• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Affetmek şifadır TOLGA TEKİN

Affetmek şifadır

tolga.tekin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01 Kasım 2018, 21:28

Kainatın yaratıcısı olan Allah (c.c.) yeryüzünde halife olarak yarattığı insanda kendi isimlerini tecelli ettirmiştir. Eğer insan farkına varıp yaşantısını buna göre tanzim ederse gerçekten de bu kutlu halifelik müjdesine mazhar olabilir. "Esma-ül Hüsna" olarak bildirilen Allah'ın isimlerinden bir tanesi de "El-Afuvv" dur. Yani kullarının günahlarını kendilerinde sorumluluk kalmayacak bir şekilde affeden, amel defterlerinden günahları silen, hatırlayıp da mahcup olmasınlar diye de kuluna o günahı unutturan demektir. İnsanın yaratılışından gelen tüm güzel hasletler Allah'ın isimlerinin tecellisi olduğuna göre affetmek de bu cümledendir. Öfke, nefret, acelecilik, kin tutmak, kıskanmak gibi daha birçok kötü özellikler şeytandandır. Eğer bizler dünya ve ahiret hayatımızın saadet içinde geçmesini istiyorsak güzel ahlak sahibi olmalıyız. Allah'a layık birer kul olmanın yolu ise güzel ahlaktan geçer.
Allah'ın bütün isimlerinin tecellisi nasıl ki insan için bir şifa ise affetmek konusu da insanın ruh ve beden sağlığı açısından çok önemlidir. Yapılan araştırmalarda affetmenin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koyar. Güzel ahlak ve erdem olarak bildiğimiz affetmek, Kuran mucizelerinden biridir. Kuran'da tavsiye edilen güzel ahlak özelliklerinden biri de affedici ve bağışlayıcı olmaktır. Bu konuda Yüce Allah bir ayette "Sen af (veya kolaylık) yolunu benimse, (İslam'a) uygun olanı (örfü) emret ve cahillerden yüz çevir" (Araf Suresi, 199) buyurmaktadır.

ÜSTÜN AHLAK

Müminlerin affedicilik anlayışları, Kuran ahlakını yaşamayan kimselerinkinden çok farklıdır. Bazı kişiler, karşılarındaki kişiyi bağışladıklarını söyleseler de, bu kişilerin kalplerindeki kin ve kızgınlıktan kurtulmaları uzun sürer. Tavırları genellikle bu kızgınlığı yansıtacak şekildedir.
Müminlerin affediciliği ise samimidir.
Müminler insanın dünyada imtihan olan, hata yaparak öğrenen bir varlık olduğunu bildikleri için hoşgörülü ve şefkatlidirler.
Meydana gelen her olayın Allah'ın kontrolünde ve bir kader dahilinde geliştiğini bilen müminler, bu tür bir olay karşısında tevekküllü davranır ve kişisel bir kızgınlık içine girmezler. Kuran ahlakından uzak yaşayan kimseler için affetmek son derece zordur. Çünkü yapılan bir hata karşısında hemen öfkeye kapılırlar. Ancak Allah müminlere affetmenin daha güzel bir davranış olduğunu "Kötülüğün karşılığı, onun misli (benzeri) olan kötülüktür.
Ama kim affeder ve ıslah ederse (dirliği kurup-sağlarsa) artık onun ecri Allah'a aittir... (Şura Suresi, 40) ayetiyle bildirir.

BİLİMSEL KANIT

Öte yandan yapılan araştırmalarda affetmesini bilen insanların hem ruhen hem de bedenen daha sağlıklı olduklarını belirlediler.
Yapılan tüm araştırmalar göstermektedir ki öfkelenmek insanın en başta sağlığını ciddi şekilde bozan bir ruh halidir.
Affetmek ise kişiye zor gelse de öfkenin getirdiği tüm olumsuzlukları ortadan kaldıran, kişinin hem fiziken hem ruhen sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olan güzel bir davranış şekli, üstün bir ahlak özelliğidir.
Elbette ki affetmek, sağlıklı kalmaya vesile olan davranışlardan biridir ve herkesin yaşaması gereken olumlu bir özelliktir.
Ancak affetmede asıl amaç -herşeyde olduğu gibi- Allah'ın rızasına uygun bir ahlakı yaşamak olmalıdır. Faydaları bilimsel olarak günümüzde tespit edilen bu ahlak özelliğinin Kuran'da pek çok ayetle bildirilmesi, Kuran'daki hikmetlerden sadece bir tanesidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.