• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
SEDA KAYA GÜLER

Türkiye'nin yol haritası

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03 Ekim 2011, 20:37
Türkiye'nin en büyük iş dünyası örgütlerinden biri TÜRKONFED. Açık adıyla Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu. İş dünyasının hedeflerini ve içinde bulunduğu durumu özetleyen önemli raporlara imza atıyorlar. Daha önce "İş Dünyasında Kadın" adıyla önemli bir rapor hazırlayıp kamuoyuna sunmuşlardı. Bu kez de 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefleyen Türkiye için bir yol haritası hazırlamışlar.
Geçtiğimiz hafta İstanbul'da düzenlenen basın toplantısıyla Türkiye'nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlamak için hazırladığı reform önerilerini kamuoyuyla paylaştılar. TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz, toplantı öncesi yaptığı konuşmada, sürdürülebilir büyüme için mikroekonomik reformların çok önemli olduğunu ve "Yeni Dönem Yeni Hedefler" adını verdikleri raporda bu konulara detaylarıyla yer verdiklerini belirtti.
Hem dünyada hem Türkiye'de değişimin çok hızlandığı bir dönemden geçtiğimizi belirten Erdem Çenesiz, TÜRKONFED'in önerilerini şu başlıklar altında özetledi:

YENİ ANAYASA ŞART

. Türkiye-AB ilişkileri. İlişkiler iki taraftan kaynaklanan nedenlerle duraklamıştır. İlişkilerin yeniden canlandırılması için dört ana alan vardır. Ekonomi, enerji, güvenlik ve demokrasi.
. Demokratikleşme ve yeni anayasa. Yeni ve demokratik anayasa artık olmazsa olmaz bir gereklilik konumuna gelmiştir. Bu anayasa her aşamada katılımcı-müzakereci demokrasiyi içeren bir süreç içinde hazırlanmalıdır.
. Makroekonomik istikrar. Ülkenin değişen küresel dengelere uyum sağlaması ve ihmal edilen ekonomik sorunlara odaklanması gerekiyor. Gündemde başlıca üç sorun bulunuyor. Büyüme-kalkınma, işsizlik, gelir ve bölge eşitsizliği. Bu sorunlar iç içedir ve çözümünün de bir arada düşünülmesi gerekir.
. Mikroekonomik reformlar. Reform ajandasının temel başlıkları şöyledir: çok yönlü ve köklü bir eğitim reformu, teknolojik gelişme ve yeni malların üretilmesi, orta ve küçük ölçekli firmaların ucuz finansman kaynaklarına erişimlerinin artırılması, kayıtdışılığın azaltılması, ulaşım maliyetlerinin aşağı çekilmesi, enerji ve işgücü piyasası reformu.

VERGİ REFORMLARI

. Vergi teşvik politikaları önerileri. Kurumlar vergisini düzenli ödeyen firmalara vergi avantajı, KOBİ'lere yönelik vergi avantajları sağlanması ve bölgesel teşviklerin bölge içindeki illerin gelişmişlik durumlarına göre yeniden düzenlenmesi.
. Sanayi politikası. Sanayideki büyümenin durmasına yönelik bir çalışma acilen yapılmalı.
. KOBİ'ler. Türkiye ekonomisi için son derece önemli olan KOBİ'lerin devlet tarafından desteklenmesi şarttır.
. Bölgesel kalkınma. Bölgeler arası farkları azaltacak bir politikanın uygulanması gerekiyor. kalkınma ajanslarının yapısı gözden geçirilip yerel iş dünyası örgütlerinin rolü ve etkinliği artırılmalı.
Tabi bunların olması için toplumsal bir uzlaşma ve bunun için de önemli bir iştişari bir kurum; bir ekonomik sosyal konsey kurulmalı.
Bugün biraz ekonomiye yöneldik ama kadın-erkek hepimizi ilgilendiren önemli bir konu. Başlıklarla konuya dikkat çekmek istedim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.