Meriç Yoldaş Hiçyılmaz'ı İzmirliler başarılı bir seramik sanatçısı olarak tanır. Onun özgün çalışmaları, bugün pek çok malikanenin bahçe ve duvarlarını, lüks otellerin lobilerini süsler. Eski adıyla Prenses Oteli'nde, Ege Palas'ta, Gaziemir Belediyesi'nde, Gaziemir kent meydanında, Sahilevleri'ndeki villalarda, Meriç Hanım'ın mahir ellerinden çıkmış birbirinden güzel heykel ve rölyefler yer alır.
* * *
Bu mahir eller şimdi, güzel bir kitabın ortaya çıkması için çalışıyor. Sanatı dışında çok renkli ve fırtınalı bir yaşamı da olan Meriç Yoldaş Hiçyılmaz, yazımını tamamladığı ve baskı aşamasına gelen "İzmir'in Büyümeyen Kızı" kitabında çocukluğunu, genç kızlığını, Gır Gır süpürgelerinin efsanevi mucidi ve üreticisi Tacettin Hiçyılmaz'la yaşadığı evliliği ve ayrılık sonrası yılları romansı bir dille anlatıyor.
İzmir'in en ünlü tüccar terzilerinden Hasan Yoldaş'ın kızı olan Meriç Hanım, benim de akademi yıllarında tanıdığım bir kişi. Akademide delikanlıların ona kur yapmak için yarıştıklarının tanığıyım. Türkan Şoray'ın sinemaya yeni atıldığı yıllarda Meriç Yoldaş, bu genç yıldıza benzerliğiyle okulda ve çevresinde hayli sükse yapmıştı.
* * *
Meriç Yoldaş Hiçyılmaz, İzmir'i doya doya yaşamış. Kitabında bu öğeler, tarihe ışık tutacak mesajlar içererek kullanılmış. O zamanki adıyla Yenikale olan şimdiki Sahilevleri'nde ailesiyle kamp kuran İsmail Sivri ile komşulukları, Üçkuyular ve Güzelyalı'nın kentsel kimlik açısından bozulmamış yılları, o zamanlar bir yaşam merkezi olan Beyler Sokağı'ndaki anılar, öylesine içten öylesine yalın bir ifadeyle anlatılmış ki, "İzmir'in Büyümeyen Kızı"nı okurken elinizde kah bir roman, kah bir tarih, kah bir felsefe kitabı olduğunu hissedeceksiniz.
Yaşamını halen İzmir'in en güzel beldelerinden Mordoğan'da sürdüren Meriç Yoldaş'ın, kitabındaki dobracı tavrı daha da etkileyici. Zaman zaman yaşamın sunduğu hoşlukları da hiç yüksünmeden kendini ti'ye alarak anlatan Meriç Hanım, Tacettin Hiçyılmaz'la evlilik yıllarında, eşini gözlemleyerek bir başarılı işadamı profili de çiziyor.
Tacettin Bey'in Türkiye'de ilk otomatik çamaşır makinasını imal etmesi, Gır Gır halı süpürgesini tasarlaması, Çeşme Turtes ve Gümüldür Paşa Motel'i işletmesi, başkanlık yaptığı Göztepe'yi 2. Lig'ten 1. Lig'e çıkarması, Süleyman Demirel'in kendisine defalarca milletvekilliği teklifinde bulunması, Ege Bölgesi'nde vergi rekortmeni olması (1979), MESS Başkanlığı'na getirilmesi kitapda ilginç ayrıtılarıyla yer alıyor.
* * *
Meriç Hanım'ın beyin gücü ve yaşam felsefesiyle ilgili anekdotları da kitaba ayrı bir lezzet vermiş. Kendisiyle yıllar sonra karşılaştığımda, kitabıyla ilgili tüyoları da aldım. Bu yüzden onunla özdeşleşeceğine inandığım "İzmir'in Büyümeyen Kızı" çalışmasıyla başarılı bir yazar adayı kimliği sergileyeceğine yürekten inanıyorum.
Melodi gibi bir kitap okumaya hazırlanın.