Dünyadaki teknolojik gelişmeler, artık toplumsal yaşamları da doğrudan etkiler hale gelmiştir. Ülkeler hızlı değişime ve gelişime ayak uydurabildikleri ölçüde uluslararası güce sahip olabilmekte ve hayat standartlarını yükseltebilmektedirler. Aynı şekilde sanayi ve ticaret hayatlarında bilgiyi ve bilimsel verileri doğru kullanabilen toplumlar da, çağın gerektirdiği inovasyon hareketini gerçekleştirebilmektedirler.
Özellikle 80'li yıllardan itibaren iletişimin ve bilginin hakim olduğu yeni bir çığır açılmıştır. İçinde bulunduğumuz çağ, bilginin hem girdi hem de ürün olma niteliği taşıdığı bir dönemi kapsamaktadır. Böyle bir dönemde yenilikleri takip etmek ve bunları iş hayatında ve sosyal yaşamda uygulayabilmek, toplumların gelişimleri açısından önemlidir.
ESNAFIN ÖNEMİ
Bu çerçevede, Türkiye'de Küçük ve Orta Boylu işletmelerin kendi sektörlerinde yaşanan teknolojik gelişmeleri yakından izlemeleri de yaşanan çağın bir gereği olarak görülmelidir. Bu noktada reel sektör üyelerine doğru rehberlik edilmesi, özellikle yatırım ve üretim yapan küçük işletmelere, teknoloji kullanımı ve bilgi edinme konularında destek verilmesi ön plana çıkmaktadır. Türkiye'de esnaf sanatkarlar ekonomik hayatın yanı sıra, toplumsal yaşamda da önemli işlevler üstlenmişlerdir. Dolayısıyla, toplumun bir ferdi olarak hem üreten hem tüketen kimliğiyle, halkın içinde yaşayan, sayısal çoğunluğu ile sosyal hayatı yönlendiren esnaf sanatkarların, çağın getirdiği yeniliklere uyum sağlamaları, Türk toplumunu da doğru orantılı olarak etkileyecektir.
Bu düşüncelere sahip olan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği yöneticileri, faaliyetlerinde eğitim çalışmalarına ayrı bir önem vermektedirler.
MESLEKİ YENİLİK
İzmir Birliği, üyelerinin hızlı değişim sürecine uyum sağlamaları için sistematik çaba harcanması gereğine inanmakta, esnaf sanatkarların gelişimine katkı sağlayacak çalışmalara odaklanmaktadır. Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile çok sayıda işbirliği protokolünü hayata geçiren İESOB, Türkiye'de, bir Esnaf Birliği'nin adını taşıyan ilk ve tek esnaf lisesi olan, İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ni İzmir halkına kazandırmaktan gurur duymakta, kendine bağlı çok sayıda odanın dönemsel eğitim faaliyetlerine destek vermeye de özen göstermektedir.
İESOB ayrıca, AB üyesi ülkelerle teknolojik entegrasyonun sağlanması, İzmirli esnaf sanatkarların mesleki yenilikleri takip ederek gerekli donanıma kavuşması için, AB ülkelerindeki partnerle tüm Türkiye'ye örnek gösterilebilecek meslek eğitim çalışmalarını gerçekleştirmiştir.
İESOB'nin son AB proje çalışması ise, Dokuz Eylül Üniversitesi İş Sağlığı ve Uygulama Merkezi (İSAMER) ile yapılan ortak çalışmadır. İş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulması ve güçlendirilmesi hedeflenen çalışmada İSAMER, üç yıl boyunca oda yöneticilerine eğitim verecektir.
Öte yandan İESOB, İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle de hem üyelerine hem de toplumsal faydalara yönelik önemli projeleri hayata geçirmiştir. Birliğimizin İZKA projeleri, üyelerinin mesleki gelişimlerinin sağlanması, mevcut sorunlara bilimsel çözümler üretilmesi gibi hedeflerin yanında, (temsil ettiği kesimin toplumsal işlevleri gereği) sosyal sorumlulukları da yerine getirmeyi gözetmektedir.
