Giriş Tarihi: 17 Ağustos 2013, 15:43
Tabi ki insanla köpek arasındaki bağı oluşturan öncelikle sevgi ve dostluktur. Ama köpeğimizin kontrolünü sağlamak, onu eğitmek ve korumak için başka bir bağ daha gereklidir. Bu da çeşitli şekil, uzunluk ve malzemelerden yapılan tasma, kayış ve zincirleridir. Köpeklerin boynuna ve göğsüne taktığımız tasmalar sayesinde onu yakınımızda durmaya, caddelerden geçerken yavaş veya hızlı yürümesine, gerektiğinde durmasına veya koşmasına alıştırırız. Ayrıca temel eğitim almamış köpeklerde tasma sistemi sayesinde kaçıp gitmesine, başına bir şeyler gelmesine engel olmuş oluruz. Her türlü durumda dünyanın her yerinde düzenli ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de hem yasalar hem de normal toplumsal kurallar gereği köpekler tasmayla dolaşması kuralı koyulmuştur. Aksi taktirde köpek- insan birlikte yaşamında bir çok sorunlar ortaya çıkar.
Çiçekleri koruyalım!
Eğer kedi ve köpeklerinizle birlikte bahçeli bir evde yaşıyorsanız hem onlar hem de siz çok şanslısınız demektir. Ama bahçede hayvanlarla yaşamın bazı zorlukları olabilir. Özellikle çim yetiştirme döneminde köpekler çimlerin yeni ekildiği sulanmış alanları kazıp üzerinde yuvarlanmaya bayılırlar. Tüm çiçek alanlarını köpek ve kediler oyun alanı olarak kullanabilirler. Çimleriniz belli bir boya gelene kadar köpeğinizi bahçede serbest bırakmak yerine direk dışarıda gezdirmeye götürmelisiniz. Çiçek diktiğiniz alanlarda da köpekler hiç umursamadan yuvarlanıp üzerinde koşturabilirler. Bunu engellemek için köpekleri uzaklaştıran bizi rahatsız etmeyen ama onları rahatsız eden jel ve spreyleri kullanabilirsiniz.
Yediği kadar mama
Köpek ve kedilerin beslenmesinde en uygun beslenme yolunun hazır kaliteli mamalar olduğunu her yazımda söylüyorum. Köpek beslenmesinde öğünlerin arasındaki saatleri bölerken sizin normal hayatınızdaki uyanık kaldığınız saatlere göre ayarlama yapmalısınız. Böylece yaşam düzeninizi bozmadan ve kendinize sıkıntı yaratmadan köpeğinizin düzeninin kurabilirsiniz.
Genel olarak yavru köpeklere 1.5-2 ay arasındaki dönemde günde 4 öğün vermelisiniz. 2-6 ay arasındaki dönemde eğer köpek ırk Pincher gibi çok küçük bir ırk ise günde 4 öğün vermeye devam edebilirsiniz. Ama diğer ırklarda günde 3 defa vermelisiniz. 6 ay sonrası günde 2 öğün ve gelişimini tamamladığı zaman (yani ırklara göre değişen yaşta) günde 1 veya 2 öğün devam edebilirsiniz.
Bu öğünler sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise eğer kaliteli bir mama veriyorsanız köpeğinizin mama kabına koyacağınız miktar o anda bitirebileceği kadar olmalıdır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen
tıklayın.