• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
ÖZKAN BİNOL

Kim Bu Kız?

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24 Eylül 2010, 19:40
Herkes onu merak ediyor. Yani "Ejderha Dövmeli Kız"ı. Tam otuz dile çevrildi... Kırk bir ülkede satış rekorları kırdı... Ve filmi elliden fazla ülkede gösterime girdi. Tüm dünyada kasırga gibi esen ve bir fenomene dönüşen Millennium Üçlemesi'nin ateşi şimdi Türkiye'yi de sarmaya başladı. Stieg Larsson'un yazdığı best-seller üçlemenin ilk ayağı "Ejderha Dövmeli Kız" geçen hafta vizyona girdi. Filmin kısaca özeti şöyle: 40 yıl önce varlıklı ve güçlü bir ailenin genç ve güzel kızı Harriet Vanger ortadan kaybolur. Cesedi hiçbir zaman bulunamaz. Ancak bunun bir cinayet olduğuna inanan amcası yıllar sonra artık sırların ortaya çıkması için bu olayı araştıracak korkusuz birilerini tutmaya karar verir. Hapse girmek üzere olan gazeteci Mikael Blomkvist ile ona yardım eden asi, başına buyruk, dövmeli hacker kız Lisbeth Salander kırk yıl önce ortadan kaybolan Harriet Vanger'in izini sürerken bir dizi cinayeti açığa çıkarır; üstelik katil aileden biridir. Ancak Vanger hanedanının gazabına uğrayınca avcıyken av konumuna düşerler.

SOLUKSUZ İZLENECEK
"Ejderha Dövmeli Kız" kitabında olduğu gibi filminde de soluksuz izlenecek bir hikaye vaat ediyor. Niels Arden Oplev'in yönettiği film, edebiyatta bir nevi ekol olan İsveç polisiyesinin estetik anlamda sinemadaki en güzel uyarlamalarından biri. Hikaye gelenekle yeniliği çok güzel bir şekilde harmanlıyor. Mesela bu tür hikayelerde aile içi çıkar çatışması ve aç gözlülük cinayet sebebini oluştururken, "Ejderha Dövmeli Kız" da bunu yerine karşımıza kadın düşmanlığı ve ırkçılıkla örülü kapkara bir tablo çıkıyor. Ayrıca toplumsal hastalıklardan bir köprü uzatıp, devletteki hastalıklara el atıyor
"Ejderha Dövmeli Kız" sadece finaldeki "suç"u aydınlatmaya yönelik bir yol/hikaye izlemiyor. Olayları çerçeveleyen bilgiler de filmin dokusunda hayati bir yer tutuyor. Yazar Stieg Larsson sadece bir suç silsilesi anlatmıyor. Onların çevresine bir dünya da kurmaya çalışıyor. Yakın tarihimizde geçen kabus gibi olaylar bunlar maalesef. Yönetmen Niels Arden Oplev filmin iç içe geçen iki ayrı öyküsünü " tek bir esrar perdesi" gibi tutuyor. Hem de büyük bir başarıyla. Yönetmen kadar Eric Kress ve Jens Fischer'in görüntüleri çok başarılı. Stockholm'un sokaklarından Hedeby Adası'na kadar hemen her görsellik hikayenin gizemine hizmet ediyor.
Kuşkusuz roman/yönetmen kadar bu filmin en önemli kozu Lisa Salander'i canlandıran Noomi Rapace ve Mikael Blomkvist adlı gazeteciyi canlandıran Michael Nyqvist. Noomi kitaptaki karakterle fiziksel olarak fazlasıyla örtüşüyor. Karşısındakinin sinirlerini bozacak derecesindeki suskunluğu insanı gerçekten etkiliyor. Lisa'nın beden dili onun epey bir çetin ceviz olduğunu aynı zamanda da yaralı bir karakter olabileceğinin ipuçlarını hemen veriyor. Bu etkiyi yaratırken Noomi Rapace'in yeteneği adeta konuşuyor. Michael Nyqvist ise rolüne cuk diye oturuyor. Fiziksel olarak bile "güvenli liman" hissini hemen veriyor. İki oyuncunun birbirlerini tamamlayan ilginç bir kimyaları var. İsveç edebiyatında doğmuş bir kahramanı yine İsveç sinemasının beyazperdeye aktarması son derece yerinde olmuş. Çok fazla örneğini izleyemediğimiz bu sinema hakkında iyi bir fikir veriyor. Gerek kitabı gerek filmi ile "Ejderha Dövmeli Kız" polisiye türün son yıllardaki en örneği. İlgi yüksek olunca Hollywood'da kitabı uyarlamak için hemen kolları sıvadı. Tek tesellimiz yönetmen koltuğunda David Fincher'in olması.
İyi seyirler.

Haftanın Filmi

Annemi Öldürdüm

Cannes'ın en çok konuşulan filmlerinden olan Annemi Öldürdüm, aynı zamanda Kanada'nın Oscar aday adayı olmuş bir yapım. Filmin merkezinde, annesini sevmeyen lise öğrencisi Hubert var. Annesinin düzenbazca manevralarından ve suçluluktan bunalmış, onu küçümsemekten kendini alamıyor. Bu aşk/nefret ilişkisinin kafa karışıklığıyla Hubert ergenliğin gizemlerine sürükleniyor. Sanat filmi sevenler kaçırmasın.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.