Dokuz Eylül Devlet Konservatuvarı'ndan yeni mezun 65 sanatçının, aylar önce 'Gençlik Senfoni Orkestrası'yla sanat hayatına atıldığını bilmeyenimiz yok. Hem İzmir'e dinamik bir orkestra kazandırmayı hem de okulunu bitirip iş bulamayan genç sanatçılara gelecek sağlamayı amaçlayan orkestra, bugüne dek Büyükşehir Belediyesi'nin de desteğiyle Adnan Saygun'daki konserlerinde yeri yerinden oynattı.
Hırslı, yetenekli ve işlerini seven pırıl pırıl gençlerin gece gündüz çalışarak sergiledikleri performansı en başından beri dikkatle izleyenler arasındayım. Hatta genç orkestranın olağanüstü 'film müzikleri' konserinden sonra, Büyükşehir'in İzmir için biçilmiş kaftan misali bu hazır orkestrayı mutlaka himayesine alması gerektiğini de dile getirmiştim.
***
Nitekim zaman içinde, bir yandan orkestra önemli sanatçılara eşlik ederek konserlerini sürdürürken, bir yandan da Büyükşehir'den müjdeli haberler gelmeye başladı. Özellikle Genel Sekreter Pervin Şenel Genç'in ısrarla arkasında durmasıyla, Büyükşehir'in orkestraya kendi bünyesinde yeni bir kimlik kazandırma düşüncesi gençlerin önündeki ilk umut ışığını yaktı.
Sonra arkası geldi... Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu da namı önde giden Gençlik Senfoni'yi sahiplenmeye yönelik somut adımlar attı. Bu konudaki gelişmeleri ve yapılan görüşmeleri, henüz sadece proje aşamasındayken de orkestranın kurucularından Alp Özdemir'le an be an paylaştık.
***
Ki bu orkestrayı dinleyen ve gelişmesi adına destekleyenler arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel de vardı.
Geçtiğimiz hafta konuştuğumuz Alp, ilk planda orkestradan 25 kişiye sözleşme yapılmasının planlandığını belirterek, Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası adını almanın filizlendiğini söyledi.
Ve... Önceki gece yine Adnan Saygun'daki konser öncesinde sahneye çıkan Başkan Kocaoğlu, bir yıldır verilen uğraşın ardından Gençlik Senfoni'nin 25 sanatçısını sözleşmeli olarak Büyükşehir'in kadrosuna aldıklarını müjdeledi. Alp'in dediğine göre Büyükşehir Belediyesi'nin diğer arkadaşlarıyla sözleşme imzalaması da kademeli olarak sürecek. Hatta önümüzdeki Eylül'de 30 sanatçı daha Büyükşehir'in kadrosuna alınarak, zamanla tüm orkestranın belediyeye bağlanması sağlanacak.
***
Her zaman vurguladığımız bir gerçek var. Bu kentin konservatuvarı ve güzel sanatlar fakültesi, Türkiye'nin en nitelikli sanatçılarını yetiştiriyor. Ama ilin sanatsal üretimleri arasında kendine yer edinemeyen birçok arkadaşımız çareyi dışarıya gitmekte buluyor. Konservatuvar mezunu gençlerin, İzmir'de sanatını icra etmeleri adına bir ilke imza atan Gençlik Senfoni'nin başarılarını sürdürmesini diliyorum. Kuruldukları günden bu yana çok yakışık alıyormuş gibi üstlerine yapışan 'işsizler' yaftasından kurtuldukları için onları kutluyorum.
Umarım ilçe belediyeleri de hem kentin sanat seviyesini yükseltecek hem de gençleri istihdam edecek girişimlere yönelir. En azından oda orkestraları kurarak...