• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Çırak-kalfalar eğitim sistemine kazandırılıyor ZEKERİYA MUTLU

Çırak-kalfalar eğitim sistemine kazandırılıyor

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06 Nisan 2016, 23:41
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, bugüne kadar çeşitli platformlarda dile getirdiği görüşlerinde, Türkiye'de işsizlik sorununun "mesleksizlikten" kaynaklandığına dikkat çekmiş, kalkınmanın anahtarı olarak gördüğü mesleki eğitime daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Gerçekten de işsizliğin yoğun yaşandığı ülkemizde aynı zamanda işletmelerin kalifiye eleman sıkıntısı çekmesi tezat yaratmakta, bunun yanı sıra esnaf sanatkarlarımız özellikle 4+4+4 eğitim sistemine geçildiğinden bu yana çırak kalfa bulamamaktadırlar. Çünkü çocuklar çırak olacakları yaş dönemlerinde okumakta, 12 yıl eğitim bitince de çırak olma vasfını yitirmektedirler.

İESOB, bu sıkıntıların ortadan kaldırılması için, çırak ve kalfaların eğitim sisteminin içine dahil edilmesinin gerekliliğini gündeme getirmiş, mesleki eğitimin kalitesinin artırılması ve yaygınlaştırılması ile 'mesleksizlik' sorununun aşılabileceğini vurgulamıştır.

Bu noktada, mesleki eğitim alanındaki beklentilerimize yönelik çalışmaların hayata geçirilmesi, camiamız tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır.

Meclis komisyonunda görüşülmeye başlanan, Tebligat Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı;

- Çırakların ücretlerinin 2/3'ünün 2016-17 öğretim yılı sonuna kadar işsizlik sigortası tarafından karşılanması,
- Stajyerlerin iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası kapsamına alınması,
- Mesleki eğitim merkezlerinin orta öğretim kurumları kapsamına eklenmesi gibi işvereni çırak-kalfa yetiştirmeye, aileleri de çocukları mesleki eğitime yönlendirmeye özendirecek düzenlemeleri içermektedir.

TASARININ AYRINTILARI

İzmir Birliği'ni doğrular nitelikte ve çıraklık eğitiminin sisteme kazandırılması yönünde düzenlemeler için çalışmaların yapılması ve bu çerçevede "Tebligat Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" nın Meclis komisyonunda görüşülmeye başlanması teşkilatımız tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır.

Tasarı incelendiğinde, mesleki eğitim alanında yapılmak istenen değişiklikleri ana hatlarıyla şöyle sıralamak mümkün olabilecektir:

1- 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 26. maddesinde yer alan orta öğretim kurumları kapsamına, mesleki eğitim merkezleri de eklenerek çıraklık eğitimi 4+4+4 eğitim sistemine dahil edilmiştir. Ancak mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı'nca belirlenen fark derslerini tamamlamaları zorunlu tutulmuştur. Ayrıca çırak olabilmek için en az ilköğretim okulu yerine, ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olmak şartı getirilmiştir.

2- Mesleki ve teknik liselerde eğitim gören öğrencilere tanınan ön lisans programlarına sınavsız geçiş sistemi kaldırılacaktır. Yani mesleki lisede okuyan öğrenci artık sınavsız meslek yüksek okuluna geçemeyecektir. Bu şekilde meslek yüksek okullarının eğitim kalitesi de artırılmış olacaktır.

3- Yükseköğretim kurumları da öğrenci stajları açısından 3308 sayılı Kanunun amaç ve kapsam maddelerine dedilmiştir. Bu şekilde öğrencilerin staj ücretlerinin işsizlik sigortası fonundan karşılanması sağlanacaktır.

4- Çıraklara ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere 2016-17 öğretim yılı sonuna kadar ödenen ücretin 2/3'ü işsizlik sigortası fonundan karşılanacaktır.

5- Kapsam içi ya da kapsam dışı olduğuna bakılmaksızın 10'dan az personel çalıştıran işletmeler de staj ve tamamlayıcı eğitim yaptırabileceklerdir.

6- Staj yapanlar da beceri eğitimi gören öğrenciler gibi iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası kapsamına alınacaktır. Mesleki ve teknik ortaöğretim öğrencileri, alan eğitimleri sırasında iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olacaklardır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.