• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İyimserlik, yerini kaygıya bıraktı BİLAL DOĞAN

İyimserlik, yerini kaygıya bıraktı

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.09.2009, 00:00
Ekonomik durgunluk sonrası, 2009 başlarından itibaren yatırımcı da risk iştahı kabardı. Açıklanan olumsuz veriler göz ardı edilip, riskli yatırımı tercih neticesinde hem yurtdışında hem de İMKB'de beklentilerin üstünde bir yükseliş yaşandı.
Son bir iki haftadır, gerek Çin ekonomisi ile ilgili olumsuzluklar gerekse ABD'de olumsuz gelen veriler ve yine ABD'de banka iflaslarının konuşulmasından dolayı yatırımcı tekrar temkinli bir pozisyon almaya başlamadı ve hem yurtdışı borsalarda hem de İMKB'de kar satışları nedeni ile endeksler aşağı yönlü harekete geçti. Geride bıraktığımız hafta endeksin seyrinde yurtdışında ABD verileri içte ise enflasyon rakamları etkili oldu.
Çin ekonomisi ile yatırımcıda başlayan tedirginlik, ABD'de bankacılık sektörüne ilişkin artan kaygılar, olumsuz açıklanan veriler yurtdışı borsalarında da satışlara neden oldu. Böylece, global ekonomilerde risk iştahı ile satın alınan iyimserliklerin yerini tekrar endişe ve kaygılara bıraktı. Geride bıraktığımız hafta, dış kaynaklı olarak başlayan endişe ve kaygıların etkisi ile yönünü aşağı çeviren endeks, içerde Ağustos ayı enflasyon verilerinin piyasa beklentisi doğrultusunda gelmesinin ardından Merkez Bankası'nın ileriki toplantılarında faiz indirim beklentisinin güç kazanması ile hafif de olsa bir toparlanma eğilimine girdi. Fakat bu toparlanma eğilimi yurtdışında hakim olan tedirgin bekleyiş ile sınırlı kaldı. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarında değişiklik yapmaması ve temkinli bir görünüme girmesinin ardından ABD'de beklentilerden kötü gelen işsizlik oranı ve tarım dışı istihdam verileri dünya borsalarında olumsuz seyre neden oldu. Bu dalgalı seyirde, özellikle ABD'de bankacılık sektöründeki satışların mali sektör endeksinde düşüşlere neden olması etkili oldu. İçerde olumlu enflasyon verileri sonrası alım yönlü seyre giren endeks günü ve haftayı 45 bin 160 puandan tamamladı. Bu hafta; G-20 Zirvesi'nden gelecek açıklamalar, ABD'de açıklanacak ekonomik veriler, IMF ile ilgili gelişmeler ve yurtiçinde 2. çeyrek büyüme rakamları piyasalarca takip edilecek.

BONODA YATAY SEYİR
Geride bıraktığımız hafta yatay seyrin hakim olduğu piyasa da piyasa beklentisi doğrultusunda düşük açıklanan enflasyon verileri sonrasında gösterge tahvil yüzde 9.38 bileşiklere gevşedi. Açıklanan enflasyon verileri sonrası Merkez Bankası'nın faiz indirim beklentilerinin güç kazanması etkisi ile faizler günü ve haftayı yüzde 9.49 bileşikten tamamlamış oldu. Hazine bu hafta, biri bono ikisi tahvil olmak üzere 3 ihale düzenleyecek.

DÖVİZ PİYASASI
Yatay seyrin hakim olduğu döviz piyasası da, ABD'de açıklanan Ağustos ayı işsizlik verileri sonrasında oluşan tedirginlik ve bu tedirginliğin etkisi ile euro/dolar paritesi 1.42 seviyelerine geriledi. Şu an serbest piyasada 1.48-1.49 aralığında seyreden dolar/TL'nin bu seviyelerden daha aşağı gelmesi ön görülmemekle birlikte global piyasalar ve IMF ile ilgili gelecek açıklamalar belirleyici olmaya devam edecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI