Ege İş Kadınları Derneği üyeleri, Türk iş kadınını tanıtmak, yurtdışındaki girişimci derneklerle işbirliği yapabilmek ve ihracat yapmak amacıyla yurt dışı gezileri düzenliyor ve girişimlerde bulunuyorlar.
Finlandiya'nın başkenti Helsinki ve Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ı kapsayan gezinin amacı da özelikle organik tekstile ilgi gösteren İskandinav ülekelerinde kendilerine yeni pazarlar bulmak.
Aslında başta tekstilciler olmak üzere İzmirli kadınların yurtdışıyla bağlantıları var. Örneğin Şahika Aşkıner'in sahibi olduğu Özsimge Tekstil'in Danimarka'da organik pamukla üretilen örme tekstil ürünlerini satan distribütör mağazası bile var. Yine üyelerden Stone Index'in sahibi Eylem Gürbüz birçok ülkeye doğal taş ihraç ediyor.
Her iki ürüne de Finlandiya pazarı uygun. Finlandiya'da granit var yalnızca. Mermer, doğal taşlar yurt dışından ithal ediliyor. Bizim kaın girişimcilerimiz de bu pazardah pay almak istiyor. Eylem Gürbüz genç bir girişimci olmasına rağmen oldukça başarılı.
Bu geziyi eşinin Mehmet Ali Molay'ın Finlandiya fahri konsolosu olması nedeniyle Bijen Molay düzenlemiş. Havaalanında konsolos Yılmaz Albayrak ve eşi tarafından karşılandıktan sonra kısa bir şehir turunun ardından görüşmeler başladı.
Finli girişimciler derneği Bridge Builders Guild ve girişimci kadınlara destek vermek amacıyla kurulan Helsingin Yrittajat ziyaret edildi, taraflar birbirlerini anlattı, ortak paydada neler yapılabiliceği konuşuldu ve işbirliklerinin devam edilmesine yönelik adımlar atıldı.
EGİKAD'ın amaçlarından biri "Sevgi, Umut, Emek, Bez Bebek" projesini tanıtmak, bunun model olarak örnek alınmasını sağlamak.
Bu proje, EGİKAD'ın, İzmir Valiliği ve İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü bir proje. Amaç aile içi şiddete maruz kalan kadınlara yardım etmek. Bu amaçla müdürlükten yardım alan kadınlar için bir tekstil atölyesi oluşturulmuş. Atölyenin tefrişatı, makineleri ve onarımı EGİKAD üyeleri tarafından gönüllü olarak gerçekleştirilmiş.
Atölyede, Halk Eğitim Merkezinden görevlendirilen bir usta öğretici tarafından kadınlara mesleki eğitim veriliyor ve organik oyuncak ve organik bebek üretimi yapılıyor. Bu bebekler İzmir'de Alsancak, Çiğli ve Agora Balçova D&R Mağazalarında satılıyor, elde edilen gelir, ürünleri üreten mağdur kadınlar arasında paylaştırılıyor.
Bez bebekler gerek Helsinki, gerekse Kopenhag'ta herkesin ilgisini çekti ve çok beğenildi. Birlikte neler yapılabileceği konuşuldu.
İki gezide de büyükelçilik ziyaret edildi, görüşmeler yapıldı ve elçilik görevlilerin evlerinde verdiği davetlere gidildi, sohbetler yapıldı. Bu görüşmelerden izlenimler de yarına.