• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Kriz yönetimi SEZER ALTAN

Kriz yönetimi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18 Nisan 2017, 21:13

Bugün ülkeler, şirketler, örgütler ve kişilerin kendi hayatında yaşadığı krizlerin yönetimini yazdım. Kriz olağanüstü bir durumdur. Olağan dönemin koşulları ve süreçleri ile yönetilmesi pek olanaklı değildir. Gerçekte kriz bir süreçtir. Bu sebeple kriz yönetiminde farklı yaklaşımlar kullanılmalıdır. Kriz yönetiminde ve dolayısıyla iletişiminde kritik nokta, yaşanan olayın bir kriz olduğunun tespitidir.
Kriz sırasında, iletişim faaliyetlerinin kriz yönetimine yardımcı olmak ve örgütün itibarını korumak gibi ikili bir rolü yerine getirmektedir. Kriz yönetimi bir liderlik gerektirir.
Kriz yönetimi bir ekip çalışmasıdır. Kriz yönetim ekibinin, örgüt içi ve örgütle iletişim içinde olan herkesle rahat anlaşabilmesi ve krize neden olan olayları daha iyi anlatabilmesi iletişimin etkin bir biçimde kullanılmasıyla mümkün olacaktır. Kriz yönetiminin yüzde 99'u iletişim, yüzde 1'i tekniktir. Bunu benimsediğiniz zaman kriz yönetimi ile ilgili herşeyi kolaylıkla çözebileceğinizi düşünüyorum.
İşletmeler kriz sürecine girdiklerinde, kriz oluşum sürecini takiben yoğun bir çalışma temposu ile işletmeyi bu krizden çıkarma çabasına girerler. Bu süreç içerisinde ise hızlı karar alma ve uygulama çabasının yoğunlaşması neticesinde, krizin yanlış uygulamalarla daha da derinleştiği görülmektedir.
Örgütün yönetimi, kriz yönetim becerisine sahip olmalıdır. Kriz durumu yönetimin krizine dönüşmeden, yönetim krizi yönetmelidir. Finansal kaygılarla kriz yönetilmez.

MEYDAN OKUMA VE FIRSAT

Krizi önceden bütünüyle engelleyecek kesin bir yöntem yoktur. Krizle başa çıkmak, örgütler açısından etkili bir yöneticiliği ve güçlü bir yönetimi kaçınılmaz kılar. Krize neden olan etkenlerin soğukkanlılık ve ciddiyetle saptanması, uzun vadede sorun çıkarmayacak düzeltici önlemlerin alınması ve gelecekte çıkması muhtemel bir krize karşı esnek, acil bir durum planının yapılması gerekir.
Etkin bir kriz yönetiminin temel unsurları, en iyi ifadesini krizin Çince'deki sembollerinde bulmaktadır. Kriz kelimesi Çince'de iki sembolü bir araya getirir: Meydan okuma ve fırsat. Çinliler her krizin bazı fırsatları barındırdığını söylerler. Halkla ilişkiler sorumlularının ve krizle mücadele ekiplerinin krizle başa çıkabilmeleri için, hem meydan okumayı hem de fırsatları değerlendirmeyi iyi bilmeleri gerekmektedir.
Zeki liderler her krizin ortasında bir fırsat olduğunu bilirler. Dakikayı yaşamaktan korkmayın. Evet, riskler olacak ama hepsi birer fırsatla birlikte gelecek.
Son söz "Her kriz bir fırsattır".

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.