uluslararası büyük şirketlerin CEO'ları oluşturuyor. Kendilerine sunulanla yetinmeyen, çalışan, yeteneklerini ve güçlerini sadece kendisi ve ailesi için değil, ülke ve dünya insanı ile paylaşan kadınlar güçlü olarak kabul ediliyor.
Bizde ise bir kadına hala evinin kadını, çocuklarının annesi, kocasının eşi olması öğretiliyor, bir kadın için en önemli şeyin bu olduğu, bir kadının ancak bunlarla mutlu olacağı söyleniyor.
Listeye giren kadınlar mutsuz mu sizce?
Bir kısmı bekardır Güler Sabancı gibi, evlenmemiştir. Kadınların evli ve çocuklu olmamaları onların mutsuz olduğu anlamına gelmez. Tam tersi daha da mutlu olduklarını gösterir bence. Sonuçta bu tercih onlarındır. İsteselerdi, bir yolunu bulup anne veya eş olmanın sorumluluğunu da üstlenirlerdi, listenin gerisinde yer alan diğer kadınlar gibi.
Önemli olan kişinin kendi tercihini yapması. Nasıl bir yaşam seçeceğine ve ne yapmak istediğine ve kim olacağına kendisinin karar vermesi.