• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
HÜSEYİN KOCABIYIK

BDP, 12 Haziran'da kazandı mı?

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16 Haziran 2011, 18:10
12 Haziran seçim sonuçlarına dair gazete ve televizyon yorumlarını izlerken, bu yorumların sahiplerine hayret ediyorum.
Çünkü, bu yorumcular, seçimin ortada duran rakamlarına dev anlamlar, ilgisiz misyonlar yüklüyorlar durmadan. Dedikleri şu: "12 Haziran seçiminin AK Parti'den sonra ikinci galibi BDP'dir." Nasıl oluyor bu? diye sormamıza gerek yok, bu yorumcu arkadaşlar cevabı kendileri veriyorlar. Diyorlar ki, "İşte geçen seçimde 20 milletvekili çıkarmışlardı şimdi 36 milletvekili çıkardılar." Bir seçimin bu kıstas üzerinden değil oy oranı ve seçmen sayısı üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini bilmiyor olamayacaklarına göre, başka bir amaç taşıdıklarına inanmak zorundayız. Oysa 12 Haziran seçimin iki galibi yok, bir tane kesin galibi var, onun adı da AK Parti'dir.
***
Peki BDP bu seçimin neyidir? Tabii ki mağluplarından birisidir. Çünkü bir önceki seçimde aldığı oy oranı belli. Ne kadar oy almış? 2007'de aldığı oy oranı 5.2, 2009 mahalli seçimlerde aldığı oy oranı ise 5.7'dir. 12 Haziran 2011 seçimlerinde ise 6.6 oranında oy almış. Bir önceki genel seçime göre yüzde 1'lik bir artış acaba başarı mıdır? BDP başarılı mı değil mi, anlamak için başka kriterler var ve biz onlara müracaat etmek zorundayız. Bunlardan birisi Türkiye'deki Kürt kökenli seçmen sayısıdır. Türkiye'de 7 milyon civarında Kürt seçmen var. 7 Milyon seçmenin ancak 2 buçuk milyona yakınının oyunu BDP ve bağımsızlar alabiliyor. Yani toplam Kürt seçmeninin üçte birinin oyunu. Gerisi nereye gidiyor? AK Parti'ye ve diğer partilere tabii ki. Dolayısıyla AK Parti şu anda en büyük "Türk partisi" olduğu gibi aynı zamanda da en büyük "Kürt partisi"dir ve tartışmasız böyledir. Diğer yandan, son seçimde Doğu ve Güneydoğu'dan partilerin aldığı toplam oy oranlarına bakalım:
Güneydoğu (Gaziantep, Adıyaman, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin): AK Parti 51.7, Bağımsız 31.8, CHP 8.8, MHP 4.2
Doğu Anadolu (Malatya, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Erzurum): AK Parti 52.2, Bağımsız 25.9, CHP 9.9, MHP 8.2
Buradan çıkan sonuç, bir, Doğu ve Güneydoğu'nun en büyük partisi AK Parti'dir; iki, BDP geçen seçimlerden farklı olarak oylarını anlamlı bir düzeyde artıramamıştır.
BDP'nin çıkardığı 36 milletvekili ise parti kimliği ile alınmış bir sonuç değil. Seçim kanununun verdiği imkan, iyi örgütlenme ve zekice bir aday dağılımı ile elde edilmiş bir sonuçtur.
***
Seçimlerin ortaya çıkardığı sonuç bu kadar okunabilir haldeyken bazı sözüm ona yorumcuların ısrarla BDP'yi "nitelikli Kürtler" diye tanımlaması seçimin galibi ilan etmesi tek kelimeyle tuhaftır. Bu sakat mantığa göre AK Parti listelerinden seçilmiş 100'ün üzerindeki Kürt milletvekili ve milyonlarca Kürt seçmen "niteliksiz Kürt" olmuş oluyor. Aslında bu sakat mantık Kürt sorununun çözümüne dönük arayışlarını da torpilleycek türden bir işlev görecektir.
Seçim analizlerine devam edeceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.