İZKA PROJELERİ
İESOB'nin, İzmir Kalkınma Ajansı destekli 5 önemli projesi bulunmaktadır.
1- "Bir Elin Nesi Var-Kümelenme" projesi: 3. Sanayi Sitesi esnaf sanatkarının mevcut sorunlarının belirlenmesini ve çözüm önerilerinin üretilmesini amaçlayan "Kümelenme" projesi tamamlanmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda gerekli analizler yapılarak bir çözüm projesi hazırlanmış, iş ve işlem basamaklarını içeren yol haritası site yöneticilerine sunulmuştur.
2- Yeşil Ev projesi: Yenilenebilir enerji üretimi hakkında 20 bin öğrenciye eğitim verilmesini hedefleyen "Yeşil Ev" projesi de başarıyla sonuçlanmıştır. İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin bahçesinde kurulan "Yeşil Ev"de, rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretilmekte ve öğrencilere çevre bilinci aşılanmaktadır. "Yeşil Ev", halen laboratuar hizmeti vermeyi sürdürmektedir.
3- Oto Sanayi, Mobilya, Metal İşleri, Döküm Küçük Sanayi Siteleri Araştırma Çalışması projesi: İzmir'deki 10 küçük sanayi sitesinde bulunan yaklaşık 5 bin işyerleri ziyaret edilerek, 79 sorudan oluşan anket çalışması tamamlanmıştır. Sanayi sitelerinin envanterini oluşturmak için hazırlanan anketlerde esnafın çalışma koşulları, iş güvenliği, sitelerin altyapı ve diğer sorunları, işletmelerin pazarlama, üretim, yatırım alanlarında karşılaştıkları sıkıntılar başta olmak üzere farklı başlıklarda sorular yer almıştır. Çalışmadan elde edilen veriler bir kitapta toplanmıştır.
4- Ebruli projesi: İZKA "Kırsalda Ekonomik Çeşitlilik Mali Destek Programı" kapsamında hazırlanan proje, Menemen ilçesi Asarlık beldesinde başlamıştır. Proje kapsamında Menemen Erdinç Ahmet Çengiz Mesleki Eğitim Merkezi'nde kadın girişimci merkezi kurulmuştur. Merkezde şu an 18-40 yaş arasılığında 30 işsiz kadına ebru desenli kravat, eşarp, şal yapımı eğitimi verilmektedir. Kursiyerler hem ev ekonomilerine katkı sağlamakta hem de sanat sahibi olmaktadırlar.
5- Alo Esnaf Projesi: "www.aloesnafizmir.com", esnaf sanatkarların bilgilerine sadece 1-2 tıklama ile ulaşılmasını sağlayan bir internet sitesidir. Bu site vasıtasıyla İESOB Sicil Müdürlüğü'ne kayıtlı olan üyelerin bilgileri ve 104.716 esnaf sanatkarın (Şoför ve seyyar çalışan üyelerimiz hariç) harita üzerinde yerleri görülebilmektedir. İnternet sitesi üzerinden üyenin telefon numarası, dükkaAnın ismi, hangi ürünü sattığı, hangi hizmeti verdiği, kargoyla satış yapıp yapmadığı, evlere servis hizmetinin bulunup bulunmadığı gibi bilgilere ulaşılabilmektedir.
"www.aloesnafizmir.com" internet sitesi her geçen gün geliştirilmektedir. 2012 yılı içerisinde tüm İzmir esnaf sanatkarının bu sistem üzerinden haberleşmesi ve satış yapabilmesinin sağlanması hedeflenmektedir. Bu sayede üyelerimizin satışlarının artırılması, müşteri potansiyellerinin genişletilmesi ve ucuz hammadde temin edebilmeleri amaçlanmaktadır.