• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
100 günlük icraat programı ZEKERİYA MUTLU

100 günlük icraat programı

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08 Ağustos 2018, 20:38

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, gerek bakanlıklar gerekse önemli kurumlar bazında neler yapılacağını ortaya koyan '100 Günlük İcraat Programı' açıklanmıştır.
Topluma ve ekonomik birimlere yol haritası sunan programda ekonomideki potansiyellerin, sorunların ve çözümlerin oldukça geniş bir perspektiften ele alındığı görülmektedir. Temennimiz bu programın başarılı olması ve ülkemizi daha ileri noktalara taşımasıdır.

ESNAF AÇISINDAN

Programda farklı başlıklar altında esnaf sanatkarlarımıza ilişkin önlemlere de yer verilmiştir. Doğrudan üyelerimize yönelik veya üyelerimizi yakından ilgilendiren maddeler;
- Esnaf sanatkarların e-ticaret işlem hacmindeki payının artırılmasını teminen destek programı başlatılması, - Esnaf ve Sanatkârlar için Coğrafi Bilgi Sistemi'nin oluşturulması, - Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) ile entegre edilerek kuruluş işlemlerinin elektronik ortamda tek noktadan yürütülmesinin sağlanması, - 'Ustalardan Çıraklara Geleneksel Meslek Mirasımız' programı kapsamında eğitim programlarından yararlanacak kişi sayısının 4 binden 6 bin kişiye çıkarılması, - Mesleki eğitimin Endüstri 4.0 anlayışı ile yeniden yapılandırılması, - Bağ-Kur'lu sigortalıların sosyal güvenlik primlerinde ödeme kolaylığı sağlanarak sağlık hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırılması, - Yapı ruhsatındaki imza sayısının 1'e düşürülmesi, - Bölgesel kalkınma için Kalkınma Ajansları Proje desteklerinin sürdürülmesi, - Emekli aylıklarının en az 1000 liraya tamamlanması, - Modern toptancı hallerinin kurulması ve ürün izlenebilirliğinin sağlanması, - Taşınır rehininin etkinliğinin artırılarak KOBİ'lerin finansmana erişimine destek olunması şeklinde açıklanmıştır.
Bu düzenlemelerin hayata geçirilmesi, kuşkusuz kesimimiz açısından faydalı sonuçlar üretilmesine vesile olacaktır.

EKONOMİK ORTAM

İktisadi faaliyetler belirli ortamlarda, zeminlerde gerçekleşmektedir. Zaman zaman makro ekonomik iklimler, ekonomik konjonktürler, genel gidişat yapılan işlerden çok daha önemli hale gelebilmektedir.
Nitekim siz işletmenizde en kaliteli ürünü en uygun maliyetle üretseniz, en iyi pazarlama yöntemlerini kullansanız bile genel ekonomik ortam iyi olmadığında başarı şansınız azalmaktadır.
Somutlaştırmak gerekirse, tarlayı çok iyi işlemiş olsanız, en iyi tohumu kullansanız, en iyi işçiliği yapsanız da eğer yeterli güneş (ısı), yağmur (nem) olmazsa ürün verimliliğiniz düşük olacaktır.
İşte bu noktadan hareketle oldukça kapsamlı ve nitelikli olan 100 Günlük İcraat Programı'nın başarısı için öncelikle makro ortamın ve ortam algısının iyileşmesi gerektiği söylenebilecektir.
Bu bağlamda öncelikle döviz kurlarında istikrar sağlanması, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi, faizlerin rakip ülkeler düzeyine yaklaştırılması gerektiği açıktır.
Ayrıca ekonomik birimlerin güven duygusunun güçlendirilmesi, risk algısının zayıflatılmasına ilişkin çalışmalar yapılmalıdır.
Bütün bunlar için de ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası'nın hızlı ve eş-yönlü olarak hareket etmesi uygun olacaktır.
Geçmişte oldukça zorlu badireler atlatmış bir ülke olan Türkiye'nin ekonomi yönetimi ve bürokrasisi mevcut sorunların aşılması için yeterli tecrübeye sahiptir.
Bu şansın kullanılarak hem ekonomik iklimin iyileştirilmesi hem de icra programının hayata geçirilmesi, ülkemizi daha sağlıklı bir ekonomik zemine, üyelerimizi de daha güvenli ve hareketli iş ortamına taşıyacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.